Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

156.Характеристика крупних зарубіжних та вітчизняних рекламодавців.

Згідно даних за січень – вересень 2012, до брендів, які витратили найбільшу суму грошей на рекламу в Україні відносяться: МТС, Торчин продукт, Garnier, Чернігівське, L’Oreal, Colgate, Київстар, Nivea, Nescage и Jacobs. Як бачимо, лідерами є представники сектору FMCG.

Якщо порівняти товарні категорії за даними комунікаційного альянсу GfK-Ukraine, то найбільше на рекламу в нашій державі витрачають виробники лікарських препаратів, гігієнічних засобів, продовольчих товарів, безалкогольних напоїв та кондитерських виробів.

До найбільших світових рекламодавців відносять такі компанії, як Unliver, L’Oreal, General Motors, Toyota Motor, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Ford Motor, Nestle. Традиційно рекламодавці адаптують свою рекламу для різних ринків з метою зробити її більш доступною та зрозумілою для цільової аудиторії.

Можна зробити висновок, що до найбільших вітчизняних рекламодавців відносять і лідерів за рекламними бюджетами у світі. Це свідчить про тісну інтеграцію українського рекламного ринку у міжнародний.

157. Рекламна агенція та її роль в організації рекламної діяльності.

Створенням та виготовленням рекламного звернення займаються професійні організації, які надають своїм клієнтам повний або обмежений обсяг послуг з планування і проведення рекламних кампаній, а також з окремих її заходів, наприклад, розроблення чи розміщення (або першого та другого разом) замовлень у засобах масової інформації (у пресі, на радіо й телебаченні), замовлень на виготовлення та прокат рекламних фільмів, відеороликів, відеокліпів тощо. Ці організації мають назву рекламних агентств.

Рекламне агентство у такий спосіб є посередником між рекламодавцем і засобами масової інформації (зрозуміло, коли рекламне агентство не має власних засобів масової інформації або не створене такими). Воно виконує всі види послуг від імені

і коштом своїх клієнтів-рекламодавців. Воно має перед рекламодавцями певні фінансові, юридичні й морально-етичні зобов’я¬зання. Інакше кажучи, рекламні агентства — це незалежні підприємства, у складі яких є творчі й комерційні працівники, які розробляють, готують макети, створюють рекламне звернення (найвищим класом є підготовка і проведення всієї рекламної кампанії рекламодавця) і розміщують рекламні звернення до потен¬ційних покупців і посередників у засобах масової інформації.

158. Класифікація рекламних агенцій.

Рекламні агентства класифікуються за:

• обсягом наданих послуг (повний чи обмежений обсяг),

• видами (універсальні, спеціалізовані),

• територіальною ознакою (місцеві, регіональні, між¬народні) тощо.

-Агентства з повним спектром послуг – це організація, яка виконує чотири основні функції: робота з клієнтами, творчі послуги, планування та придбання медіа-засобів, плюс дослідження для виконання замовлення.

Універсальні - виконують будь – які рекламні послуги, включаючи послуги в сфері ПР і маркетингу.

Сюди входять, великі сіттьові міжнародні РА:

„Ogilvy& Mathers”, „Saathci& Saathci”, „Young & Rubicam”, „BBDO”.

Невеликі регіональні РА також можуть функціонувати як універсальне, за умови надання клієнту усього спектру послуг.

Спеціалізовані агентства – це ті агентства, які надають послуги за певним напрямком.

Напрямки спеціалізації РА:

• в галузі створення якогось виду реклами, н-д, зовнішньої, телевізійної, друкованої.

• за аудиторією –(н-д, РА, створює рекламу, цільовою аудиторією якої є молодь), за кордоном існують РА, які спеціалізуються на охопленні етнічних груп (латиноамериканців, афроамериканців)

• за видом РА ( спеціалізуються на закупівлі місця та часу в ЗМІ і розміщенні реклами (медіабай”єри), на креативі (творчі майстерні), на дослідженнях, на медіаплануванні або розробці та просуванні торгових марок тощо)

• за типом рекламодавця і продукції, що рекламується (спеціалізація на політичній рекламі, рекламі технічноскладних товарів, медичних товарів.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]