Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 4

Луков під час будівництва гаража розмішував вапняний розчин рукою в гумовій рукавичці. Діти, що були за низьким парканом дитячого комбінату, дражнили його. Щоб прогнати їх, він махнув рукою в їхній бік. При цьому залишки вапняного розчину злетіли з його руки і потрапили в очі хлопчика Сергія, заподіявши хімічний опік лівого ока з ураженням кон’юктиви і роговиці. За висновком судово-медичної експертизи ці ушкодження є тяжкими.

Визначте форму і вид вини.

Тема 1.11. Стадії вчинення злочину (4 години)

1.Поняття та види стадій вчинення злочину.

2. Закінчений та незакінчений злочин.

3. Поняття готування до злочину, його об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

4. Замах на злочин та його види.

5. Підстави кримінальної відповідальності за незакінчений злочин. Кваліфікація незакінченого злочину.

6. Добровільна відмова від вчинення злочину: поняття та ознаки.

7. Діяльне каяття при вчиненні злочину, його відмінність від добровільної відмови.

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Література: [1 ]; [ 2]; [ 6]; [ 9]; [13 ]; [17 ]; [36 ]; [ 38]; [42 ]; [51 ]; [ 61]; [68].

Задача 1

Громадянин Курочкін, який мав великий досвід роботи у виготовленні цінних паперів, вирішив виготовити гроші. Для цього він протягом двох років розробляв технологію, а також зробив обладнання і пристосування для виготовлення грошових купюр.

Якось до нього випадково зайшов працівник міліції і це насторожило Курочкіна. Він склав усі вищевказані речі, ретельно упакував їх і заховав на дачі з наміром через деякий час продовжити спробу виготовлення грошей.

Визначте стадію вчинення злочину. Які стадії вчинення злочину Ви знаєте?

Відповідь:

Стадії вчинення злочину це певні етапи його здійснення, які істотно різняться між собою ступенем реалізації умислу, тобто характером діяння (дії або бездіяльності) і моментом його припи­нення.

КК визнає злочинними і ка­раними три стадії вчинення злочину: 1) готування до злочину; 2) за­мах на злочин, що разом з готуванням до злочину становлять незакінчений злочин; 3) закінчений злочин. Ознаки готування до злочину і замаху на злочин передбачені відповідно у ст.14 і ст. 15, а закінчених злочинів — у диспозиціях статей Особливої частини КК. Якщо зло­чин закінчений, то він поглинає всі стадії його вчинення, вони не ма­ють самостійного значення і не впливають на його кваліфікацію.

Згідно зі ст. 14 ч. 1 КК України, «го­туванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочи­ну, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину».

Тому в діях Курочкіна є перша стадія вчинення злочину -готування до злочину.

Задача 2

Борецький, раніше засуджений за крадіжку, випадково дізнався, що касир заготівельної контори отримала в ощадному банку велику суму грошей для видачі заробітної плати. У нічний час він вимкнув охоронну сигналіза­цію, проник у касу і відкрив сейф. Але в ньому була лише незначна сума, яку він забрав.

Яку стадію злочину повинен визначити слідчий?

Соседние файлы в предмете Уголовное право