Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 1

Голова виборчої комісії Чиж, з метою перешкодити обранню небажаного кандидата, в день виборів роздав окремим виборцям бюлетені, з умовою заплатити винагороду за «правильне» голосування.

Кваліфікуйте дії Чижа.

Відповідь:

Голова виборчої комісії Чиж вчинив перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, вчинені членом виборчої комісії (ч. 3 ст. 157 КК).

Дії голови виборчої комісії Чижа потрібно кваліфікувати за ч. 3 ст. 157 КК.

Задача 2

Батькам учнів загальноосвітньої школи за рішенням батьківського комітету повідомляли, що вони повинні внести певні суми коштів одноразово або частинами для створення «належних» умов навчання: проведення ремонту класних приміщень; оплати праці охоронців; прибиральниць; придбання шкільного обладнання; підручників тощо. Крім того, батьківський комітет прийняв рішення, що батьки учнів випускних класів мають здати по 300 грн. для проведення «випускного балу». Прийняти такі рішення батьківському комітету рекомендувала директор школи Левіна.

Кваліфікуйте дії Левіної.

Задача 3

Шофер Гуськов був звільнений з роботи за скорочення штатів. Під час розгляду в судовому засіданні його позову про поновлення на роботі було встановлено, що скорочення штатів на підприємстві не було. Керівник цього підприємства Пупков звільнив Гуськова через відмову останнього виконати його незаконне розпорядження.

Чи підлягає Пупков кримінальній відповідальності? Відповідь обгрунтуйте.

Тема 1.7. Злочини проти власності (4 години)

1. Загальна характеристика і види злочинів проти власності.

2. Корисливі злочини, пов'язані з незаконним обертанням чужого майна на користь винного або інших осіб.

3. Корисливі злочини проти власності, не пов'язані з обертанням чужого майна на свою користь або користь інших осіб.

3. Некорисливі злочини проти власності.

4. Проблеми кваліфікації злочинів проти власності на сучасному етапі розвитку суспільства.

Література: [ 11]; [ 12]; [ 13]; [17 ]; [ 62]; [ 72]; [ 82]; [ 104]; [111 ]; [114 ]; [ 122]; [ 124].

Задача 1

Ельцев з метою крадіжки проник до чужої квартири. Коли він почав складати цінні речі до валізи, то випадково побачив заряджений револьвер. Разом з іншими речами він забрав і револьвер. Біля свого дому він був затриманий працівниками правоохоронних органів.

Кваліфікуйте дії Ельцева.

Відповідь:

Ельцев вчинив: крадіжку чужого майна, поєднана з проникненням у житло (ч. 3 ст. 185 КК); викрадення вогнепальної зброї і бойових припасів (ч. 1 ст. 262 КК; носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК).

Дії Ельцева потрібно кваліфікувати за ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 262 і ч. 1 ст. 263 КК.

Задача 2

Криворучко і Суслов за попередньою домовленістю увечері на пляжі напали на Зарецького з метою відібрати його речі. Той вчинив опір. Тоді Криворучко ударив його кулаком в обличчя, а Суслов - по нозі, зваливши його на землю. Щоб остаточно зламати опір, Криворучко вдарив Зарецького носком черевика у скроню. Зарецький втратив свідомість, після чого нападники зняли з нього плащ та забрали мобільний телефон. Прийшовши до свідомості, Зарецький добрався до поліклінікі, де йому було надано допомогу. За висновком судово-медичної експертизи, виявлені на тілі Заріцького сліди побоїв належать до легких тілесних ушкоджень без розладу здоров’я.

Кваліфікуйте дії Криворучка і Суслова.

Задача 3

Бойко, раніше судимий за крадіжку чужого майна, заскочив до вагона трамваю, що їхав у парк. Скориставшись тим, що пасажирів у вагоні було лише троє, Бойко напав на кондуктора Єрмолаєву і намагався відняти у неї сумку з грошима погрожуючи ножем. В цей час у трамвай заскочив працівник міліції, якому Бойко чинив опір та намагався завдати удар ножем. З допомогою пасажирів Бойка було затримано.

Кваліфікуйте дії Бойка.

Задача 4

Старостін, двічі судимий за крадіжку чухого майна, проник до приміщення магазину. Там він узяв господарську сумку, поклав туди 20 годинків, 15 пар черевиків та 5 чоловічих костюмів. Вилізаючи через вікно на вулицю, був затриманий працівником міліції.

Кваліфікуйте дії Старостіна.

МОДУЛЬ 6. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ; ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ; ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

Соседние файлы в предмете Уголовное право