Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.18. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (4 години)

1.Службові злочини: поняття, система і загальна характеристика. Поняття службової особи.

2. Злочини проти правомірної діяльності державних установ і недержавних формувань незалежно від форм власності і видів діяльності, що вчиняються службовими особами з використанням ними своїх обов’язків.

3. Хабарництво.

Література: [ 7]; [ 11]; [ 12]; [13 ]; [17 ]; [ 39]; [ 43]; [ 45]; [ 52]; [ 54]; [ 87]; [ 107].

Задача 1

Волощенко був доставлений у штаб громадського формування з охорони громадського порядку за вчинення дрібного хуліганства. Дільничний інспектор міліції Федоров, з’ясовуючи обставини вчиненого правопорушення, двічі вдарив Волощенка кулаком в обличчя, спричинивши йому легкі тілесні ушкодження із короткочасним розладом здоров’я.

Кваліфікуйте дії Федорова.

Відповідь:

Федоров вчинив перевищення влади, що супроводжувалося насильством (у даному випадку – заподіяння легкого тілесного ушкодження із короткочасним розладом здоров’я).

Дії дільничного інспектора міліції Федорова потрібно кваліфікувати за ч. 2 ст. 365 КК.

Задача 2

Кассир комбінату комунальних підприємств Кохановська та бухгалтер розрахункового відділу Поправка вступили в злочинну змову і протягом двох років систематично підробляли підписи в платіжних відомостях на виплату зарплати, робили дописки і виправлення цифр, включали у відомості вигаданих осіб, розписуючись за них в одержанні грошей, тощо. Ці суми списувались по касі, їх на свою користь звертали Поправка та Кохановська. Загальна сума склала 190 000 грн. Старший бухгалтер Лужецький не викрив злочинних дій Кохановської та Поправки, оскільки не приділяв належної уваги контролю за використанням коштів підприємства. З його вини в бухгалтерії порушувалися Положення про ведення обліку праці і зарплати, Положення про головних і старших бухгалтерів. Через недбалість Лужецького було здано в утиль документи первинного бухгалтерського обліку, які мали зберігатися протягом п’яти років з часу складання.

Кваліфікуйте зазначених осіб.

Задача 3

Начальник ЖЕКа Антоненко викрав будівельні матеріали. Про це стало відомо органам міліції. Перевірка була доручена оперуповноваженому ВБЕЗ райвідділу внутрішніх справ Боброву. Знаючи, що Бобров особисто знайомий з оперуповноваженим ВБЕЗ обласного управління внутрішніх справ Григоренком, Антоненко звернувся до нього з проханням за винагороду умовити Григоренка припинити перевірку. Антоненко і Бобров запросили Григоренка до ресторану, щоб відзначити нібито день народження Антоненка. Рахунок у ресторані оплатив Антоненко. Бобров умовив Григоренка припинити перевірку. Антоненко наступного дня вручив Боброву 800 грн. Григоренко, не знаючи про одержання Бобровим указаних грошей, припинив перевірку, а через деякий час знищив матеріали відносно Антоненка.

Кваліфікуйте дії Антоненка, Боброва і Григоренка.

Задача 4

Контролери електрозбуту Ватрич та Фокс виявили в будинках Зубко, Денисюк електроприлади, підключені не через електролічильники. Одержавши від згаданих осіб хабарі, вони знищили складені акти про накладання штрафу.

Кваліфікуйте дії Ватрича та Фокса.

Соседние файлы в предмете Уголовное право