Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.5. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (2 години)

1. Загальна характеристика статевих злочинів. Їх об'єкт. Поняття статевої свободи та статевої недоторканості. Види цих злочинів.

2. Зґвалтування.

3. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

4. Примушування до вступу в статевий зв'язок.

5. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

6. Розбещення неповнолітніх.

Література: [7 ]; [ 8]; [11 ]; [ 12]; [ 13]; [ 17]; [ 39]; [83 ]; [90 ]; [112 ]; [ 122]; [123 ].

Задача 1

Лузан, скориставшись тим, що Мальцева була у стані сп’яніння і знепритомніла, вступив із нею у статевий зв'язок. Коли наступного дня ображена насильством потерпіла пригрозила, що заявить в міліцію про скоєний злочин, він злякався та завдав їй численних тілесних ушкоджень, від яких Мальцева померла.

Кваліфікуйте дії Лузана.

Відповідь:

Лузан вчинив: зґвалтування з використанням безпорадного стану потерпілої (ч. 1 ст. 152 КК); умисне вбивство з метою приховати інший злочин (п. 9. ч. 2 ст. 115 КК). Безпорадний стан мав місце тому, що потерпіла Мальцева внаслідок утрати свідомості не могла розуміти значення дій, що вчинялися відносно неї, та не могла чинити опір Лузану, який усвідомлював, що потерпіла перебуває в такому стані. За п. 10 ч. 2 ст. 115 КК (умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням) кваліфікувати не можна, бо між злочинами минув значний проміжок часу, а для кваліфікації за цим пунктом треба, щоб убивство сталося відразу ж після зґвалтування.

Дії Лузана потрібно кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч. 1 ст. 152 і п. 9. ч. 2 ст. 115 КК.

Задача 2

Самойленко познайомився з Мажевською і запросив її до себе в гості. Пізно ввечері, маючи намір вступити з нею в статевий зв'язок, Самойленко намагався підняти її з крісла. Мажевська вирвалась і вибігла в коридор. Наздогнавши її, Самойленко замкнув двері, заявивши з погрозою, що з цієї квартири так не виходять. Не бачачи виходу зі становища, Мажевська підбігла до відкритого вікна і викинулась з 8-го поверху. Від одержаних тілесних ушкоджень вона померла на місці.

Кваліфікуйте дії Самойленка.

Задача 3

Три 15-річні подруги, розпивши спиртні напої, прийшли на танцмайданчик. Одній з них, Зотовій, сподобався Мохов, якого вона через подруг запросила на танок, а потім попросила провести. П’яна Зотова дорогою сказала, що не хоче йти додому, і попросила знайти місце, де можна було б переночувати. Мохов вступив з нею на вулиці у статевий зв'язок, після чого разом з Зотовою пішов на квартиру друга. При вході в квартиру Зотова зняла босоніжки, в вже в кімнаті – сукню, і попросила Мохова посидіти з нею. В цей час у квартиру почали стукати батьки Зотової, які давно її розшукували. Зотова разом з Моховим через вікно вибрались у двір. Подругам Зотова говорила, що можливо, вийде за Мохова заміж. Під впливом батьків Зотова написала заяву прокурору, що Мохов, погрожуючи кулаком, її зґвалтував.

Кваліфікуйте дії Мохова.

Тема 1.6. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (3 години)

1. Поняття злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина; їх загальна характеристика та види.

2. Злочини проти виборчих прав громадян.

3. Злочини проти трудових прав громадян.

4. Злочини в сфері охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності.

5. Злочини проти інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

6. Злочини проти сім’ї.

7. Злочини проти свободи совісті.

Література: [ 7]; [ 11]; [ 12]; [13 ]; [ 17]; [ 21]; [30 ]; [39]; [95 ]; [ 103].

Соседние файлы в предмете Уголовное право