Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 2

За порушення правил про валютні операції при обтяжуючих обставинах Токаря засуджено до позбавлення волі строком на 6 років з конфіскацією майна, валютних цінностей і цінних паперів. Згідно з описом майна, на яке було накладено арешт, підлягали конфіскації різні предмети розкоші та антикварні речі на суму, що перевищувала 400 мінімальних розмі­рів заробітної плати. Звільнившись з місць позбавлення волі за амністією, Токар заявив, що вирок у частині конфіскації майна повністю не виконано. У зв’язку з цим він звернувся до суду із заявою про повернення йому майна.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 3

Шофер Роман, внаслідок необережного поводження з бензином, спричинив тяжкі опіки вантажникові Гречову, що працював разом з ним. Сам Роман також постраждав, але доставив Гречова до лікарні, дав свою кров для потерпілого і шкіру для пересадки. Проти нього порушено кримі­нальну справу за заподіяння необережного тяжкого тілесного ушкодження, але в цей час він з автомашиною був відряджений на збирання врожаю, де добре виявив себе і був відзначений премією.

Чи є підстави для звільнення Романа від кримінальної відповідаль­ності?

Тема 1.16. Покарання та його види (3 години)

1. Поняття, ознаки та принципи покарання.

2. Відмінність кримінального покарання від інших заходів державного примусу.

3. Мета покарання.

4. Поняття, ознаки та значення системи покарань за кримінальним правом.

5. Класифікація (види) покарань. Основні та додаткові покарання.

6. Покарання, які можуть застосовуватись і як основні і як додаткові.

7. Особливості застосування довічного позбавлення волі.

Література: [ 2]; [ 6]; [9 ]; [10 ]; [12 ]; [13 ]; [17 ]; [ 27]; [37 ]; [ 5198]; [ 121]; [122 ].

Задача 1

Громадяни Толстов, Жариков и Пунько були засуджені до позбавлення волі за вбивство громадянина Петренка. Крім того, суд призначив Жарикову та Пуньку додаткове покарання у вигляді позбавлення батьківських прав.

Чи правильне рішення суду в частині про призначення додаткового покарання?

Відповідь:

Суд прийняв неправильне рішення. У ст. 51 КК встановлена система покарань, тобто вичерпний перелік, у межах якого узагальнюються (об’єднуються) види покарань залежно від ступеня їх тяжкості: штраф; позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; громадські роботи; виправні роботи; службові обмеження для військовослужбовців; конфіскація майна; арешт; обмеження волі; тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців; позбавлення волі на певний строк; довічне позбавлення волі. Ці покарання поділяються на основні; додаткові та покарання, що можуть застосовуватися як основні так і додаткові. Згідно ч. 2 ст. 52 КК додатковими покараннями є позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу та конфіскація майна; ч. 3 ст. 52 КК штраф та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю можуть застосовуватися як основні, так і як додаткові. Отже покарання у виді позбавлення батьківських прав у чинному КК не існує.

Соседние файлы в предмете Уголовное право