Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 2

До таксі, що стояло на зупинці, підійшов п’яний Гусєв і по­чав вимагати висадити з машини пасажира Козлова, а його відвезти в протилежному напрямку. При цьому він нецензурно лаявся, роз­махував перед очима Козлова запаленою цигаркою, пропалив рукав його піджака, у грубій формі наполягав на своїх вимогах. Козлов че­рез відкрите бокове вікно кабіни відштовхнув Гусєва, який упав і, вдарившись головою об асфальт, дістав тяжке тілесне ушкодження.

Чи підлягає Козлов кримінальній відповідальності?

Задача 3

Коляда та Головань разом розпивали спиртні напої, потім Головань почав ображати Коляду і декілька разів ударив по обличчю. Коляда відштовхнув нападника і, щоб уникнути бійки пішов геть. Головань наздогнав його і виделкою намагався вцілити в око. Відхилившись від удару, Коляда, під впливом гніву, вдарив Голованя прихопленим з кухні ножем у груди. Від заподіяних ушкоджень останній помер.

Було встановлено, що Коляда в момент конфлікту перебував у стані душевного хвилювання і удар ножем наніс з метою свого захисту.

Чи підпадають дії Коляди під умови необхідної оборони?

Задача 4

Охоронник заводу з виробництва телевізорів близько третьої години ночі на території побачив невідомого, який ніс сумку. На вимогу кинути її і зупинитися той почав перелазити через паркан.

Охоронник вистрелив з рушниці у бік невідомого і вбив його. Установлено, що потерпілим виявився Сажин, який мав намір викрасти з заводу радіодеталі.

Чи правомірні дії охоронника? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 5

Сташко почув уночі, що хтось ходить по горищу його будинку. Він зарядив рушницю, вийшов на подвіря і гукнув: «Хто там?». Невідомий зіскочив з горища і сховався за рогом будинку, а потім кинувся на Сташка. Останній вистрелив у нього і бив. Убитим виявився Сухов, неодноразова раніше судимий з крадіжки.

Чи слід вважати дії Сташка правомірними? Відповідь обґрунтуйте.

Тема 1.15. Звільнення від кримінальної відповідальності

(2 години)

1. Поняття, підстави, види і значення звільнення від кримінальної відповідальності.

2. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям.

3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

4. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки.

5. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки.

6. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності.

Література: [ 1]; [ 2]; [6 ]; [ 9]; [12 ]; [13 ]; [17 ]; [67 ]; [ 71]; [72 ]; [82 ]; [ 94].

Задача 1

Громадянин Куніцин був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 121 КК за злочин, учинений 07.09.1990 р. Під час відтворення обстановки й обставин події злочину він стрибнув у кузов проїжджаючого автомобіля і зник. 07.09.2001 року працівниками міліції винний був затриманий.

Чи можливе звільнення Куніцина від кримінальної відповідальності.

Відповідь:

Звільнити Куніцина від кримінальної відповідальності не можливо. Громадянин Куніцин вчинив тяжкий злочин. Згідно п. 4 ч. 1 ст. 49 КК особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня вироком законної сили минуло 10 років. Але під час відтворення обстановки й обставин події злочину він стрибнув у кузов проїжджаючого автомобіля і зник. Тому згідно ч. 2 ст. 49 КК перебіг давності зупиняється та буде відновлюватися з дня з’явлення особи із зізнанням або її затримання. Особа буде звільнятися від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п'ятнадцять років. За умовами задачи пройшло 11 років.

Соседние файлы в предмете Уголовное право