Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 3

Водій Радванський був звільнений з автопідприємства за зловживання спиртними напоями. У зв’язку з цим, Радванський виготував вибухівку, яку переслав поштою як посилку, директору авто підприємства Розенку. Коли останній відкрив посилку, то вибуху не сталося, випадково не спрацював детонатор.

Якою стадією охоплюються дії Радванського?

Задача 4

Бажаючи помститися Цимбалу, Говорова, познайомившись з Івченком та Стеценком, підмовила їх вчинити вбивство Цимбала. Як аванс, Говорова передала їм обумовлену суму грошей. Був розроблений план убивства, але за день до наміченої дати, Івченко та Стеценко прийшли в міліцію і розповіли про змову.

Чи є у діях Івченка та Стецінка добровільна відмова від доведення злочину до кінця? Відповідь обґрунтуйте.

Тема 1.12. Співучасть у злочині (4 години)

1. Поняття та ознаки співучасті у злочині.

2. Види співучасників.

3. Форми співучасті.

4. Підстави і межі кримінальної відповідальності співучасників.

5. Співучасть у злочинах із спеціальним суб’єктом. Поняття та види ексцесу виконавця.

6. Добровільна відмова співучасників.

7. Відмінність співучасті від причетності до злочину.

Література: [6 ]; [ 9]; [13 ]; [17 ]; [19 ]; [52 ]; [ 68]; [77]; [78]; [121 ]; [122].

Задача 1

Асистент аптеки Возница помилково відпустила медсестрі Фукс замість ліків, які вказані в рецепті, екстракт беладони в кількості 18г. Лікар терапевтичного відділення Дадерко, не перевіривши ліки, відпущені аптекою, видала їх хворим по 5 г. кожному. Двоє з них отруїлися. Внаслідок вжитих заходів їх життя було врятоване.

Чи є Возница, Дадерко та Фукс співучасниками злочину?

Відповідь:

Згідно статті 26 КК України співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину.

Об'єктивні ознаки співучасті виражені в законі словами — злочин, вчинений декількома (двома або більше) суб'єктами злочину спільно.

Суб'єктивні ознаки — вказівкою, що співучасть — це умисна спільна участь у вчиненні умисного злочину.

Таким чином, при окресленні об'єктивних і суб'єктивних ознак співучасті має місце вказівка на спільність. І дійсно, спільність ха­рактеризує й об'єктивну, і суб'єктивну сторону співучасті. Якщо об'єктивні ознаки співучасті — це спільність дій учасників, то су­б'єктивні ознаки — це спільність їх умислу.

У діях асистента аптеки Возница та лікара терапевтичного відділення Дадерко спільність їх умислу відсутня, а тому не має і співучасті.

Задача 2

Начальник підготовчого цеху підписав фактуру на вивіз з фабрики на адресу філії 6 панелей. Одночасно він виписав одну перепустку на дві автомашини, в тому числі і на автомашину, на яку було завантажено викраде­не. Сторож фабрики не перевірив вантаж, що знаходився в машині, дозволив обом автомашинам виїхати за територію заводу.

Чи можливо визнати сторожа співучасником викраденого державного майна?

Задача 3

Кириченко схилив Поповича вчинити викрадення речей з квартири Євтушенка. Наступного дня він показав Поповичу, де знаходиться квартира Євтушенка, намалював її план, повідомив про наявність у квартирі речей, які цікавлять його, про час, коли Євтушенко буде вдома один, і про те, як проникнути в квартиру за допомогою Чумак. Кириченко порадив також Поповичу взяти з собою ніж або викрутку, щоб відкрити замок, якщо госпо­дарів не буде вдома. Біля 22 години Чумак під виглядом працівника ЖЕКу попрохала відкрити їй двері, потім разом з Поповичем зайшла в квартиру. Попович, під погрозою ножа, відібрав у Євтушенка 10 старовинних золотих монет і 9 ікон.

Визначте форму співучасті, види співучасників.

Соседние файлы в предмете Уголовное право