Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.10. Суб‘єктивна сторона злочину (4 години)

1. Поняття суб’єктивної сторони злочину, її значення.

2. Вина як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони складу злочину: поняття та форми.

3. Умисел і його види.

4. Необережність та її види. Казус.

5. Поняття змішаної (складної або подвійної) форми вини.

6. Факультативні ознаки суб’єктивної сторони: мотив, мета та емоційний стан людини.

7. Помилка у кримінальному праві, її види та вплив на кримінальну відповідальність.

Література: [ 6]; [ 8]; [9 ]; [ 13]; [17 ]; [ 38]; [ 42]; [51 ]; [ 94]; [ 96]; [ 121]; [122 ].

Задача 1

Кізяков. на межі свого подвір’я викопав колодязь і ввечері, прикривши його дошками, пішов відпочивати. Вночі випадковий перехожий у нетверезому стані, ступивши на дошки, послизнувся, впав у незавершений колодязь і загинув.

Визначте форму і вид вини Кізякова.

Відповідь:

Вина поділяється на умисел та необережність (ст.24 КК).

Необережність поділяється на злочинну самовпевненість та злочинну недбалість (с.25 КК).

Необережність є злочинною самовпевненістю, якщо особа передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), але легковажно розраховувала на їх відвернення (ч. 2 ст. 25 КК).

Необережність є злочинною недбалістю, якщо особа не передбачала можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), хоча повинна була і могла їх передбачити (ч.3 ст.25 КК).

Форма вини у діях Кізякова необережність, оскільки він не мав на меті позбавити життя будь-яку особу.

Вид вини - злочинна недбалість, оскільки при необережному вбивстві внаслідок злочинної недбалості Кізяков не передбачав настання смерті іншої людини, хоча повинен і міг передбачити настання такого результату своєї дії чи бездіяльності, якби був обачним.

Задача 2

Костюченко у робочий час прийшов у цех до своєї майбутньої жінки Свиридової. Побачивши, що вона знаходиться на містку, змонтованому навколо ємкості зі смолою, що кипить, вирішив налякати її. З цією метою він непомітно підійшов до драбини, піднявся на гору, обхопив дівчину за талію і нахилив її над ємкістю. У цей момент під ногою у нього виявився якийсь круглий предмет. Костюченко несподівано послизнувся і випустив з рук Свиридову. Дівчина впала в ємкість. Врятувати її не вдалося. Слідством встановлено, що причин для сварки в Костюченка і Свиридової не було, що вони любили один одного і подали заяву для реєстрації шлюбу. Смерть Свиридової Костюченко дуже переживав.

Чи винен Костюченко в тому, що трапилося? Якщо так, то яка форма і вид вини?

Задача 3

Панченко і Крупа на даху 5-поверхового будинку розпили спиртні напої. Панченко, перебуваючи у стані сп’яніння, побачив біля під’їзду цього самого будинку свого брата. Заявивши, що зараз налякає брата, кинув тому під ноги пляшку з-під горілки. В цей час брат Панченка, який стояв, рушив до під’їзду і пляшка, кинута Панченком, попала йому в голову. У результаті дій Панченка його брат загинув.

Визначте форму вини Панченка щодо смерті брата.

Соседние файлы в предмете Уголовное право