Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.17. Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку (1 година)

1. Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

2. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку. Об'єктивна сторона злочину, її форми.

3. Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут.

4. Несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або носіях такої інформації.

5. Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

6. Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них обробляється.

7. Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв'язку.

Література: [ 3]; [7 ]; [11 ]; [12 ]; [13 ]; [17 ]; [ 39]; [44 ]; [67 ]; [ 72]; [ 91]; [94 ].

Задача 1

За попередньою змовою Борисов та Юрченко незаконно проникли на веб-сервер однієї комерційної компанії та розташували на головній сторінці веб-сторінці цієї компанії зображення порнографічного характеру.

Кваліфікуйте дії Борисова та Юрченка.

Відповідь:

Борисов і Юрченко вчинили: несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), що призвело до підробки інформації та спотворення процесу її обробки, вчинене з попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 361) ; розповсюдження зображень порнографічного характеру, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 3. ст. 301 КК).

Дії Борисова і Юрченка потрібно кваліфікувати за сукупністю злочинів передбачених ч. 2 ст. 361 і ч. 3. ст. 301 КК.

Задача 2

Андрійченко, попереджений про звільнення з посади програміста АЕС за порушення трудової дисципліни, з мотивів помсти підмовив свого колишнього співробітника Хижняка закласти в контрольно-захисну комп’ютерну систему АЕС шкідливу комп’ютерну програму, яка повинна була вимкнути систему в день звільнення Андрійченка. Закладка програми була виявлена адміністратором комп’ютерної мережі АЕС і зупинку системи захисту було попереджено.

Кваліфікуйте дії Андрійченка і Хижняка.

Задача 3

Адміністратор мережі агентства з продажу нерухомості "АЛЬТА" Рак, за попередньою домовленістю з безробітним Головатим, не вжив необхідних заходів щодо захисту інформації, яка містила відомості про нерухомість, правом ексклюзивного продажу якої володіло дане агентство. Того ж вечора Головатий здійснив несанкціонований доступ до комп'ютерної мережі агентства "АЛЬТА", скопіював незахищений файл з клієнтською базою, після чого знищив його в комп'ютерній системі власника. Отриману клієнтську базу Головатий і Рак продали іншому агентству з продажу нерухомості.

Кваліфікуйте дії Головатого і Рака.

МОДУЛЬ 9. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗЛОЧИНИ ПРОТИ: ПРАВОСУДДЯ; ВСТАНОВЛЕНОГО ПОРЯДКУ НЕСЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ( ВІЙСЬКОВІ ЗЛОЧИНИ); МИРУ, БЕЗПЕКИ ЛЮДСТВА ТА МІЖНАРОДНОГО ПРАВОПОРЯДКУ»

Соседние файлы в предмете Уголовное право