Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 1

Громадянин Вовк вирішив охороняти свій садок за допомогою спеціально виготовленого ним приладу, через який проходив електричний струм. Пізно вночі Вовк заснув, а прилад забув вимкнути, внаслідок чого тяжко поранено електричним струмом громадянина Хрома, який проходив повз садок Вовка.

Чи злочинні дії Вовка?

Відповідь:

Відповідно ст. 11 КК України злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину.

З визначення загального поняття злочину видно, що загальними та істотними ознаками злочину є: 1) суспіль­на небезпечність діяння; 2) передбачення його КК; 3) винність; 4) караність та 5) вчинення його суб'єктом злочину.

Виходячи з умов задачи дії Вовка є злочинними.

Задача 2

Тракторист сільськогосподарського виробничого кооперативу Федотов сіяв озиму пшеницю, а водій кооперативу Шаварін, одержу­ючи зерно за накладною, возив його з комори в поле. Федотов запро­понував Шаваріну вкрасти частину пшениці. Залишивши в кузові автомашини чотири лантухи посівної пшениці вагою 208 кг, вартість яких дорівнювала 200 грн, вони відвезли її до райцентру і продали.

Чи є дії Шаваріна й Федотова злочинними?

Задача 3

Лисенко серед ночі розбудив свого приятеля Корсакова і за­просив його до себе додому, де, пригощаючи спиртом, розповів, що з приміщення лікарні викрав спирт, електрокамін та комп'ютер. Корсаков запропонував повернути викрадене, і до світанку вони віднесли в лікарню електрокамін та комп'ютер, а спирт випили.

Наступного дня, йдучи до Лисенка, Корсаков зустрів слідчого РВВС Шишку, який перед цим оглядав місце події в лікарні. На за­питання Шишки про походження його сп'яніння Корсаков відповів, що пив викрадений з лікарні спирт, і пообіцяв прийти до РУ ГУ МВС і розповісти про обставини вчинення злочину та назвати винного. На­ступного дня Корсаков прийшов і повідомив, що цей злочин вчинив Лисенко.

Чи є дії Корсакова злочинними?

Тема 1.5. Склад злочину та його характеристика

(2 години)

1. Поняття і значення складу злочину.

2. Елементи складу злочину, їх зміст та органічна єдність.

3. Обов’язкові і факультативні ознаки складу злочину.

4. Види складів злочинів.

Література: [ 9]; [13]; [ 17]; [77]; [94]; [96 ]; [99 ]; [100 ]; [ 121]; [122 ].

Задача 1

Зобов’язаний рішенням суду сплачувати аліменти на утримання двох дітей, Павлов не сплачував їх протягом року.

Чи є в діях Павлова склад злочину?

Відповідь:

Склад злочину — це сукупність встановлених у криміналь­ному законі юридичних ознак (об'єктивних і суб'єктивних), що ви­значають вчинене суспільно небезпечне діяння як злочинне. З цього визначення випливає, що визнання того чи іншого суспільно небез­печного діяння злочином є виключним правом законодавця, тобто Верховної Ради України. Саме тут одержує свою реалізацію принцип: «Немає злочину без вказівки на те в кримінальному законі». З іншого боку, у чинному законодавстві міститься вичерпний перелік тих сус­пільно небезпечних діянь, які у даний момент визначені як злочинні. Отже, для того, щоб будь-яке суспільно небезпечне діяння, що зустрі­чається в реальному житті, набуло статусу злочину, необхідно, щоб діяння даного виду були визначені законодавцем як злочинні.

У кожному складі злочину виділяють його елементи. Ними є: об'єкт злочину, об'єктивна сторона злочину (їх сукупність назива­ють об'єктивними ознаками складу), суб'єкт і суб'єктивна сторона злочину (вони в сукупності називаються суб'єктивними ознаками складу). У своїй єдності ці об'єктивні і суб'єктивні ознаки й утво­рюють склад злочину.

Виходячи з умов задачи, у діях Павлова є склад злочину. Дії Павлова потрібно кваліфікувати за ч.1 ст.164 КК як злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів)

Соседние файлы в предмете Уголовное право