Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 1

У крамниці «Тканини» Бузько взяв з полиці рулон тканини і поклав у сумку. Біля виходу продавці затримали Бузька.

Розкрийте обов’язкові ознаки об’єктивної сторони.

Відповідь:

Дії Бузька кваліфікуються за ч.1 ст. 185. Об’єктивна сторона крадіжки передбачає таємне викрадення чужого майна. Обов’язкові ознаки об’єктивної сторони даного злочину: 1) дія (таємне, незаконне, безоплатне, поза волею власника вилучення чужого майна); 2) наслідок, що полягає у заволодінні винним чужого майна, а саме рулону тканини; 3) причиновий зв’язок між дією та наслідком; 4) спосіб вчинення злочину, що характеризується таємністю.

Задача 2

Орлик уклав договір зі заготівельною конторою про відстріл бабаків. Згідно з правилами полювання на бабаків у цій місцевості, дозволялося з 15 липня. Орлик розпочав полювання у червні і до початку полювання добув 90 бабаків. На попередньому слідстві адвокат Орлика просив кримінальну справу закрити за відсутністю складу злочину, передбаченого ст. 248 КК. Він вважав, що Орлик мав дозвіл на відстріл бабаків.

Чи правий адвокат?

Задача 3

Пожарський побачив Кучеренка, який намагався викрасти велоси­пед. З метою його затримання Пожарський побіг за ним. Намагаючись втекти, Кучеренко на велосипеді виїхав на проїзну частину дороги і тут був збитий автомашиною. Від ушкоджень він помер.

Чи знаходяться тяжкі наслідки в причинному зв’язку з діями Пожарського?

Задача 4

Сікорський у ніч на 1 квітня побив свою дружину, потім сповістив про це в швидку допомогу. Чергової швидкої допомоги на виклик не відреагував, тому що знав, Сікорський любить пожартувати. Дружина від нанесених тілесних ушкоджень померла. За висновком судово-медичної експертизи тілесні ушкодження були не сумісні з життям потерпілої.

Чи є причинний зв'язок між бездіяльністю чергового і наслідками (смертю потерпілої)?

Тема 1.9. Суб‘єкт злочину (2 години)

1. Поняття, види й ознаки суб’єктів злочинів.

2. Вік, з якого настає кримінальна відповідальність.

3. Осудність та її критерії.

4. Неосудність та її критерії.

5. Кримінальна відповідальність обмежено осудних осіб.

6. Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені у стані сп’яніння.

7. Спеціальний суб’єкт: поняття та види.

Література: [ 1]; [2 ]; [ 13]; [17]; [20 ]; [38 ]; [ 42]; [ 48]; [ 51]; [69 ]; [71 ]; [ 96]; [123] .

Задача 1

13-річний Бойко, знаходячись у гостях у родичів, непомітно взяв у них кишеньковий годинник, який йому сподобався.

Чи підлягає Бойко кримінальній відповідальності?

Відповідь:

Згідно зі ст. 22 КК України кримінальній відповідальності підлягають фізичні осудні особи, яким до вчинення злочину виповнилось 16 років. Лише за окремі види діянь, вичерпний перелік яких наведено у ч. 2 ст. 22, кримінальна відповідальність можлива з 14 років.

Оскільки Бойко 13 років, тому він не є суб’єктом злочину та не підлягає кримінальній відповідальності.

Задача 2

Вівсяников, систематично пиячив і ображав дружину, вкотре прийшов додому п’яним, почав її ображати, вдарив у голову. Через систематичне знущання чоловіка у Вівсяникової виник стан сильного душевного хвилювання і вона вдарила його в груди ножем, яким у цей момент чистила огірок. Ніж ушкодив серце, чоловік помер. Вівсяникову засуджено за умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання. Адвокат оскаржив вирок, вважаючи, що злочин вчинено в стані неосудності.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 3

Громадянин Зозуля, притягнутий до кримінальної відповідальності за вбивство дружини, пояснив, що під час скоєння злочину перебував у стані тяжкого алкогольного сп’яніння і нічого не пам’ятає. Суд визнав Зозулю винним в умисному вбивстві, а сп’яніння розцінив як обставину, що обтяжує відповідальність винного

Чи правомірний вирок суду?

Соседние файлы в предмете Уголовное право