Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 4

Котенко украв зі складу 10 шкурок песця, 17 шкурок чорнобурки і 267 шкурок норки. Викрадене склав у два чемодани, завантажив їх у таксі, яким керував його знайомий Куклачов, і відвіз додому. За проїзд дав водієві 7 шкурок норки.

Після порушення кримінальної справи Куклачов, залишені йому шкурки добровільно доставив у міліцію.

Чи можна визначити Куклачова співучасником злочину?

МОДУЛЬ 3. МНОЖИННІСТЬ ЗЛОЧИНІВ; ОБСТАВИНИ, ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ЗЛОЧИННІСТЬ ДІЯННЯ; ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ПОКАРАННЯ

Тема 1.13. Множинність злочинів (4 години)

1. Поняття, значення та види множинності.

2. Одиничний злочин як складовий елемент множинності злочинів. Види одиничних злочинів.

3. Повторність злочинів: поняття, ознаки, види.

4. Поняття сукупності злочинів, її ознаки й види.

5. Рецидив злочинів та його види.

6. Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву злочинів.

Література: [1 ]; [2 ]; [ 6]; [ 9]; [ 13]; [17 ]; [65 ]; [67 ]; [69]; [ 70]; [83 ]; [ 94].

Задача 1

Громадянин Лисенко, раніше засуджений за крадіжку майна, на шлях виправлення не став. З метою заволодіння майном він скоїв розбійний напад на громадянку Бублик.

Визначте вид рецидиву в діях Лисенка. Які види рецидиву ви знаєте?

Відповідь:

Слово «рецидив» латинського походження й у перекладі означає «що відновлюється», «повторю­ється». Рецидивом називають вчинення нового умисного злочину особою, яка мала судимість за умисний злочин (ст. 34 КК).

Залежно від характеру злочинів, що входять у рецидив, він по­діляється на такі два види: 1) загальний рецидив і 2) спеціальний рецидив.

Загальний рецидив — це такий рецидив, у який входять різно­рідні злочини, тобто не тотожні за родовим або безпосереднім об'­єктом і ті, що мають різні форми вини.

Спеціальним називається рецидив, у який входять тотожні або однорідні злочини, тобто однакові за складом або такі, що мають тотожні або подібні безпосередні об'єкти і вчинені при одній і тій же формі вини.

Залежно від кількості судимостей рецидив поділяється на два види: простий і складний.

Простий рецидив є у тих випадках, коли особа має дві судимості.

Складний, або багаторазовий, рецидив — це рецидив злочинів, при якому особа має три і більше судимості.

За ступенем суспільної небезпечності виділяють пенітенціарний рецидив і рецидив тяжких і особливо тяжких злочинів.

Пенітенціарний рецидив має місце там, де особа, яка була засу­джена до позбавлення волі, знову вчиняє протягом строку судимості новий злочин, за який знову засуджується до позбавлення волі.

Рецидив тяжких і особливо тяжких злочинів — це рецидив, при якому особа, маючи судимість за один з таких злочинів, знову вчи­няє, незалежно від їх послідовності, новий такий же злочин. Такий рецидив впливає на кваліфікацію злочинів.

У діях Лисенко є спеціальний простий рецидив, оскільки він скоїв злочини, що мають тотожні або подібні безпосередні об'єкти і вчинені при одній і тій же формі вини, а також має дві судимості.

Задача 2

Борисов познайомився на пляжі з Семченко і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропонував Семченко залишитися у нього на ніч, а коли та відмовилася, зачинив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів вступав з нею в статевий зв’язок. Ранком Борисов відвів Семченко на квартиру, де вона проживала. Через два дні він прийшов до Семченко і, побачивши, що господарів немає вдома, знову вчинив з нею насильницький статевий акт.

Скільки злочинів вчинив Борисов?

Соседние файлы в предмете Уголовное право