Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.20. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування (2 години)

1. Поняття та мета примусових заходів медичного характеру.

2. Особи, до яких можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

3. Види примусових заходів медичного характеру.

4. Продовження, припинення, зміна примусових заходів медичного характеру.

5. Примусове лікування.

Література: [ 2]; [ 6]; [ 11]; [12 ]; [13 ]; [17 ]; [ 46]; [ 56]; [ 72]; [78 ]; [83 ]; [116 ].

Задача 1

За умисне вбивство Чижа щодо Сірика була порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 115 КК. Під час судового розгляду цієї справи в нього розвинувся реактивний психоз. Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи Сірик потребував застосування примусових заходів медичного характеру. У зв’язку з цим суд звільнив його від кримінальної відповідальності і застосував до нього примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом.

Чи правильно суд вирішив справу Сірика?

Відповідь:

Відомо, що неосудні особи не підлягають кримінальній від­повідальності за вчинені ними суспільно небезпечні діяння (ч. 2 ст. 19 КК). Не підлягають покаранню і особи, які вчинили злочин у стані осудності, але до винесення судом вироку захворіли на психі­чну хворобу, що позбавляє їх можливості усвідомлювати свої дії (без­діяльність) або керувати ними (ч. З ст. 19 КК).

Суд вирішив справу неправильно. Згідно ч. 4 ст. 94 КК України госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом може бути застосоване судом щодо психічно хворого, який вчинив суспільно небезпечне діяння, не пов’язане з посяганням на життя інших осіб, і за своїм психічним станом не становить загрози суспільства. До Сірика потрібно застосувати ч. 5 ст. 94 КК, а саме госпіталізацію до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Задача 2

В ухвалі суду в справі Тишкевич зазначено: „Вина Тишкевич у вчиненні умисного вбивства способом, небезпечним для життя багатьох осіб, і злісного хуліганства повністю підтверджена, але у зв’язку з тим, що він вчинив ці дії у стані неосудності, кримінальна справа відносно нього підлягає закриттю, а сам Тишкевич – госпіталізації до психіатричного закладу з суворим наглядом».

Дайте оцінку наведеному витягу з ухвали суду ?

Задача 3

За заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження Конотопського було засуджено за ч. 1 ст. 121 КК до п’яти років позбавлення волі. Через 1 рік після початку відбування покарання виникли сумніви щодо його психічної повноцінності. У зв’язку з цим Конотопського госпіталізували до психіатричного закладу для проведення обстеження. Комісія лікарів-психіатрів дійшла висновку, що Конотопський перебуває у тяжкому реактивному стані. За психічним станом він не здатний усвідомлювати свої дії і підлягає госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом.

Як має вирішити справу суд?

Тема 1.21. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх (4 години)

1. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх як прояв гуманізму кримінального законодавства України.

2. Звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням до нього примусових заходів виховного характеру.

3. Особливості звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх: підстави та порядок такого звільнення.

3. Види покарань, які застосовуються до неповнолітніх, та їх характеристика.

4. Звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням.

5. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

6. Особливості погашення і зняття судимості щодо неповнолітнього.

Література: [ 1]; [ 6]; [ 11]; [ 12]; [ 13]; [ 17]; [ 42]; [ 60]; [113 ]; [115 ]; [113 ]; [118 ].

Соседние файлы в предмете Уголовное право