Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 1

Юрченко, слідуючи по місту на закріпленому за ним автомобілі МАЗ, через власну неуважність вчинив наїзд на Уткіна, спричинивши йому тяжке тілесне ушкодження. На місці пригоди Юрченко автомобіль не зупинив і допомоги потерпілому не надав.

Кваліфікуйте дії Юрченка.

Відповідь:

Юрченко вчинив: порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло тяжке тілесне ушкодження (ч. 2 ст. 286 КК); завідоме залишення без допомоги потерпілого, який перебуває в небезпечному для життя стані внаслідок безпорадного стану, оскільки Юрченко мав змогу надати йому допомогу, а також він сам поставив потерпілого Уткіна в небезпечний для життя стан.

Дії Юрченка потрібно кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч. 2 с. 286 і ч.1 с. 135 КК (ненадання допомоги при настанні наслідків, спричинених порушенням водієм правил безпеки руху, кваліфікується за сукупністю злочинів).

Задача 2

Капітан нафтоналивного танкера Юрченко, керуючи судном при виході з порту в умовах що вимагають особливої уваги, передовірив керування судном рульовому Закалюку, вказавши неправильний курс. Результатом було зіткнення танкера з риболовецьким сейнером, капітан якого, порушуючи правила, передовірив управління судном матросу Сливі, спустившись на короткий час у свою каюту за сигаретами. Одержавши сильне ушкодження, сейнер почав тонути. Капітан танкера Юрченко, не надавши допомоги екіпажу танкера, вернувся в порт. Сейнер затонув, його екіпажу вдалося врятуватись. Під час досудового слідства Юрченко пояснив, що він боявся затоплення танкера, який також дістав ушкодження, в зв’язку з чим повернувся в порт для його усунення.

Визначте суб’єктів злочину та кваліфікуйте їх дії.

Задача 3

Помічник машиніста тепловоза Пугач, зробив огляд тепловоза і доповів про його результати машиністу Кондратьєву. У цей час завдання на проведення маневрів не було, сигналів на рух не подавалось, однак Кондратьєв привів тепловоз у рух. Пугач зауважив тому, що він рухається без дозволу і веде тепловоз на зайняту колію. Не реагуючи, останній збільшував швидкість руху. Тоді Пугач відштовхнув Кондратьєва від пульту керування і вжив заходів щодо гальмування, однак відвернути зіткнення двох тепловозів не встиг. Тільки після цього він помітив, що Кондратьєв п’яний. Внаслідок зіткнення локомотивному депо заподіяно незначну матеріальну шкоду.

Примітка. Правила технічної експлуатації залізниць забороняють машиністу приводити в рух локомотив без сигналу керівника маневрів, а також зобов’язують локомотивну бригаду забезпечити безпеку проведення маневрів, цілісність рухомого складу.

Кваліфікуйте дії Кондратьєва.

Задача 4

Бажаючи швидше дістатися до сусіднього села, п’яний Семенов зайшов на стоянку тракторів сільськогосподарського кооперативу, завів одного з них (після двох невдалих спроб завести інші трактори). По дорозі він посадив у кабіну Федотова. Спускаючись до струмка, Семенов не впорався з керуванням, трактор перекинувся, Федотов заганув.

Кваліфікуйте дії Семенова.

Соседние файлы в предмете Уголовное право