Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.11. Злочини проти безпеки виробництва (2 години)

1. Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти безпеки виробництва.

2. Злочини у сфері безпеки праці.

3. Інші злочини у сфері безпеки виробництва.

Література: [3 ]; [7 ]; [ 11]; [12 ]; [13 ]; [17 ]; [ 39]; [ 45]; [ 54]; [66 ]; [122 ]; [123 ].

Задача 1

Майстер будівельної дільниці Петренко, керуючись роботами по зведенню даху овочесховища, всупереч вимогам будівельних норм і правил, допустив до виконання цих робіт робітників без необхідних захисних пристроїв і засобів. Внаслідок цих порушень робітник Айвазов, який працював без страху вального паску, впав з висоти шести метрів і отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Кваліфікуйте дії Петренка

Відповідь:

Петренко вчинив порушення вимог законодавства про охорону праці, що спричинило тяжкі наслідки (поняттям «тяжкі наслідки» охоплюється заподіяння тяжкого тілесного ушкодження хоча б одній особі або середньої тяжкості тілесного ушкодження двом чи більше особам).

Дії Петренка потрібно кваліфікувати за ч. 2 ст. 271 КК.

Задача 2

Прараб асфальтобетонного заводу Марчук грубо порушив правила техніки безпеки при будівництві, ремонті й утриманні автомобільних шляхів, не виконав вказівки інспектора держсільелектронагляу та головного механіка тресту огородити трансформатор та навісити замки на розподільчий прилад і хвіртку огорожі. Марчук, давши завдання теслі заводу Савенку відремонтувати огорожу трансформатора, не проінструктував його щодо особливостей роботи на цьому об’єкті, не сповістив електромонтера заводу Тищенка про ремонтні роботи і необхідність зняття напруги з трансформатора на час цих робіт. Савенко, не знаючи правил техніки безпеки, підняв матеріал на площадку трансформатора і був смертельно уражений електрострумом.

Визначте суб’єктів даного злочину і кваліфікуйте їх дії.

Задача 3

Після того, як прохідники Джабаров і Титенко підготували забій до підривання (закріпили забій, пробурили шпури, зарядили їх, змонтували підривний ланцюг), майстер-підривник Фесенко тут же підключив кінці вибухового ланцюга до вибухової машини, щоб перевірити цілісність ланцюга та його опір, але помилково включив машину на вибух. У результаті були травмовані Джабаров, Титенко (тяжкі тілесні ушкодження) та сам Фесенко (середньої тяжкості тілесні ушкодження). Своїми діями Фесенко допустив порушення Інструкції по безпечним методам робіт для майстера-підривника: перед початком вибухових робіт робітників необхідно видалити з забою; майстер-підривник перед кожним підриванням повинен перевірити опір вибухового ланцюга лише з безпечної відстані після видалення людей від місця розташування зарядів вибухових речовин на безпечну відстань або в укриття, при електричному підриванні дозволяється користуватись вимірювальними приладами виключно з укриття, звідки здійснюватиметься підривання.

Кваліфікуйте дії Фесенка.

Тема 1.12. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту (4 години)

1. Транспортні злочини: поняття і система.

2. Злочини, що посягають на безпеку руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту.

3. Злочини, що посягають на безпеку руху або експлуатації автотранспорту і міського електротранспорту.

4. Інші злочини, що посягають на безпечну роботу транспорту.

Література: [7 ]; [ 11]; [ 12]; [13 ]; [15 ]; [17]; [ 20]; [ 39]; [43 ]; [54 ]; [82 ]; [94 ].

Соседние файлы в предмете Уголовное право