Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО

Практикум для студентів напряму 6.030402 «Правознавство»

Київ

Вид-во Національного авіаційного університету

«Нау – друк»

2012

УДК 343(076.5)

ББК X408я7

К 823

Укладач І.О.Рощина

Рецензенти: С.Я. Лихова – д-р юрид. наук, доц.

І.П. Васильківська – канд. юрид. наук, доц.

О.В. Кришевич – канд. юрид. наук, доц.

Затверджено методично-редакційною радою Національного авіаційного університету (протокол № __ від «___»___________ 2012 р.)

К 823 Кримінальне право: Практикум для студентів напряму підготовки 6.030402 «Правознавство» / Укладачі І. О. Рощина – К.: Вид-во Нац. авіаційного ун-ту «НАУ-друк», 2012. – 28 с.

Викладено загальні методичні рекомендації до вирішення задач, перелік основних питань, задачі та завдання до кожної теми, перелік рекомендованої літератури.

Для студентів напряму 6.030402 «Правознавство».

ВСТУП

Кримінальне право України - одна із найважливіших дисциплін кримінального циклу. Знання положень кримінального права сприяє правовій свідомості та законослухняному вихованню громадян.

Необхідність вивчення курсу кримінального права обумовлена, насамперед, тією складною криміногенною ситуацією, що склалася сьогодні в Україні. Суперечливі процеси, які відбуваються нині в усіх напрямах суспільного життя (економіці, політиці, соціальній сфері тощо), негативно вплинули на злочинність, спричинили її зростання. В такій ситуації нагальною стає потреба боротьби з цим явищем, і саме кримінальне законодавство покликане стати юридичною базою, на якій має ґрунтуватися боротьба зі злочинами в Україні.

Курс кримінального права складається з двох взаємопов’язаних частин – Загальної та Особливої.

Основна мета викладання навчальної дисципліни “Кримінальне право” – оволодіння теоретичними знаннями в галузі кримінального права та закріплення практичних навичок для їх застосування в конкретних життєвих ситуаціях, формування правової культури при практичному застосуванні норм кримінального законодавства.

Важливими завданнями даного навчального курсу є вивчення законодавчих та інших нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини у сфері злочину й покарання, основних інститутів і понять кримінального права, а також набуття навичок застосування теоретичних знань на практиці.

Головні задачі вбачаються в тому, щоб: 1) сформувати у студентів стійку систему знань чинного кримінального законодавства; 2) навчити надалі ефективно застосовувати його у практичній діяльності.

Загальні методичні рекомендації до вирішення задач і виконання завдань

Розв’язання задач є окремою формою вивчення кримінального права. Вона спрямована переважно на оволодіння навичками щодо практики застосування норм цієї галузі права.

Розв’язання задачі необхідно викладати письмово, наводити основну аргументацію висновку, який має базуватись на порівняльному аналізі складу злочину та фактичних обставин справи. Цьому має передувати вивчення законодавства, постанов Пленуму Верховного Суду України, спеціальної літератури.

У Задачах із Загальної частини кримінального права можуть сформульовані завдання, наприклад,: «Дайте оцінку рішенню суду», «Визначте об’єкт та предмет злочину». У цьому разі виконання таких завдань відбувається в контексті загального розв’язання задачі і є його завершальним елементом.

При вирішенні конкретного завдання необхідно дати юридичну кваліфікацію описаним в умові фактичним обставинам справи, відобразити ті правові наслідки, які можуть настати з вказаних обставин. Юридичний аналіз складу злочину містить детальну характеристику всіх його ознак, що описуються за прийнятою в кримінальному праві схемою: а) об’єкт; б) предмет злочину; в) об’єктивна сторона; г) суб’єкт; д) суб’єктивна сторона; е) суспільна небезпечність злочину.

Вказати за конструкцією склад злочину, тобто коли злочин вважається закінченим, пункт, частину, статтю КК України.

Обґрунтовуючи своє рішення на практичному занятті, студенти повинні детально проаналізувати всі фактичні обставини і відповісти на всі висунуті питання. Рішення має бути мотивованим, з відповідними посиланнями на кримінально-правові норми, а в деяких випадках і на інші правові норми, і підкріплені теоретичними положеннями.

Соседние файлы в предмете Уголовное право