Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія мистецства_заруб_укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Тема1. Первісне мистецтво. Палеоліт, мезоліт, неоліт. Доба міді та бронзи. (2 лек. )

Виникнення мистецтва як загальносвітовий феномен та його пам’ятки на території України. Початки будівництва часів пізнього палеоліту. Мізинська стоянка на Черкащині: житлові споруди, знаково-орнаментальні композиції на ужиткових предметах та дрібній пластиці.(доба неоліту) Кам’яна могиля як один з найдавніших культових комплексів Східної Європи, петрогліфи з цього святилища (верхній палеоліт).

Первісні житлові комплекси Трипілля як архетипи української народної архітектури з ознаками протоміст. (ІV – ІІІ тис. до н.е.) Три етапи розвитку керамічної пластики. Живопис Трипілля у його зв’язках з архітектурою, ужитковою керамікою та керамічною пластикою.

Завдання для самостійної роботи. Антропоморфні стели V – ІІІ тис. до н.е. Сакральний характер та художні якості антропоморфної степової монументальної пластики епохи міді – бронзи. Кам’яні баби Придніпров’я.

Тези з характеристиками та замальовки пам’яток з орнаментальними композиціями з Мізинської стоянки, Кам’яної Могили та Трипілля (10 найм.).

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань.

1. Трипільський орнамент.

2. Протоміста первісних стоянок на території України.

3. Трипільська кераміка.

Література: 3, 7, 9, 17, 21 т.1, 24 т.1, 31, 51, 56, 59, 60 .

Тема 2. Скіфо-сарматське мистецтво та античне мистецтво

Північного Причорномор’я. ( 2 лек., 1 сам.)

Скотарсько-хліборобська та антично-полісна цивілізаційні системи на території України.

Монументальні «царські» кургани скіфської знаті Нижнього Подніпров’я (ІVтис. до н.е.) Пластика і художні вироби кіммерійців, скіфів та сарматів. Скіфський звіриний стиль; функції скіфських прикрас. Чортомликська ваза, гребінь з кургану Солоха, пектораль з Товстої могили.

Античні міста на теренах України: Ольвія, Херсонес, Пантікапей. Традиції давньогрецької метрополії у плануванні цих міст. Боспорська держава у складі тогочасних міст-полісів. Найдавніші християнські пам’ятники Боспору: надмогильна плита із зображенням хреста, розп’яття з Комишової бухти, статуя доброго пастиря тощо. Культова архітектура базилікального типу. Печерний храм Херсонеса. Церква Іоанна Предтечі. Малярство корсунської школи.

Завдання для самостійної роботи: Скульптура: скульптурний портрет та надгробкова скульптурна пластика. Декоративні скульптурні прикраси саркофагів. Ювелірні вироби.

Живопис. Стінописи на землях Боспорського царства. Монументальне живописне оформлення склепу Деметри в Пантікапеї. Вазовий живопис; ваза-сфінкс із Фанагорії. Мозаїки в спорудах античних міст. Тавро-руський Неаполь Скіфський. Містобудівні тенденції. Елліністичні мотиви в малярсько-скульптурному оздобленні будівель. Фрескові розписи культових та погребальних споруд.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Ольвія, Херсонес, Пантікапей як типові міста давньогрецьких колоній.

  2. Золото скіфських курганів.

  3. Символіка пекторалі з Товстої могили.

  4. Перші християнські храми на території Причорномор’я.

Література: 1, 7, 9. 11, 23, 25, 33, 40, 41, 45, .