Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія мистецства_заруб_укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Змістовий модуль I.

«Мистецтво стародавнього світу».

Тема 1. Вступ до мистецтвознавства (лекція 2 г.).

Мета і завдання дисципліни. Специфіка мистецтвознавчої науки та огляд її еволюції. Місце пластичних мистецтв у системі мистецтв.

Завдання для самостійної роботи: Класифікація видів і жанрів образотворчого мистецтва. Види: архітектура, скульптура, живопис, графіка, прикладне мистецтво. Жанри: історичний, алегоричний, релігійний, батальний, портрет, пейзаж, побутовий, натюрморт. Основні визначення та характерні ознаки. (1 г.)

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Мова образотворчих мистецтв.

  2. Типологія та засади систематизації мистецтва.

Література: 19, 4, 10, 22 т.1, 36, 53.

Тема 2. Найдавніше мистецтво. Доба палеоліту, мезоліту, неоліту. (2 г.) Походження мистецтва. Його функції у первісному суспільстві (у порівнянні з сучасними). Періодизація мистецтва первісного ладу. Об’єкт пізнання і відтворення в палеоліті (тварини) та мезоліті (людина). Характеристика мистецтва палеоліту та мезоліту. Петрогліфи, печерний та наскельний живопис.

Завдання для самостійної роботи: Мистецтво неоліту. Петрогліфи Північної Європи. Наскельний живопис Тассілін-Аджеру та Східного Сибіру. Схематичне мистецтво як завершення циклу пізнання світу (масдазільські гальки, кікладські ідоли). Первісні споруди культового призначення (менгіри, дольмени, кромлехи).

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Семантика та символіка «палеолітичних Венер».

  2. Печерний живопис палеоліту і наскельний живопис мезоліту як вияви функцій пізнання та самопізнання.

  3. Пластична ідеограма та піктограма як явища первісної культури.

  4. Стоунхендж – легенди і дійсність

Література: 22 т.1, 27, 36 т.1, 60.

Тема 3. Мистецтво Месопотамії та Давнього Єгипту. (4 г.)

Заняття 1.

Мистецтво Стародавнього сходу. Месопотамія: шумеро-акадська архітектура, образотворче та прикладне мистецтво. Старовавілонське царство. Мистецтво хеттів, Асирії та Ніневії. Періодизація мистецтва Стародавнього Єгипту. Характер давньоєгипетської культури.

Заняття 2.

Архітектура, скульптура живопис та прикладне мистецтво Давнього царства. Зміни у культурі та мистецтві Середнього царства. Мистецтво першої половини Нового царства. Мистецтво Тель-Амарни.

Завдання для самостійної роботи: Архітектура, скульптура та живопис (стінописи) другої половини Нового царства та Пізнього часу. Храми Рамзеса ІІ: Рамессеум та храм в Абу-Сімбелі: грандіозність та декоративність. Мистецтво Ірану: палац Дарія в Персеполі (архітектура, скульптура та ужиткове мистецтво). Храми вогню (чортаги).

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Світоуявлення давніх іранців.

  2. Скульптурний портрет часів Ехнатона.

  3. Жіночі портрети родини Ехнатона.

Література: 8, 10, 22 т.1, 36 т.1, 53, 80, 58.

Лабораторна робота

1. Архітектурно-мистецтвознавчий аналіз (на вибір студента, попередньо узгоджений з викладачем) однієї з програмних споруд стародавнього світу: піраміди в Гізе, храм Амона-Ра у Луксорі, Критський палац, Парфенон, Колізей, Пантеон, Баальбек тощо.

Викреслити план та схему фасаду будівлі. Дати коротку історичну довідку про час та місце створення пам’ятника. В описі споруди виявити специфіку архітектурної мови тієї доби.