Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія мистецства_заруб_укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Тема 4 Мистецтво Голландії (2 г.)

Утворення першої європейської держави з капіталістичним ладом. Розквіт економіки, піднесення науки і культури. Живопис як провідний вид мистецтва і його залежність від ринкового попиту. Розвиток демократичних жанрів: портрету, пейзажу, побутового та натюрморту. Творчість Ф.Гальса – уславленого портретиста. Образотворча спадщина Рембрандта як вершина позастильової лінії європейського живопису. Релігійно-філософська сюжетика та реалістичне її відтворення в його роботах.

Завдання для самостійної роботи: (2 г.) Поетизація щоденного життя в творчості малих голандців: твори А. ван Остаде, Я.Стена, Г.Метсю, Г.Терборха, П. де Хоха, Е. де Вітте та інших. Творчість Я.Вермеєра Дельфтського («Офіцер і дама», «Дівчина, що читає лист», «Панорама Дельфта», «Художник в майстерні»); живопис К.Фабриціуса. Пейзаж та натюрморт: творчість М.Гоббеми та Я.ван Рейсдаля, В.Хеди.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Поезія повсякденності в полотнах Я.Вермеєра.

  2. Я.Вермеєр як видатний колорист.

  3. Біблійні сюжети в творах Рембрандта 1650-1660-х років.

  4. Романтизм і реалізм в голандському пейзажі сімнадцятого століття.

Література: 19, 20, 27, 36 т.3, 62, 68.

Тема 5. Мистецтво Франції (1 г.).

Класицизм як провідний стиль абсолютної монархії, його зв’язок з філософією раціоналізму. Н.Пуссен – основоположник класицизму в європейському живописі; творче ставлення митця до традицій античності та ренесенсу. К.Лоррен як послідовник. Реалістичний напрямок у живописі доби. Творчість Ж. де ла Тура та братів Ленен. Мистецтво Франції часів правління Людовика ХIV: роль Академії мистецтв у формуванні стилю доби. Синтез мистецтв в ансамблі Версальского палацу.

Завдання для самостійної роботи: Архітектура та скульптура Франції першої половини та середини століття. Палаци Мезон-Лаффіт та Во-ле-Віконт архітекторів Ф.Мансара та Л.Лево. Скульптура Ф.Жирардона. Офіційний академічний напрямок живопису: творчість С.Вуе, Г.Ріго, Ш.Лебрена. Графіка Жака Калло.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Образи селян в творчості братів лененів.

  2. Біблійні мотиви в пізніх пейзажах Н.Пуссена.

  3. Творчість Ж.-А.Мансара.Виражальні засоби сюжетних композицій Н.Пуссена 1630-1640-х років.

Література: 10, 23, 25, 22 т.4, 27, 68, 80.

Лабораторна робота:

Порівняльний аналіз стильових напрямів у європейському живописі ХVІІ століття на прикладі співставляючої характеристики робіт.

Співставляючи формально-змістові якості творів, провідні виражальні засоби, зробити самостійні узагальнення щодо ознак бароко, класицизму, позастильової реалістичної лінії.

Можливі варіанти порівняння: “Призвання апостола Матфея” М.да Караваджо та “Св. Мартин і жебрак” А. ван Дейка, “Персей і Андромеда” П.П.Рубенса” та “Рінальдо і Арміда” Н.Пуссена, “Сімейство молочниці” Ж. де Латура і “Офіцер і дівчина” Я.Вермейєра, “Венера перед дзеркалом” Д.Веласкеса та “Даная” Рембрандта. Автопортрети П.П.Рубенса, Н.Пуссена, Рембрандта. Пейзажі Н.Пусссена. Д.Веласкеса та Я.ван Рейсдаля.