Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.2 Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками

В умовах кризового стану економіки розрахунки між підприємствами, як пра­вило, здійснюються за попередньою оплатою майбутнього відвантаження товарів покупцеві, майбутнього виконання робіт замовникові. Проте частина розрахунків підприємствами здійснюється все ж таки після їх приймання, внаслідок чого на дату балансу може залишатися кредиторська заборгованість.

Розрахунки з постачальниками та підрядниками виникають у підприємств при здійсненні операцій з придбання товарно-матеріальних цінностей, прийманні різного виду виконаних робіт і наданих послуг, включаючи отримання газу, елек­троенергії, пари, води, автопослуг, послуг зв'язку, послуг з переробки матеріальних цінностей тощо.

Взаємовідносини підприємств з постачальниками та підрядниками виникають після укладання договору на отримання від них товарно-матеріальних цінностей та виконання робіт і послуг (договори купівлі-продажу, підряду і т. ін.).

У договорі купівлі-продажу передбачається угода сторін про поставку сиро­вини, матеріалів, товарів, істотними умовами якого є зобов'язання продавця (по­стачальника) передати певне майно у власність покупця та зобов'язання покупця прийняти це майно і в обумовлений термін сплатити за нього певну грошову суму.

При укладанні суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності договорів (контрактів) (у т. ч. зовнішньоекономічних), предметом яких є товари, застосовуються міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів (ІНКО-ТЕРМС).

Згідно з договором підряду підрядник зобов'язується виконати на власний ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти та у визначений термін оплатити виконану роботу.

При прийманні роботи замовником можуть бути виявлені допущені підрядни­ком відхилення від умов договору або інші недоліки, про що підрядникові має бути негайно заявлено.

Позови про виявлені недоліки в роботі, виконаній за договором підряду, при­ймають від замовника у такі терміни:

  • протягом трьох днів — з приводу недоліків у будівлях і спорудах, які не могли бути виявлені при звичайному прийманні роботи (приховані недоліки), якщо однією зі сторін є громадянин;

  • протягом одного року — з приводу прихованих недоліків в іншому майні; протягом шести місяців — з приводу інших явних недоліків.

Приймання товарів покупцем супроводжується перевіркою відповідності якості, кількості та комплектності товарів їх характеристиці та технічним умовам,

441

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

зазначеним у договорі. У момент приймання товарів можуть бути виявлені такі розходження:

  • нестача у межах норм природних втрат у дорозі;

  • нестача з вини постачальника;

  • нестача з вини особи, яка супроводжує вантаж, тощо.

За фактом нестачі товарів складається акт відповідної форми (комерційний акт). На підставі акта покупець може у встановлений термін пред'явити постачаль­никові претензію. Покупець здійснює оплату фактично отриманих товарів, а на суму нестачі понад норми природних втрат пред'являє претензію.

У разі виявлення якісних нестач товарів покупець складає також відповідний акт, який буде підставою для пред'явлення претензії продавцеві.

Основними товаросупровідними документами є належним чином оформлені комерційні рахунки, рахунки-фактури, відвантажувальні специфікації, сертифіка­ти якості, сертифікати походження, паспорти, товарно-транспортні та залізничні накладні, дорожні відомості, коносаменти, вантажні митні декларації, податкові на­кладні тощо. Аби одержати товарно-матеріальні цінності зі складу постачальника, представнику підприємства виписується довіреність.

Виконані роботи, послуги оформлюються, як правило, актами приймання робіт (послуг). Окремі роботи (послуги) можуть оформлятися іншими встановленими для них документами (квитанціями, замовленнями і т. ін.). Належним чином оформлені документи підписуються стороною, яка приймає, і стороною, яка передає.

Для ведення бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками та під рядниками Планом рахунків передбачений пасивний рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», на якому відображаються операції за роз­рахунками з підприємствами й організаціями за отримані матеріали, продукцію виконані роботи, надані послуги.

За кредитом рахунка 63 відображається заборгованість за отримані від поста­чальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги за дебетом — її погашення, списання тощо, а також попередня оплата постачаль­никам та підрядникам грошових коштів під майбутнє відвантаження товарів, ви­конання робіт, послуг.

Рахунок 63 має три субрахунки:

  • 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

  • 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»;

  • 633 «Розрахунки з учасниками ПФГ».

На субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, на­дані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками, а на субрахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» — те саме з іноземними поста­чальниками. На субрахунку 633 «Розрахунки з учасниками ПФГ» облічуються

442

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

розрахунки за одержані від учасників промислово-фінансових груп товарно-мате­ріальні цінності (роботи, послуги).

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядни­ком в розрізі кожного документа (рахунка) на сплату.

Відображення операцій за рахунком 63 розглянемо на умовних числових при­кладах.

Приклад 1. Сільськогосподарським підприємством заздалегідь оплачено рахунок постачальника за відвантаження мінеральних добрив вартістю без ПДВ 40 000 грн., ПДВ — 8000 грн. Добрива доставлено транспортом постачальника. Вартість автотранспортних послуг без ПДВ — 3500 грн., ПДВ — 700 грн. При при­йманні добрив встановлено їх нестачу з вини постачальника з урахуванням ПДВ у сумі 1200 грн.

Після пред'явлення підприємством претензії постачальник задовольнив її шляхом перерахування коштів на поточний рахунок підприємства. Суму вартості послуг перераховано підприємством на рахунок постачальника.

Бухгалтерський облік здійснених операцій відображено в табл. 9.1.

Таблиця 9.1

Облік розрахунків з постачальником добрив

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Оплачено рахунок вітчизняному постачальникові за добрива

631

311

48 000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

8000

3

Оприбутковано добрива за фактично отриманою кількістю

208

631

39 000

4

Відображено розрахунки

за податковим кредитом з ПДВ

644

631

7800

5

Відображено суму визнаної претензії

374

631

1200

6

Віднесено суму податкового кредиту на вартість кількості добрив, яких бракує (методом «сторно»)

641

644

200

7

Відображено вартість автопослуг постачальника, використаних для доставки добрив на підприємство

208

631

3500

8

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

700

9

Надійшла на поточний рахунок підприємства сума за претензією

311

374

1200

10

Оплачено рахунок постачальника за автопослуги з доставки добрив

631

311

4200

443

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 9.2

Облік розрахунків з ремонтним підприємством

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

Кредит

1

Відображено суму вартості ремонту трактора

91

631

5000

2

Відображено суму нарахованого податкового кредиту з ПДВ

641

631

1000

3

Оплачено рахунок ремонтного підприємства з поточного рахунка

631

311

6000

Таблиця 9.3

Облік бартерних операцій

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

Кредит

1

Відображено суму вартості прийнятих від підрядника виконаних робіт з обробки посівів картоплі

231

631

20 000

2

Відображено суму розрахунків за податковим кредитом з ПДВ

644

631

4000

3

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

643

641

4000

4

Відображено договірну вартість відвантаженої пшениці

361

701

24 000

5

Відображено розрахунки за податковими зобов'язаннями з ПДВ

701

643

4000

6

Списано балансову вартість пшениці, переданої в рахунок бартерного договору

901

27

15 000

7

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

4000

8

Списано на фінансовий результат доходи від реалізації

701

791

20 000

9

Списано на фінансовий результат витрати на реалізацію

791

901

15 000

10

Здійснено зарахування взаємної заборгованості між підприємствами

631

361

24 000

444

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Приклад 2. Ремонтним підприємством виконано роботи з капітального ре­монту трактора. Вартість ремонту без ПДВ склала 5000 грн., ПДВ — 1000 грн. У результаті ремонту трактор забезпечує отримання первинно очікуваних від його використання економічних вигод. Підприємством оплачено рахунок ремонтного підприємства (див. табл. 9.2).

Приклад3. Сільськогосподарським підприємством згідно з договором підряду на бартерних умовах до відвантаження продукції прийнято роботи з механізованої обробки посівів картоплі засобами захисту рослин. Вартість робіт без ПДВ склала 20 000 грн., ПДВ — 4000 грн. Після приймання робіт підрядникові відвантажено пшеницю в кількості 50 т балансовою вартістю 15 000 грн.

Зазначені операції буде відображено таким чином (табл. 9.3).

Нижче наводимо типову кореспонденцію рахунків при здійсненні операцій за розрахунками з постачальниками та підрядниками (табл. 9.4).

Таблиця 9.4

Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками

з/п

Зміст господарськоїоперації

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Списано втрати від браку за рахунок зменшення заборгованості перед постачальниками та підрядниками

631

24

2

Здійснено розрахунки з постачальниками та підрядниками за отримані товари, прийняті роботи і послуги грошовими коштами:

• з каси підприємства — з вітчизняними постачальниками та підрядниками

• з поточного рахунка у національній валюті — з вітчизняними постачальниками та підрядниками

• з поточного рахунка в іноземній валюті — з іноземними постачальниками та підрядниками

• акредитивом у національній валюті — з вітчизняними постачальниками та підрядниками

• акредитивом у іноземній валюті — з іноземними постачальниками та замовниками

631 631 632 631 632

301 311 312 313 314

3

Передано постачальникові на покриття перед ним заборгованості отриманий від покупця короткостроковий вексель у рахунок оплати за відвантажену йому продукцію

631

341

4

Здійснено зарахування взаємної заборгованості з постачальником

631

361

5

Зараховано постачальнику (підрядникові) виданий йому раніше аванс

631

371

445

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Закінчення таблиці 9.4

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

22

Оприбутковано отримані від постачальника малоцінні предмети

22

631,632

23

Відображено вартість виконаних послуг стороннього автотранспорту на роботах, пов'язаних з перевезенням продукції рослинництва підприємства з поля до місць зберігання

231

631

24

Відображено вартість послуг сторонніх організацій іншим виробництвам, крім рослинництва

23

631

25

Відображено вартість виконаних підрядником робіт щодо усунення внутрішнього браку

24

631

26

Оприбутковано отриманий від постачальників товар

281

631,632

27

Оприбутковано в касу готівкові кошти, внесені постачальни­ком у порядку повернення за недопоставлений товар

301

631

28

Надійшли на поточний рахунок грошові кошти від підрядника в порядку повернення за невиконані роботи

311'

631

29

Відображено вартість послуг підрядника, пов'язаних з пусконалагоджувальними роботами

39

631

ЗО

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ при оприбуткуванні товарно-матеріальних цінностей від постачальника, при виконанні робіт і послуг

641,644

631

31

Здійснено зарахування взаємної заборгованості за розрахунками між підприємством та орендарем

685

631

32

Прийнято виконану підрядником роботу з ремонту ад­міністративної будівлі бригади, ферми, відділення, тракторів

91

631

33

Прийнято виконану підрядником роботу з ремонту адміністративної будівлі підприємства

92

631

34

Надано послуги з охорони, зв'язку, з аудиту, експертної оцінки

92

631

35

Відображено вартість автопослуг, наданих підрядником для перевезення продукції на ринок, вартість послуг з реклами продукції

93

631

36

Відображено суму економічних санкцій до підприємства, пред'явлених постачальником за невиконання підприємством договірних зобов'язань

948

631

37

Відображено вартість автопослуг, наданих підрядником, на роботах з ліквідації наслідків стихійного лиха

991

631

447

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Для обліку розрахунків, відображених на рахунку 63 «Розрахунки з поста­чальниками і підрядниками», призначено Журнал-ордер ф. № 6 с.-г. та відомість аналітичного обліку, а також реєстр операцій з розрахунків з постачальниками й підрядниками ф. № 6.1 с.-г. Записи в зазначені регістри проводять на підставі роз­рахункових документів, а за невідфактурованими поставками — згідно з супровід­ними вантажними документами та приймальними актами.

У Журнал-ордері ф. № 6 с.-г. та відомості аналітичного обліку відображають в розрізі кожного постачальника та підрядника заборгованість (сальдо) на початок місяця, обороти за кредитом і дебетом, а також заборгованість на кінець місяця. На початку місяця в цей регістр переносять залишки з регістру за минулий місяць.

Невідфактуровані товарно-матеріальні цінності (щодо яких відсутні супро­відні документи), що надійшли у звітному місяці, відображають в облікових регі­страх окремо за кожною поставкою. Такі матеріали оцінюють за умовними цінами й оприбутковують за кореспондуючими рахунками. Після одержання документів на ТМЦ, які прийнято у порядку невідфактурованих поставок, раніше записану умовну вартість цих матеріалів сторнують, після чого фіксують фактичні дані одер­жаних документів.

У Журнал-ордері та відомості аналітичного обліку здійснюють також від­мітки про оплату за кожним розрахунковим документом окремо навпроти сум про нарахування заборгованості. їх роблять на підставі виписок банку та відповідних документів, що підтверджують фактичну сплату або залік взаємозаборгованості.

Вартість оплачених матеріальних цінностей, до кінця місяця не одержаних підприємством (матеріали в дорозі), відображають за дебетом рахунка 63 у корес­понденції з кредитом рахунків обліку грошових коштів. У міру надходження цих ТМЦ їхню вартість записують за кредитом рахунка 63 у кореспонденції з дебетом відповідних рахунків.

Якщо при прийманні товарно-матеріальних цінностей виявлено їх нестачу, J то поряд з купівельною вартістю цінностей, що надійшли, окремо показують суму виявленої нестачі. У такому ж порядку фіксують суми претензій щодо якості, сорт-ності, некомплектності, невідповідності цін тощо.

При значній кількості розрахункових операцій дані документів попередньої накопичують в реєстрі операцій з розрахунків з постачальниками і підрядниками і ф. № 6.1 с.-г., який відкривають на кожного постачальника чи підрядника. Під-сумки реєстру в кінці місяця переносять у Журнал-ордер ф. № 6 с.-г. та відомість аналітичного обліку.

Підсумкові дані (кредитовий оборот) за рахунком 63 із Журнал-ордера № 6 с.-г. за звітний місяць переносять у Головну книгу.

Схему запису операцій з обліку розрахунків з постачальниками та підрядника-ми показано на рис. 9.2.

448