Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

13.3 Облік витрат на збут

Витрати на збут включають такі витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) про­дукції (товарів, робіт, послуг):

  • витрати пакувальних матеріалів для затарювання готової продукції на складах готової продукції;

  • витрати на ремонт тари;

803

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • оплата праці та комісійні винагороди продавцям, торговим агентам та праців­никам підрозділів, що забезпечують збут;

  • витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг);

  • витрати на передпродажну підготовку товарів;

  • витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;

  • витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов'язаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг (амортизація, операційна оренда, страхування, ремонт, опалення, освітлення, охорона);

  • витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (това­рів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки;

  • витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування;

  • витрати на страхування призначеної для подальшої реалізації готової продук­ції (товарів), яка зберігається на складі підприємства;

  • витрати на транспортування готової продукції (товарів) між складами підроз­ділів (філій, представництв) підприємства;

  • інші витрати, пов'язані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг. До витрат на рекламу відносяться:

  • розробка й видання рекламних виробів (ілюстрованих прейскурантів, катало­гів, проспектів, плакатів, рекламних листівок і т. ін.);

  • реклама в засобах масової інформації (об'яви в пресі, передачі по радіо і теле­баченню), витрати на світлову, комп'ютерну та іншу зовнішню рекламу;

  • розробка і виготовлення ескізів, етикеток, зразків фірмових пакетів і упаковки;

  • придбання, виготовлення, копіювання, дублювання, демонстрація рекламних кіно-, відео- та діафільмів;

  • відшкодування витрат на участь у виставках, ярмарках, вартість безкоштовно переданих зразків і моделей на представницькі потреби, організація прийомів, конференцій та інших офіційних заходів.

Витрати на збут не включаються до виробничої собівартості та собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг), а відносяться на фінансові результати під­приємства.

Облік витрат, пов'язаних із збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів, робіт і послуг ведеться на рахунку 93 «Витрати на збут». Це рахунок активний, і номінальний, операційний, розподільний.

За дебетом рахунка 93 відображається сума визнаних витрат на збут, за креди-; том — списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Витрати на збут обліковуються у розрізі встановлених підприємством статей витрат. Приблизний перелік статей витрат такий: 1. Витрати на оплату праці персоналу, який забезпечує збут продукції.

804

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

  1. Відрахування на соціальні заходи.

  2. Витрати на оренду основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів.

  3. Витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів.

  4. Амортизація основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та не­матеріальних активів.

  5. Витрати на зберігання, підсортування, обробку, пакування і передпродажну підготовку продукції.

  6. Витрати на транспортування.

  7. Витрати на рекламу та проведення маркетингових заходів.

  8. Витрати на тару.

  9. Податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі.

  10. Інші витрати на збут.

До статті 1 відносять витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати торговельно-оперативному персоналу, допоміжному персоналу, торговим агентам та працівникам підрозділів, що забезпечують збут.

До статті 2 відносять відрахування на соціальні заходи, базою для розрахунку яких є фактичні витрати на оплату праці персоналу підприємства, який забезпечує збут продукції згідно з чинним законодавством, зокрема: внески на обов'язкове державне пенсійне страхування; внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовле­ними народженням та похованням; внески на загальнообов'язкове державне соці­альне страхування на випадок безробіття; внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного за­хворювання; відрахування на інші соціальні заходи.

До статті 3 відносять плату за операційну оренду об'єктів основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, пов'язаних зі збутом продукції.

До статті 4 відносять: витрати на опалення, освітлення, водопостачання та інші комунальні послуги; вартість матеріалів і засобів догляду за приміщеннями, будівлями; витрати на поточний ремонт основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, що забезпечують збут продукції; витрати на проведення протипожежних заходів, оплату послуг сторонніх підприємств, пов'язаних із забез­печенням пожежної і сторожової охорони; вартість столової білизни, санітарного і спеціального одягу, взуття та санітарних речей; вартість малоцінних і швидкозно­шуваних предметів і т. ін.

До статті 5 відносять амортизацію основних засобів, інших необоротних мате­ріальних активів, нематеріальних активів, що забезпечують збут продукції.

805

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

До статті 6 відносять: вартість матеріалів (пакувального та обгорткового паперу, плівки, пакетів, коробок, клею, дроту, цвяхів, дощок тощо), які вико­ристовують для зберігання, підсортування, оброблення, пакування і фасування продукції; витрати на утримання холодильного обладнання й вартість електро­енергії, води, холодоносіїв та інших матеріалів, на оплату послуг сторонніх під­приємств з технічного обслуговування холодильного обладнання; фактична со­бівартість льоду, який використовують для охолодження товарів; оплату послуг сторонніх підприємств та власні витрати на спеціальне маркування і нанесення кодів на товари; інші витрати.

До статті 7 відносять витрати на оплату послуг сторонніх підприємств, пов'язаних з перевезенням продукції, витрати на перевезення продукції власним транспортом за собівартістю перевезень; вартість матеріалів, використаних на об­ладнання транспортних засобів тощо.

До статті 8 відносять витрати: на проведення маркетингових досліджень ринку; на оформлення вітрин, виставок-продажів, відрядження працівників під­приємства на виставку-продаж і вартість зразків продукції, які передано безпосе­редньо покупцям або посередницьким організаціям безоплатно і які не підлягають поверненню; на розроблення і видання рекламних виробів (ілюстрованих прейску­рантів, каталогів, брошур, альбомів, проспектів, плакатів, афіш, рекламних листів тощо); на розроблення і виготовлення ескізів етикеток, зразків фірмових пакетів та упаковки; на рекламу в засобах масової інформації (оголошення в пресі, теле- і радіопередачах); на придбання, виготовлення, копіювання, дублювання рекламних кіно-, відео- та діафільмів; на оформлення світлової, щитової, комп'ютерної, тран­спортної та іншої зовнішньої реклами; на проведення інших маркетингових захо­дів, пов'язаних зі збутом товарів.

До статті 9 відносять амортизацію (знос) власної інвентарної тари і тари-об-ладнання; витрати на ремонт власної інвентарної тари і тари-обладнання; витрати на перевезення, навантаження та розвантаження порожньої тари в разі повернення її постачальникам або здачі підприємствам, які займаються збиранням тари; витра­ти на очищення, прошивання, пропарювання (дезинфекцію) тари; вартість тари, списаної внаслідок зносу, без урахування вартості утилю та брухту.

До статті 10 відносять експортне мито, податок на рекламу та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі, нарахування яких збільшує витрати на збут продукції.

До статті 11 відносять витрати на відрядження працівників, зайнятих збу­том; витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування; інші витрати, пов'язані зі збутом продукції.

Основні бухгалтерські проведення з обліку витрат на збут подано в табл. 13.3.

Аналітичний облік витрат на збут ведеться у виробничому звіті ф. № 10.36 с.-гі а синтетичний — в Журнал-ордері № 10.3 с.-г.

806

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

Таблиця 13.3

Облік витрат на збут

Зміст господарської операції

Кореспондую­чий рахунок

За дебетом рахунка 93

Нараховано амортизацію основних засобів, що забезпечують збут продукції підприємством, яке не використовує рахунки класу 8

131

Нараховано амортизацію інших необоротних матеріальних активів, що забезпечують збут продукції

132

Нараховано амортизацію нематеріальних активів, що пов'язані зі збутом продукції

133

Списано виробничі запаси (пакувальні матеріали, тара, паливо тощо) для потреб збуту

20

Безоплатна роздача рекламних буклетів, листівок з логотипом чи емблемою підприємства (ПДВ не нараховується)

209

Відпущено МШП зі складу для забезпечення збуту продукції

22

Безоплатна роздача зразків готової продукції та товарів з рекламною метою без ПДВ

25, 26, 27, 28

Те саме, з ПДВ

641

Оплачено готівкою витрати, пов'язані з реалізацією продукції (робіт, послуг)

ЗО

Оплачено витрати на рекламу продукції (виготовлення буклетів, роликів тощо)

31

Віднесено вартість використаних поштових марок, оплачених проїзних квитків

33

Покупцеві надано знижки, які робилися з метою реклами продукції

36

Списано витрати на відрядження працівників, пов'язаних з реалізацією продукції

372

Створено резерв сумнівної дебіторської заборгованості з реалізованої продукції, щодо якої є ризик неповернення

38

Списано витрати на передплату періодичних видань

39

Списано на витрати звітного періоду вартість послуг з розміщення реклами

39

Створено резерв на оплату відпусток працівникам, які займаються збутом продукції

471

Здійснено відрахування на додаткове пенсійне забезпечення

за пенсійною програмою підприємства персоналу, який здійснює збут

472

807

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 13.3

Зміст господарської операції

Кореспондую­чий рахунок

Створено резерв для покриття витрат з гарантійного ремонту, якщо продукцію було реалізовано з гарантією

473

Одержано позики для покриття витрат на збут

50,6

Нараховано податки, які включаються до збутових витрат

64

Нараховано заробітну плату працівникам, які забезпечують збут продукції

661

Відображено відрахування на соціальні заходи на суму заробітної плати працівників, які здійснюють збут

65

Нараховано страхові платежі зі страхування майна, що забезпечує збут продукції (робіт, послуг)

655

Віднесено вартість робіт, послуг сторонніх організації з ремонту та обслуговування основних засобів, що забезпечують збут продукції (без ПДВ)

63, 685

Отримано послуги з реклами продукції (без ПДВ)

371,69

Відображено вартість робіт та послуг допоміжних виробництв

234

Списано прямі матеріальні витрати, що відносяться до збутових витрат

80

Списано визнані витрати на оплату праці, що відносяться до збутових витрат

81

Списано суми відрахувань на соціальні заходи, що відносяться до збутових витрат

82

Списано суми амортизаційних відрахувань, що відносяться до збутових витрат

83

Списано вартість робіт, послуг сторонніх організацій з перевезення продукції споживачам та інших операційних витрат, пов'язаних із реалізацією продукції (робіт, послуг)

84

За кредитом рахунка 93

Списано визнані витрати на збут продукції (робіт, послуг)

791