Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.10.5 Облік інших довгострокових зобов'язань

Для узагальнення інформації про розрахунки з іншими кредиторами та за ін­шими операціями, заборгованість за якими не є поточним зобов'язанням та облік яких не відображається на решті рахунків класу 5 «Довгострокові зобов'язання», призначено рахунок 55 «Інші довгострокові зобов'язання». Зокрема, на цьому рахунку відображається відстрочена відповідно до законодавства заборгованість з податків, зборів (обов'язкових платежів), фінансова допомога на зворотній основі тощо. Це рахунок пасивний, балансовий, основний, розрахунковий.

За кредитом рахунка 55 «Інші довгострокові зобов'язання» відображається збільшення довгострокових зобов'язань, за дебетом — їх погашення, переведення до короткострокових, списання тощо.

Аналітичний облік ведеться за кожним кредитором та видами залучених коштів.

Господарські операції з обліку інших довгострокових зобов'язань наведено в табл. 9.40.

629

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 9.40

Облік інших довгострокових зобов'язань

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонду­ючий рахунок

За дебетом рахунка 55

1

3 каси погашено заборгованість кредиторам за іншими довгостроковими зобов'язаннями

ЗО

2

3 рахунків банку погашено відстрочену заборгованість з податків, зборів (обов'язкових платежів)

31

3

Переведено інші довгострокові зобов'язання до складу поточних

61

4

Списано довгострокові зобов'язання по закінченні терміну позовної давності на доходи

746

За кредитом рахунка 55

5

Надійшла фінансова допомога на зворотній основі грошовими коштами

30,31

6

Погашено довгострокові позики за рахунок отриманої фінансової допомоги

50

7

Переоформлено короткострокові позики у інші довгострокові зобов'язання

60

8

Переведено поточну заборгованість перед постачальниками у склад довгострокової за домовленістю сторін

63

9

Відповідно до законодавства відстрочено податкову заборгованість підприємства

64

10

Проведено відстрочення заборгованості за розрахунками з соціального страхування

65

11

Переведено кредиторську заборгованість перед іншими кредиторами у склад довгострокової за домовленістю сторін

685

9.10.6 Облік забезпечень майбутніх витрат і платежів

Згідно з П(С)БО 11 «Зобов'язання» забезпечення (резерви) можуть створюва­тися для відшкодування наступних (майбутніх) витрат на: виплату відпусток пра­цівникам; додаткове пенсійне забезпечення; виконання гарантійних зобов'язань; реструктуризацію підприємства (ліквідацію його географічного або господарсько­го сегменту); виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів тощо. Обтяжли­вий контракт — контракт, витрати (яких не можна уникнути) на виконання якого перевищують очікувані економічні вигоди від цього контракту, тобто заздалегідь відомо, що виконання такого контракту завдасть збитку.

630

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

П(С)БО 27 «Діяльність, що припиняється» передбачає створення забезпе­чення для відшкодування майбутніх витрат на погашення зобов'язань у зв'язку з укладанням підприємством угод про продаж активів, без яких діяльність, що підлягає припиненню, надалі практично неможлива або у зв'язку із затвердженням уповноваженим керівним органом управління підприємства конкретного плану припинення діяльності частини підприємства. Такі зобов'язання можуть виникати у зв'язку з необхідністю сплатити вихідну допомогу та інші виплати при звільненні працівників, штрафи, пені за невиконання укладених договорів.

У ГІ(С)БО 26 «Виплати працівникам» визначено, що забезпечення також по­пиши створюватися для виплат у майбутньому відпусток, премій та інших заохо­чувальних виплат за роботу працівників у звітному році. Прикладом таких премій, заохочувальних виплат можуть бути премії за підсумками роботи за рік, виплати за вислугу років. П(С)БО 26 також передбачає створення забезпечення для виплат працівникам передбаченої законодавством, колективним договором суми вихідної допомоги тощо при звільненні працівників за планом реорганізації підприємства.

Забезпечення створюються при виникненні в результаті минулих подій зо­бов'язання, погашення якого, імовірно, призведе до зменшення ресурсів, що вті­люють у собі економічні вигоди, і оцінка якого може бути розрахунково визначена. Наприклад, працівникам підприємства відповідно до законодавства належить оплатити неробочий час — основну відпустку. Витрати на оплату відпусток зосе­реджуються здебільшого на короткому проміжку літнього періоду, вони певною мірою перекручують фінансовий результат господарської діяльності підприємства у місяці виплати. Для рівномірного розподілу таких витрат протягом календарного року підприємства повинні створювати забезпечення на оплату відпусток праців­никам. Виплата відпусток призведе до зменшення грошових коштів підприємства, і сума відпусткових виплат може бути розрахунково визначена. Такі виплати відпо­відають вимогам ГІ(С)БО 11 і дають змогу створювати резерв (забезпечення) для покриття майбутніх витрат.

Створення забезпечення для відшкодування витрат на реструктуризацію підприємства можливе у разі наявності затвердженого керівником підприємства плану реструктуризації (у якому зазначені конкретні заходи, термін їх виконання і суми майбутніх витрат) і тільки після початку реалізації цього плану.

Заборонено створювати забезпечення для покриття майбутніх збитків від ді­яльності підприємства. Суми створених забезпечень визнаються витратами.

Сума забезпечення визначається за обліковою оцінкою ресурсів (за вираху­ванням суми очікуваного відшкодування), необхідних для погашення відповідного зобов'язання.

Забезпечення має цільовий характер, і сума його може використовуватися для відшкодування лише тих витрат, для покриття яких воно було створене.

631

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Залишок забезпечення на кожну дату балансу переглядається й у разі необхідності коригується (його збільшують або зменшують залежно від суми зо­бов'язань, що вимагають забезпечення). У разі відсутності ймовірності погашення зобов'язання суму забезпечення сторнують.

Для ведення бухгалтерського обліку забезпечення у Плані рахунків перед­бачений балансовий рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів». На рахунку 47 узагальнюється інформація про рух коштів, які за рішенням підпри­ємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів, і включення їх до витрат поточного періоду. Це рахунок пасивний, операційний, бюджетно-розпо­дільний.

За кредитом рахунка 47 відображається нарахування забезпечень, за дебе­том — їх використання.

Рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» має такі субрахунки:

  • 471 «Забезпечення виплат відпусток»;

  • 472 «Додаткове пенсійне забезпечення»;

  • 473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань»;

  • 474 «Забезпечення інших витрат і платежів».

На субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» ведеться облік руху та залишків коштів на оплату чергових відпусток працівникам. Сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати пра­цівникам і відсотку, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. Формування забезпечення здійснюється шляхом включення розрахункової суми до складу витрат залежно від їх виду. На цьому субрахунку також узагальнюється інформація про забезпечення обов'язкових відрахувань (внесків) від забезпечення виплат відпусток на внески на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо.

Розрахунок суми забезпечення оплати відпусток розглянемо на умовному числовому прикладі.

Приклад. Планом підприємства на 2004 р. передбачено річний фонд:

  • оплати праці — 400 тис. грн.;

  • відпусткових виплат — ЗО 000 грн.

Фактично за квітень заробітна плата працівникам нарахована в сумі 35 000 грн. У відпустку йдуть два працівника, і їм нараховано відпускні у розмірі 750 грн. Сума забезпечення за квітень розраховується в такому порядку.

1. Визначається відсоток співвідношення планової річної суми відпусткових ви­ плат до річного фонду оплати праці:

ЗО 000 грн.: 400 000 грн. = 0,075, або 7,5 %.

2. Визначається сума забезпечення відпусткових виплат за квітень: 35 000 грн. х 7,5 % г 2625 грн.

632

  1. Визначається сума нарахувань на фонд оплати праці (на суму забезпечення): 2625 грн. х (32 % + 2,9 + 1,9 + 0,2) = 971,25 грн.

  2. Визначається загальна сума забезпечення відпусткових виплат: 2625 грн. + 971,25 грн. = 3596,25 грн.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних зі створенням і витрачанням забезпечення зобов'язань з оплати чергових відпусток наведено в табл. 9.41.

На субрахунку 472 «Додаткове пенсійне забезпечення» ведеться облік коштів для реалізації програми пенсійного забезпечення.

На субрахунку 473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань» ведеться облік руху та залишків коштів, зарезервованих для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції, на проведення ремонту пред­метів прокату тощо.

На субрахунку 474 «Забезпечення інших витрат і платежів» ведеться облік за­безпечення інших наступних витрат, що не знайшли відображення на інших субра­хунках рахунка 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів».

Аналітичний облік забезпечення наступних витрат і платежів ведеться за їх видами, напрямами формування й використання.

633

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Конституцією України передбачено право громадян на охорону життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, тобто на охорону праці. Підприємства зобов'язані в кожному структурному підрозділі та на робочому місці створити належні умо­ви праці, що встановлено Законом України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-ХІІ. Ним передбачено, що на забезпечення положень колективного договору і за погодженням з профспілковою організацією підприємство може створити Фонд охорони праці. Його створення передбачається у наказі про облікову політику.

Кошти фонду дозволено витрачати на:

  • атестацію робочих місць на відповідність їх нормативним актам про охорону праці;

  • забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами інди­відуального захисту;

  • реалізацію заходів щодо усунення безпосереднього контакту працівників зі шкідливими речовинами та матеріалами, іншими несприятливими та небез­печними факторами виробництва;

  • приведення рівнів шуму, вібрації, ультразвуку, іонізуючих та інших шкідливих випромінювань на робочих місцях у відповідність з вимогами чинних норма­тивних актів;

  • навчання працівників, проведення нарад, семінарів з охорони праці;

  • проведення профілактичних медоглядів, оплата медичних послуг щодо діа­гностики й лікування працівників, які постраждали внаслідок професійних захворювань та нещасних випадків на виробництві.

Відшкодовувати працівникам шкоду при травмі на робочому місці із коштів фонду не можна.

Розмір фонду підприємство встановлює таким чином, щоб можна було за­безпечити покриття наступних витрат на охорону праці. Кошти, що використову­ються на охорону праці, у бухгалтерському обліку відносять на загальновиробничі витрати підприємства, відповідно і Фонд охорони праці створюють за рахунок цих самих витрат. Кошти фонду підприємство може обліковувати на субрахунку 474 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», відкривши аналітичний рахунок 4741 «Фонд охорони праці». Створення й використання коштів Фонду в бухгалтерсько­му обліку відображають проведеннями, наведеними в табл. 9.42.

Таблиця 9.42

Облік створення Фонду охорони праці та використання його коштів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Створено фонд охорони праці

91

4741

2

Витрачено кошти фонду на проведення заходів, пов'язаних з охороною праці

4741

20, 63, 65, 66, 68 та ін.

634

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ