Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.10.2 Первинний облік витрат та виходу продукції тваринництва

Для обліку витрат на виробництво у тваринництві використовується значна кількість різноманітних первинних документів. їх можна поділити на п'ять груп з обліку: 1) витрат праці; 2) предметів праці; 3) засобів праці; 4) виконаних робіт і послуг; 5) виходу продукції.

Основними документами для нарахування оплати праці працівникам тва­ринництва є табель обліку робочого часу (ф. № 64) та розрахунок нарахування заробітної плати працівникам тваринництва (ф. № 69). На підставі первинних документів з оплати праці щомісяця складають зведену відомість нарахування й розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку (ф. № 10.2.1 с.-г.). У цій відомості відображаються кількість відпрацьованих днів, людино-годин, сума нарахованої оплати праці і нарахувань на неї за об'єктами обліку, виробничими під­розділами і в цілому по підприємству. Дані відомості є підставою для записів у ви­робничий звіт з тваринництва.

Первинний облік витрат кормів на фермах проводять на підставі відомості витрат кормів (ф. № 94-АПК). Відомість є комбінованим накопичувальним доку­ментом, на підставі якого корми відпускаються на ферму, а також списуються на годівлю тварин. Зведений облік витрат кормів на фермі ведуть у журналі обліку витрачання кормів (ф. № 35). У ньому для кожного виду кормів і групи тварин від­водять окремі сторінки, на яких записують витрати кормів за їх видами у фізичній масі в перерахунку на кормові одиниці та за вмістом протеїну, а також кормо-дні.

Дезинфікуючі засоби, медикаменти, біопрепарати та інші матеріали відпус­кають на ферму за лімітно-забірними картами на одержання матеріальних цін­ностей (ф. 117-АПК) та накладними внутрішньогосподарського призначення (ф. № 87). Дані первинних документів зі списання матеріальних цінностей у вироб­ництво є основою для складання звіту про рух матеріальних цінностей (ф. №121) та виробничого звіту з тваринництва.

При витратах товарно-матеріальних цінностей обов'язково перевіряють пра­вильність застосування норм витрат, відповідність зазначеного поголів'я тварин фактичній наявності на кожну дату тощо.

Послуги вантажного автотранспорту для тваринництва списують на підставі | подорожнього листа вантажного автомобіля (ф. № 2).

Витрати на транспортні роботи тракторів списують згідно з подорожнім лис­том трактора (ф. № 69). Витрати на роботи і послуги таких власних допоміжних виробництв групуються в накопичувальних відомостях і відносяться на об'єкти в тваринництві за фактичною собівартістю.

Списання з підзвіту керівників підрозділів витрачених малоцінних і швидко­зношуваних предметів, спецодягу, спецвзуття, малоцінних необоротних активів

738

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

проводять на основі актів на списання виробничого і господарського інвентаря, малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. № 126).

Використану воду в тваринництві списують за собівартістю їм3 води згідно зі звітом про водопостачання, а електроенергію — за фактичною вартістю її одержан­ня зі сторони на підставі звіту про використання електроенергії (ф. № 127).

Основою для обліку послуг гужового транспорту є облікові листки праці і ви­конаних робіт (ф. № 66). Якщо ці послуги надано гужовим транспортом, закріпле­ним безпосередньо у тваринництві, то кількість коне-днів обліковують на основі розрахунку нарахування заробітної плати працівникам тваринництва (ф. № 69).

Послуги з транспортного і технічного обслуговування галузі, виконані сто­ронніми підприємствами оформляються актами на виконання робіт, товарно-тран­спортними накладними та рахунками-фактурами (ф. № 868).

Амортизацію основних засобів у тваринництві відносять на витрати виробниц­тва на основі відповідних розрахунків нарахування амортизаційних відрахувань.

Загальновиробничі витрати відносять на витрати тваринництва відповідно до відомості розподілу.

Окремі витрати відносять на тваринництво на основі листків-розшифровок та інших документів.

Для обліку виходу продукції тваринництва також застосовуються різноманіт­ні документи. Надходження молока обліковують у журналі обліку надою молока (ф. № 112). Для обліку щоденного надходження і витрачання молока протягом мі­сяця на кожній фермі ведуть відомість руху молока (ф. № 114).

Приплід тварин оприбутковують у день його одержання на підставі актів на оприбуткування приплоду тварин (ф. № 95). У спеціалізованих господарствах на оприбуткування приплоду звірів складають накопичувальний акт на опри­буткування приплоду звірів (ф. № 96). Приріст живої маси тварин обліковують у відомостях зважування тварин (ф. № 98) і розрахунках визначення приросту (ф. № 98а).

Надходження вовни обліковують у щоденнику надходження і відправлення вовни (ф. № 116). На підставі щоденника після закінчення стрижки овець склада­ють акт настригу і прийняття вовни (ф. № 115).

Надходження яєць обліковують у щоденнику надходження сільськогоспо­дарської продукції (ф. № 81). У спеціалізованих господарствах (на птахофабриках) надходження яєць обліковують в обліковій картці руху дорослої птиці (ф. № 108), де щодня зазначається кількість зібраних яєць.

Первинний облік надходження інших видів продукції тваринництва (риби, меду, коконів шовкопрядів, вовни-линьки тощо) ведуть за допомогою наклад­них (ф. № 87) або щоденників надходження сільськогосподарської продукції (ф. № 81), залежно від кількості і маси продукції, що надійшла.

739

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ