Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

16.2 Облік у фермера за простою формою

Облік за простою формою передбачає накопичення даних у відповідності до потреб управління господарством без використання подвійного запису.

Основним регістром за простою формою обліку є Книга обліку доходів та ви­трат, у якій здійснюють реєстрацію даних первинних документів за видами доходів та витрат з метою визначення результатів господарювання. Наявність засобів чи джерел їх утворення у Книзі не відображають (табл. 16.1а).

Таблиця 16.1-а

Книга обліку доходів і витрат (ліва сторона)

Na

з/п

Дата

Номер документа

Зміст запису

Доходи за видами

Загальна сума доходів

Фінансовий результат:

прибуток (+) чи

збиток(-)

Податкове зобов'язання

Відмітка про одержання

виручка від

реалізації продукції

(робіт, послуг)

інші операційні доходи

інші звичайні доходи

надзвичайні доходи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Решта на початок року

Всього за рік

Решта на кінець року

877

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 16.1-6

Продовження Книги обліку доходів і витрат (права сторона)

№ з/п

Дата

Номер банківського

або касового

документа тощо

Зміст запису

Витрати за елементами

Інші витрати

Надзвичайні витрати

Загальна сума витрат

Податковий кредит

Вилучення коштів

(витрати за рахунок

доходу)

Відмітка про одержання

матеріальні витрати

амортизація

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

Решта на початок року

Всього за рік

Решта на кінець року

Облік доходів ведеться згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати». До складу доходів включають виручку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та інші доходи, склад яких господар зазначає самостійно; їх відображають у лівій стороні Книги (графи 6-9).

До складу виручки від реалізації продукції входять суми, отримані госпо­дарством від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг за діючими цінами, за винятком непрямих податків та інших вирахувань з доходу. Виручку від реаліза­ції відображають у графі 5, податкові зобов'язання з податку на додану вартість (ПДВ) — у графі 12. Дата надходження грошей записується у графі 13 «Відмітка про одержання» (табл. 16.1-6).

Стан заборгованості на кінець звітного періоду визначають шляхом по­рівняння даних графи 10 «Загальна сума доходів» та графи 13 «Відмітка про одержання».

Витрати обліковують за елементами у відповідності до П(С)БО 16 «Витрати». Матеріальні витрати та інші витрати відображають у правій стороні Книги.

Матеріальні витрати, до яких належать вартість сировини, палива, будівель­них матеріалів, запчастин, інших матеріалів, кормів, насіння, садивного матеріалу, тари тощо записують у графі 18 без суми ПДВ, який відображають у графі 25. Якщо підприємство не є платником ПДВ, суми останнього мають входити до відповід­ної статті витрат. Куплені матеріальні цінності одразу списуються на виробництво.

У вільних графах 19, 20 записують «Витрати за елементами з операційної ді­яльності» у відповідності до потреб.

878

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СЕЛЯНСЬКИХ (ФЕРМЕРСЬКИХ) ГОСПОДАРСТВАХ

У графі 22 «Інші витрати» записують витрати, не враховані у попередніх графах.

Для надзвичайних витрат передбачено графу 23, до якої записують втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха) та витрат на їх запобігання і ліквідацію.

У графі 24 відображають загальну суму витрат, здійснених у зв'язку з веден­ням господарської діяльності.

На основні засоби, що належать господарству, нараховують амортизацію на за­гальних підставах; її відображають у графі 21. Норми амортизації затверджуються наказом (розпорядженням) по фермерському господарству.

Амортизація (знос) багаторічних насаджень нараховується від початку пло­доношення (по плодових деревах — на 6-7 рік після закладки, кущових культу­рах — на 2-3 рік, а по інших видах насаджень, зокрема полезахисних смугах — після змикання крони дерев).

У Книзі не обліковують внутрішньогосподарський оборот та споживання власної продукції у господарстві. Не вважається внутрішньогосподарським обо­ротом та не відноситься на витрати господарства використання власної продукції (оціненої за середніми реалізаційними цінами) на особисте споживання (сімейні потреби) та витрати на благодійні цілі. Ці суми відображають у графі 26 «Вилучен­ня коштів (витрати за рахунок доходу)» не менше двох разів на рік.

У кінці звітного періоду проводять інвентаризацію. При цьому складають ін­вентаризаційний опис. На підставі даних про фактичну наявність запасів уточнюють суму витрат на різницю перехідних залишків запасів (матеріалів, готової продукції, молодняку тварин, незавершеного виробництва) на кінець та початок періоду.

Загальний фінансовий результат визначають в кінці року або за припинення діяльності як різницю між підсумками графи 10 «Загальна сума доходів» та уточ­неної суми витрат (графа 24).

Ведення Книги обліку доходів і витрат не вимагає спеціальної підготовки, вона легка і зрозуміла в користуванні, оскільки записи здійснюють без одночасного відображення взаємозв'язку господарських засобів та джерел. За даними бухгал­терських записів по Книзі можна отримати відомості про хід господарського про­цесу, за потреби — скласти декларацію про доходи та про ПДВ, баланс та звіт про фінансові результати.

Для складання балансу використовують дані інвентаризаційних описів про наявність цінностей та відомості обліку основних засобів, де відмічають вартість одержаних і списаних об'єктів та суму нарахованої за звітний період амортизації.

За бажанням власника можна вести аналітичний облік окремих видів засобів і зобов'язань шляхом використання Відомостей обліку: основних засобів, тварин та птиці, багаторічних насаджень, витрат незавершеного виробництва, розрахунків за видами діяльності тощо.

879

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ