Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.6.7 Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з оплати праці

Узагальнення інформації про розрахунки з персоналом, який належить як до облікового, так і до необлікового складу підприємства, — з оплати праці (за всіма видами заробітної плати, премій, допомог тощо), а також розрахунки за не одержану персоналом у встановлений термін суму з оплати праці (розрахунки з депонентами) ведеться на рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці». Це рахунок пасивний (актив­но-пасивний), балансовий, основний, розрахунковий.

За кредитом рахунка 66 «Розрахунки з оплати праці» відображаються нарахо­вана працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, до­помога з тимчасової непрацездатності, інші нарахування, за дебетом — виплата за­робітної плати, премій, допомоги тощо, а також суми утриманих податків, платежів за виконавчими документами, вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів у рахунок заробітної плати та інші утримання із сум оплати праці персоналу.

Рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці» має субрахунки:

  • 661 «Розрахунки за заробітною платою»;

  • 662 «Розрахунки з депонентами».

Нараховані, але не одержані персоналом у встановлений термін суми з оплати праці відображаються на субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами».

Аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться по кожному пра- цівникові, видам виплат та утримань у «Розрахунково-платіжній відомості» (ф. № П-49) або у «Книзі обліку розрахунків з оплати праці» (ф. № 44). Розра- хунково-платіжні відомості складають по окремих структурних підрозділах. У них фіксують усіх працівників підрозділів, із зазначенням прізвища, імені, по батькові, І табельного номера, професії, посади і розряду, сальдо по розрахунках на початок І місяця за підприємством чи за працівником. Ці дані переносять із розрахунково-платіжної відомості за минулий місяць.

В окремих графах розділу «Нараховано» зазначають суми нарахованої основної та додаткової заробітної плати за її видами. Підставою для запису є та-бель обліку робочого часу, накопичувальні відомості обліку роботи вантажного автотранспорту, накопичувальні відомості використання машинно-тракторного парку, розрахунки заробітної плати працівникам тваринництва тощо. Дані про нараховані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності й пологах премій та інші нарахування у Розрахунково-платіжну відомість записують із роз-рахунків по заробітній платі, листків непрацездатності тощо. Після розрахунку нарахованої за місяць оплати визначають суму за графою «Всього належить». Для цього до суми, нарахованої за звітний місяць, додають (або віднімають) суму заборгованості на початок місяця.

582

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

У розділі «Утримано і виплачено» в окремих графах записують видану із каси заробітну плату за другу половину минулого місяця та аванс у рахунок заробітку за першу половину поточного місяця. Підставою для цих записів є платіжні відомості та звіти касира. Аванси нараховують у розмірі 40-50 % від заробітку.

Із заробітної плати персоналу підприємства утримують податок із доходів фі­зичних осіб, збір до Пенсійного фонду, внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, внески до Фонду загальнообов'язкового соціаль­ного страхування на випадок безробіття. Можуть бути здійснені й інші утримання: за виконавчими листами, профспілкових внесків, за заявами працівників та ін. Піс­ля цього визначають загальну суму утримань, залишок заборгованості підприємства перед працівниками на кінець місяця та суму, яка належить до видачі. Для видачі з каси сум, які належать працюючим, складають Платіжні відомості (ф. № П-53).

До розрахунково-платіжних відомостей не включають виплати, що не входять у фонд оплати праці і заробітну плату працівників при підрахунку її середніх роз­мірів, а також сум, що не обкладаються податком на доходи фізичних осіб (одно­разова допомога, добові при службових відрядженнях, допомога при народженні дитини, допомога на поховання тощо). Ці суми виплачують за окремими платіжни­ми відомостями або видатковими касовими ордерами.

Виплату заробітної плати, премій за платіжними відомостями можна здійсню­вати протягом трьох робочих днів. Суму не виданої заборгованості здають у банк у день закриття платіжної відомості. Касир навпроти прізвища працівника, котрий не одержав заробітної плати, на місці його підпису ставить відмітку «Депоновано» й складає реєстр депонованих сум.

Для аналітичного обліку не виданої працівникам заробітної плати викорис­товують Книгу обліку розрахунків з депонентами (ф. № 10.2.2 с.-г.), де по кож­ному працівникові окремим рядком записують його табельний номер, прізвище, ім'я, по батькові, дату, суму заборгованості, а також роблять відмітку про видачу суми протягом року або перерахування в бюджет по закінченні терміну позовної давності щодо цих сум.

Замість розрахунково-платіжних відомостей можна використовувати Книгу обліку розрахунків з оплати праці (ф. № 44), у якій дані записують як за кожний місяць окремо, так і за кілька місяців у двох варіантах. За першим варіантом після запису на першому аркуші прізвищ працівників залишають чистими стільки ар­кушів, на скільки місяців розрахована книга. У цьому разі прізвища щомісяця не переписують і книгу використовують як оборотну відомість. За другим варіантом після запису кожного працівника залишають стільки рядків, на скільки місяців роз­рахована книга. Для видачі з каси сум, які належать персоналу, на підставі записів у книзі складають платіжні відомості.

Основні бухгалтерські проведення за рахунком 66 «Розрахунки з оплати пра­ці» подано в табл. 9.24.

583

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 9.24

Облік розрахунків з оплати праці

Зміст господарської операції

Кореспондую­чий рахунок

За дебетом рахунка 66

Відображено суми, утримані як відшкодування втрат від браку, із заробітної плати винних у цьому осіб

24

Виплачено заробітну плату, премії, допомоги з тимчасової непрацездатності працівникам із каси підприємства

301

Виплачено депоновану заробітну плату з каси

301

Перерахувано суми оплати праці працівникам на їхні особисті рахунки в банках

311

Видано заробітну плату іншими коштами

33

Утримано із заробітної плати підзвітні суми

372

Утримано із заробітної плати суми завданого підприємству збитку

375

Утримано із заробітної плати позики, видані працівникам

377

Заборгованість з оплати праці зараховано на збільшення пайового капіталу

41

Заробітну плату засновника зараховано як внесок до статутного капіталу підприємства

46

Утримано податок з доходів фізичних осіб

641

Утримано збір до Пенсійного фонду із заробітної плати працівників

651

Утримано із заробітної плати внески на соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності та безробіття

652,653

Утримано із заробітної плати страхові внески з індивідуального страхування

654

Депоновано заробітну плату

662

Утримано із заробітної плати квартирну плату; плату за відвідування дітьми дитячих дошкільних закладів, профспілкові внески, суми за виконавчими документами

685

Виплачено заробітну плату натурою (готовою продукцією)

70

Відображено доход від списання кредиторської заборгованості з нарахованої заробітної плати

717

За кредитом рахунка 66

Нараховано оплату праці за виконані роботи з навантаження, доставки й розвантаження придбаних матеріальних цінностей

20,21,22,28

Нараховано оплату праці працівникам, зайнятим на будівництві, придбанні основних засобів, нематеріальних активів, на закладанні та вирощуванні багаторічних насаджень, на формуванні основного стада

15

584

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Закінчення таблиці 9.24

Зміст господарської операції

Кореспондую­чий рахунок

Нараховано заробітну плату виробничому персоналу

23

Нараховано заробітну плату працівникам за виправлення браку

24

Повернено до каси зайво отриману заробітну плату

301

Надійшла на поточний рахунок зайво отримана заробітна плата

311

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим на освоєнні нових виробництв і агрегатів, спорудженні тимчасових (нетитульних) споруд

39

Нараховано відпускні працівникам за рахунок створеного резерву

відпусток

471

Нараховано заробітну плату за ремонт поверненого товару

473

Нараховано виплати працівникам за рахунок коштів цільового фінансування

48

Відображено суму податку з доходів фізичних осіб, що підлягає поверненню працівникові

641

Нараховано допомогу з тимчасової непрацездатності та інші види соціальної допомоги

652

Депоновано заробітну плату

661

Нараховано основну та додаткову оплату праці працівникам підприємства

81

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим ліквідацією наслідків надзвичайних подій

85

Нараховано заробітну плату загальновиробничому персоналу

91

Нараховано заробітну плату працівникам адміністративно-управлінського апарату

92

Нараховано заробітну плату працівникам відділу збуту

93

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим на підприємстві дослідництвом та розробками

941

Визнано безнадійною заборгованість із виплаченої заробітної плати

944

Нараховано заробітну плату працівникам ЖКГ й обслуговуючих господарств, допомогу з тимчасової непрацездатності (перших п'яти календарних днів)

949

Нараховано заробітну плату за роботи з реалізації або ліквідації необоротних активів

97

Нараховано заробітну плату працівникам, зайнятим ліквідацією наслідків надзвичайних подій

99

585

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ