Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.5.3 Методи амортизації

інших необоротних матеріальних активів

Амортизація основних засобів, які враховуються на рахунку 11 «Інші не­оборотні матеріальні активи», може нараховуватися згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби» лише за прямолінійним та виробничим методами. Передбачено і більш спрощені процедури разового нарахування амортизації для деяких видів малоцін­них необоротних активів. Так, амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися у першому місяці використан­ня об'єкта у розмірі 50 % від його вартості, яка амортизується, та решти 50 % вії вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу); внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці ви­користання об'єкта 100 % від його вартості.

354

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Наприклад, підприємством придбано інші необоротні матеріальні активи:

а) книги для бібліотеки підприємства вартістю 1500 грн. (нарахування 100 %-вого зносу у момент передачі в бібліотеку);

б) вентилятори побутові вартістю 480 грн. (термін служби 3 роки, ліквідаційна вартість 60 грн. (нарахування 50 %-вого зносу з урахуванням ліквідаційної вартості в момент видачі зі складу і 50 %-вого — при списанні з балансу));

в) вулики вартістю 12 500 грн. (термін служби 5 років, ліквідаційна вартість 500 грн. ( нарахування амортизації прямолінійним методом з урахуванням ліквіда­ ційної вартості)).

Розрахунок суми амортизації подано в табл. 6.13.

11 «Інші не-50 7 «Основні 5ачено і більш видів малоцін-х матеріальних [ці використан-решти 50 % від іння з балансу) цому місяці ви-

355

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

6.5.4 Методи амортизації нематеріальних активів

Нарахування амортизації нематеріальних активів починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив став придатним для вико­ристання, і припиняється з місяці, наступного за місяцем вибуття. Амортизація нараховується протягом терміну корисного використання нематеріального акти-| ву, який встановлюється підприємство при визнанні цього об'єкта активом, але не більше 20 років. При визначенні терміну корисного використання об'єкта немате­ріальних активів слід ураховувати:

  • терміни корисного використання подібних активів;

  • моральний знос, що передбачається;

  • правові або інші подібні обмеження щодо термінів його використання та інші фактори.

Нараховувати амортизацію нематеріальних активів можна за методами, перед­баченими П(С)БО 7 «Основні засоби». Метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх еко­номічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нарахову-ється із застосуванням прямолінійного методу.

Під час розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вартість немате-ріального активу прирівнюється до нуля, крім випадків:

коли існує невідмовне зобов'язання іншої особи щодо придбання цього об'екта

наприкінці терміну його корисного використання;

• коли ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існу- ючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці терміну корисного використання цього об'єкта.