Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.8.3 Розподіл загальновиробничих витрат

Згідно з П(С)БО 16 «Витрати» загальновиробничі витрати поділяються на постійні і змінні. До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування й управління виробництвом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. Змінні загаль­новиробничі витрати розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо), виходячи з фактичної потужності звітного періоду.

До постійних загальновиробничих витрат відносять витрати на обслуговуван­ня й управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмін­ними) при зміні обсягу діяльності. Постійні загальновиробничі витрати розподі­ляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, за­робітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) за нормальної потужності. Нормальна виробнича потужність — це очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування

705

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

виробництва. Величина нормальної виробничої потужності визначається підпри­ємством. При цьому постійні загальновиробничі витрати включаються до складу виробничої собівартості продукції в повному обсязі лише у разі, коли фактичний обсяг виробництва дорівнює або перевищує нормальну потужність. Якщо фактич­ний обсяг виробництва нижчий від очікуваного середнього рівня виробництва, то до складу виробничої собівартості продукції включається лише частина постійних загальновиробничих витрат. Решта витрат, які називаються нерозподіленими, ви­знаються витратами звітного періоду. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у періоді їх виникнення. Загальна сума розподілених та нерозподілених постійних загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичну величину.

Перелік і склад змінних і постійних загальновиробничих витрат встанов­люються підприємством самостійно. Скажімо, до постійних можна віднести такі загальновиробничі витрати: амортизацію основних засобів загальновиробничого призначення; заробітну плату управлінському персоналу галузей за окладами, відрахування на соціальні заходи, витрати на опалення і т. ін. До змінних загально-виробничих витрат можна віднести такі витрати: заробітну плату загальновироб-ничим працівникам, що нараховується за отриману продукцію (роботи) і відра­хування на соціальні заходи; витрати матеріалів; витрати на ремонт та утримання основних засобів загальновиробничого призначення, витрати на відрядження загальновиробничого персоналу, витрати на охорону праці тощо.

Однак пунктом 2.21 Методичних рекомендацій з планування, обліку та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Міністерства аграрної політики України від 18.05.2001 р. № 132, передбачено, що загальновиробничі витрати не поділяються в сільськогосподарських підприємствах на змінні та постійні. Вони розподіляються між основними галузями та об'єктами витрат пропорційно до суми прямих витрат (без витрат основних матеріалів: кормів, насіння, сировини). Зрозуміло, що такий підхід полегшує працю бухгалтерів аграрної сфери.

Згідно з Інструкцією № 291 рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» повинен закриватися щомісяця, тобто загальновиробничі витрати розподіляються на об'єкти витрат в кінці кожного місяця. Враховуючи особливості сільськогосподарського ви­робництва, слід загальновиробничі витрати списувати по закінченні року.

Порядок розподілу загальновиробничих витрат у сільськогосподарських під­приємствах розглянемо на умовному числовому прикладі.

За звітний рік сума загальновиробничих витрат рослинництва становить] 16 850 грн., сума загальновиробничих витрат тваринництва — 20 320 грн.

У наказі про облікову політику підприємства зазначено, що загальновироб-ничі витрати розподіляються пропорційно сумі прямих витрат, за вирахуванням вартості насіння в рослинництві, кормів — у тваринництві.

Розподіл загальновиробничих витрат відображено в табл. 12.10.

706

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Таблиця 12.10

Розподіл загальновиробничих витрат

Об'єкти обліку

Прямі витрати

за мінусом

вартості насіння,

кормів, грн.

Коефіцієнт розподілу

Загально-виробничі витрати рослинництва, грн.

Загально-

виробничі

витрати

тваринництва,

грн.

Озима пшениця

27 500

0,179

4922

-

Соняшник

25 300

0,719

4529

-

Цукровий буряк

41 300

7399

Разом

94 100

16850

-

Основне молочне стадо

45 200

0,163

-

7368

ВРХна

вирощуванні та відгодівлі

79 400

0,163

-

12 952

Разом

124 600

-

20 320