Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

2.2.2 Первинний облік касових операцій

Касові операції оформляються документами, типові форми яких затверджені наказом Міністерства статистики України від 15.02.1996 р. № 51.

При прийманні грошових білетів та монет у касу касири підприємств зо­бов'язані керуватися Правилами визначення платіжності банкнот і монет На­ціонального банку України, затвердженими постановою Правління НБУ від 31.03.1999 р. №152.

Гроші в касі оприбутковують за прибутковими касовими ордерами (ф. № КО-1), підписаними головним бухгалтером або особою, на те уповноваже­ною. Про приймання грошей видається квитанція за підписами головного бухгал­тера або особи, на те уповноваженою, і касира, завірена печаткою підприємства.

З метою своєчасного одержання в установі банку необхідної суми готівки підприємство повинно у встановлені банком терміни (як правило, за день до одер­жання коштів) попередити (письмово або усно) установу банку про суму коштів у банкнотах і розмінній монеті, яка передбачається для одержання.

Видача готівки з каси підприємства провадиться за видатковими касовими ордерами (ф. № КО-2) або платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей повинні бути підписані керівником та головним бух­галтером підприємства або уповноваженими ними особами. До видаткових ордерів можуть додаватися заявки на видачу готівки, рахунки і т. ін. У тому разі, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявках, рахунках тощо є

83

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

довільний надпис керівника підприємства, підпис керівника на видаткових касо­вих ордерах є необов'язковим.

При видачі окремій особі грошей за видатковим документом касир вимагає пред'явлення документа, який засвідчує особистість одержувача (паспорт грома­дянина України, військовий квиток, службове посвідчення військовослужбовця тощо), записує його найменування і номер, ким і коли він виданий і забирає роз­писку одержувача.

Якщо видатковий документ складено на видачу готівки на декількох осіб, то одержувачі також пред'являють документи, що засвідчують їх особистість, і роз­писуються у відповідній графі платіжних документів.

Касир видає готівку лише особі, вказаній у видатковому документі. Якщо ви­дача грошей проводиться за довіреністю, оформленою у встановленому порядку, в тексті ордера після прізвища, імені, по батькові одержувача грошей бухгалтерією записується прізвище, ім'я, по батькові особи, якій доручено одержання готівки; Якщо готівка видається за відомістю, перед розписом в отриманні грошей касир робить надпис «За дорученням». Довіреність залишається у касира і додається до видаткового касового ордера або відомості.

Оплата праці, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, стипендій і премій здійснюється касиром за платіжними (розрахунково-платіжними) відо­ мостями без складання видаткового касового ордера на кожного одержувача. На титульній сторінці платіжної (розрахунково-платіжної) відомості робиться до­ вільний надпис про видачу грошей за підписами керівника та головного бухгалтера підприємства, із зазначенням термінів видачі готівки і суми прописом. Після закін­ чення встановлених термінів видачі оплати праці та інших виплат касир повинен: у платіжній відомості напроти прізвищ осіб, яким не виплачена зарплата, допомога премії поставити штамп або зробити відмітку від руки «Депоновано»; скласти ре­ єстр депонованих сум; у кінці відомості зробити напис про фактично виплачену суму і суму, яку необхідно депонувати; звірити суми із загальним підсумком за пла- тіжною відомістю і завірити надпис своїм підписом; проставити на відомості штамі «Видатковий касовий ордер № ».

Депоновані суми підлягають здаванню до установ банку, і на здані суми скла дається один загальний видатковий касовий ордер.

Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові документ повинні бути заповнені бухгалтерією тільки чорнилами темного кольору, пасто кулькової ручки, за допомогою друкарської машинки, принтеру та іншими спосо-бами, які б забезпечили збереженість цих записів протягом встановленого термії зберігання документів (3 роки). У прибуткових і видаткових касових ордерах вка-зується підстава для їх складання і перераховуються додані до них документи. В дачу касових ордерів і видаткових документів на руки особам, які вносять або одєр-жують гроші, заборонено. Приймання і видача готівки за касовими ордерами мож-

84

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

здійснюватися лише в день їх складання. Прибуткові касові ордери або видаткові документи одразу ж після одержання чи видачі на їх підставі грошей підписуються касиром, а додані до них документи погашаються штампом або надписом «Оплаче­но» із зазначенням дати (число, місяць, рік).

У прибуткових та видаткових касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (видача готівки за платіжни­ми (розрахунково-платіжними) відомостями, за платіжними картками, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі тощо), реквізит «Отримувач» або «Від кого» не заповнюється.

Усі прибуткові й видаткові касові ордери та документи, що їх замінюють, до передачі в касу реєструються бухгалтерією в Журналі реєстрації прибуткових і ви­даткових касових документів (ф. № КО-3 або № КО-За). Видаткові касові ордери, які оформляються на основі платіжних (розрахунково-платіжних) відомостей на виплату зарплати, реєструються після її видачі.