Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.9.2 Облік придбання підприємства

Перед відображенням операцій на рахунках бухгалтерського обліку покупець, який придбає чисті активи іншого підприємства, мусить визначити:

  • дату придбання;

  • вартість придбання;

  • справедливу вартість придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань;

  • будь-який гудвіл, що виникає в результаті придбання.

Датою придбання є дата, на яку контроль за чистими активами і діяльністю підприємства, що купується, переходить до покупця. При цьому придбання активів може здійснюватися поетапно.

379

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Вартість придбання є сумою сплачених грошових коштів або їх еквівалентів. Якщо придбання здійснюється шляхом передачі інших активів або прийняття на себе зобов'язання, то вартість придбання дорівнює справедливій вартості (на дату придбання) активів або зобов'язань, наданих покупцем в обмін на контроль за чистими активами іншого підприємства, збільшеної на суму витрат, безпосередньо пов'язаних із придбанням.

Придбані покупцем ідентифіковані активи та зобов'язання визнаються окре­мо на дату придбання й відображаються в обліку та звітності за їх справедливою вартістю. Під ідентифікованими активами та зобов'язаннями розуміють придбані активи та зобов'язання, які на дату придбання відповідають критеріям визнання статей балансу, встановлених П(С)БО 2 «Баланс», а саме:

  • їхня оцінка може бути достовірно визначена;

  • очікується отримання (або зменшення) у майбутньому економічних вигод внаслідок використання активу (погашення зобов'язання).

Порядок оцінки придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань подано в табл. 6.19.

Таблиця 6.19

Визначення справедливої вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань

Об'єкти визначення справедливої вартості

Визначення справедливої вартості

1. Цінні папери

Поточна ринкова вартість на фондовому ринку. За відсут­ності такої оцінки — експертна оцінка.

2. Дебіторська заборгова­ність

Теперішня (дисконтована) сума, яка підлягає отриманню, визначена за відповідною поточною відсотковою став­кою, за вирахуванням резерву сумнівних боргів та витрат на отримання дебіторської заборгованості в разі потре­би. Дисконтування не здійснюється для короткостроко­вої заборгованості, якщо різниця між номінальною сумою дебіторської заборгованості та дисконтованою сумою є несуттєвою (менше 5 % від номінальної суми)

3. Запаси

3.1. Готова продукція і то­вари

Ціна реалізації, за вирахуванням витрат на реалізацію то­варів та суми надбавки (прибутку), виходячи з надбавки (прибутку) для аналогічної готової продукції та товарів

3.2. Незавершене виробни­цтво

Ціна реалізації готової продукції, за вирахуванням витрат на завершення, реалізацію та надбавки (прибутку), розрахованої за розміром прибутку аналогічної готової продукції

3.3. Матеріали

Відновна вартість (сучасна собівартість придбання)

380

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Закінчення таблиці 6.19

Об'єкти визначення справедливої вартості

Визначення справедливої вартості

4. Основні засоби 4.1. Земля та будівлі

Ринкова вартість

4.2. Машини та устатку­вання

Ринкова вартість. У разі відсутності даних про ринкову вартість — відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбання), за вирахуванням суми зносу на дату оцінки

4.3. Інші основні засоби

Відновлювальна вартість (сучасна собівартість придбан­ня), за вирахуванням суми зносу на дату оцінки

5. Нематеріальні активи

Поточна ринкова вартість. За відсутності такої вартості — оціночна вартість, яку підприємство сплатило б за активи у разі операції між обізнаними, зацікавленими та незалеж­ними сторонами, виходячи з наявної інформації

6. Чисті активи або зобов'я­зання за пенсійними про­грамами з передбаченими виплатами

Теперішня (дисконтована) сума належних виплат пенсій, за вирахуванням справедливої вартості будь-яких активів пенсійної програми

7. Податкові активи та зобов'язання

Сума податкових пільг чи податків, що підлягають сплаті, які виникають внаслідок об'єднання підприємств

8. Поточні та довгострокові зобов'язання

Теперішня (дисконтована) сума, яка має виплачуватися при погашенні заборгованості, визначеної за відповідними поточними відсотковими ставками. Дисконтування не здій­снюється для короткострокових зобов'язань, якщо різниця між номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою є несуттєвою (менше 5 % від номінальної вартості)

9. Несприятливі контракти та інші ідентифіковані зо­бов'язання

Теперішня (дисконтована) сума, яка підлягає сплаті при погашенні зобов'язання, визначена за відповідною поточ­ною відсотковою ставкою

Якщо придбання здійснюється поетапно (наприклад, шляхом послідовного придбання акцій), то кожна операція відображається окремо за справедливою вартістю придбаних ідентифікованих активів і зобов'язань, а вартість окремих інвестицій поетапно порівнюється з часткою покупця у справедливій вартості іден­тифікованих активів і зобов'язань, придбаних на кожному етапі.

Різниця між вартістю придбання підприємства (або контрольного пакета його акцій) та справедливою вартістю придбаних ідентифікованих чистих активів на дату придбання являє собою гудвіл, або негативний гудвіл.

Гудвіл — це перевищення вартості придбання над часткою покупця у спра­ведливій вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань на дату придбання. Гудвіл є потенційним доходом. Вартість гудвілу підвищується за ра­хунок росту репутації серед покупців та постачальників, кваліфікації робітників і службовців, якості товарів, фінансової стабільності тощо.

381

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Негативний гудвіл означає перевищення вартості частки покупця у справед­ливій вартості придбаних ідентифікованих активів і зобов'язань над вартістю при­дбання на дату придбання.

Первинна (балансова) вартість гудвілу зменшується щомісячним рівномірним нарахуванням амортизації протягом терміну корисного його використання, але не більше 20 років. Термін корисного використання гудвілу визначається керівни­цтвом підприємства з урахуванням:

  • прогнозованого терміну діяльності підприємства;

  • нормативно-правових актів або контрактів, що виливають на термін корисного використання;

• зміни попиту на продукцію (роботи, послуги) придбаного підприємства тощо. Якщо гудвіл на кінець року не відповідає ознакам активу, тобто далі не очіку­ ється надходження пов'язаних з ним економічних вигод, то його залишкова вар­ тість списується з балансу і включається до складу витрат звітного періоду.

Якщо діяльність придбаного підприємства прогнозується із обчислюваними збитками в майбутньому, то вартість негативного гудвілу визнається доходом рів­номірно протягом періоду утворення таких збитків.

Якщо діяльність придбаного підприємства прогнозується у майбутньому без збитків, то вартість негативного гудвілу визнається доходом:

  • у сумі, що не перевищує справедливої вартості придбаних немонетарних ак­тивів — рівномірно протягом терміну корисного використання (амортизації) придбаних необоротних активів, що залишився;

  • у сумі, що перевищує справедливу вартість придбаних немонетарних акти­вів, — у періоді придбання.

Вартість негативного гудвілу на дату балансу відображається у статті «Інші необоротні активи» від'ємною величиною.

Для узагальнення інформації про гудвіл і негативний гудвіл, що виникають при придбанні, призначено активно-пасивний рахунок 19 «Гудвіл при придбанні».

Рахунок 19 має такі субрахунки:

  • 191 «Гудвіл»;

  • 192 «Негативний гудвіл».

За дебетом субрахунку 191 «Гудвіл» відображається вартість гудвілу, що ви­никає при придбанні іншого підприємства, за кредитом — сума нарахованої амор­тизації гудвілу й сума списаного гудвілу.

За кредитом субрахунку 192 «Негативний гудвіл» відображається вартість негативного гудвілу, що виникає при придбанні іншого підприємства, за дебетом -зменшення його вартості при визнанні доходу.

Аналітичний облік гудвілу й негативного гудвілу ведеться за об'єктами придбання.

Основні бухгалтерські проведення з обліку гудвілу при придбанні подано в табл. 6.20.

382

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Таблиця 6.20

Облік гудвілу при придбанні

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Відображено при придбанні підприємства:

• гудвіл

• від'ємний гудвіл

191 377

377 192

2

Відображено придбання контрольного пакета акцій іншого підприємства

141

311

3

Відображено придбання контрольного пакета акцій іншого підприємства

• поетапно

• одночасно

143 141 141

311 143 311

4

Нараховано амортизацію гудвілу

92

133

5

Списано вартість гудвілу внаслідок невідповідності ознакам активу:

• суми нарахованої амортизації

• залишкової вартості

133

976

191 191

6

Визнано доходом сума негативного гудвілу

192

746

7

Списано вартість гудвілу внаслідок надзвичайної події:

• в сумі нарахованої амортизації

• в сумі залишкової вартості

133

99

191 191