Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

11.5 Облік витрат операційної діяльності

11.5.1 Елементи витрат операційної діяльності

У фінансовому обліку витрати операційної діяльності обліковуються в роз­різі елементів. Елемент витрат — сукупність економічно однорідних витрат, які не можуть бути розкладені на складові частини. Елемент витрат має зовнішнє походження, показує, що саме витрачено і скільки, не відображаючи цільового спрямування витрат.

У підприємствах витрати операційної діяльності групуються за такими еконо­мічними елементами:

  • матеріальні витрати;

  • витрати на оплату праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизація;

  • інші операційні витрати.

До складу елемента «Матеріальні затрати» включається вартість витрачених у виробництві (крім продукту власного виробництва): сировини й основних ма­теріалів; насіння; кормів; купованих напівфабрикатів та комплектуючих виробів; палива й енергії; будівельних матеріалів; запасних частин; тари й тарних матеріалів; допоміжних та інших матеріалів.

Вартість оборотних відходів, одержаних у процесі виробництва, не включаєть­ся до елементу операційних витрат «Матеріальні затрати».

653

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

До складу елементу «Витрати на оплату праці» включаються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, матеріальна допомога, компенса­ційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

До складу елементу «Відрахування на соціальні заходи» входять: відрахуван­ня на пенсійне забезпечення, на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства, наінші соціальні заходи.

До складу елементу «Амортизація» включається сума нарахованої аморти­зації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріаль­них активів.

До складу елементу «Інші операційні витрати» входять витрати операційної ді­яльності, які не увійшли до складу вищезазначених елементів, зокрема витрати на від­рядження, на послуги зв'язку, плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

Для обліку операційних витрат за економічними елементами передбачено транзитні рахунки: 80 «Матеріальні витрати», 81 «Витрати на оплату праці», 82 «Відрахування на соціальні заходи», 83 «Амортизація», 84 «Інші операційні витрати». їх призначення не обмежується лише тим, що за даними цих рахунків складають Звіт про фінансові результати. Застосування рахунків класу 8 поряд з рахунками класу 9 дає змогу реалізувати функції управління — розрахувати не лише загальну суму операційних витрат, а й їх складові. Так, розглядаючи загальну суму матеріальних витрат (рахунок 80 «Матеріальні витрати»), можна проаналізу­вати їх структуру: витрати сировини й матеріалів; витрати палива й електроенергії; витрати запасних частин тощо.

У складі облікових регістрів за журнально-ордерною формою, затверджених Міністерством аграрної політики України, не передбачено окремих журнал-ордерів та відомостей для відображення операцій за рахунками 80-84.