Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.14 Облік витрат майбутніх періодів

У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів. До таких витрат відносять витрати, пов'язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; з освоєнням нових ви­робництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

У сільському господарстві до витрат майбутніх періодів належать витрати на спорудження некапітальних споруд і тимчасових пристосувань для потреб виробництва (літні табори і загони для тварин, споруди для силосування, сі-нажування та інші пристосування), а також витрати некапітального характеру, пов'язані з поліпшенням земель (гіпсування, вапнування ґрунту й т. ін.), які здій­снюються за рахунок власних коштів і включаються до собівартості продукції протягом декількох років, виходячи з визначення для окремих заходів термінів їх дії або використання.

787

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Витрати на підготовку й освоєння нового виробництва включають витрати, пов'язані з підготовкою до випуску нових видів продукції (вартість ліцензій, вар­тість використаних матеріалів і т. п.). Ці суми списуються на нову продукцію від моменту початку її випуску протягом запланованого періоду її випуску.

Витрати майбутніх періодів за сплаченими сумами передплати на науково-технічну та іншу літературу, орендною платою за наступний період списують щомі­сячно на витрати рівномірними частинами протягом терміну, до якого відносяться ті чи інші витрати.

Витрати на будівництво літніх таборів для тварин розподіляють рівними час­тинами, виходячи із запланованого періоду експлуатації, а витрати між окремими групами тварин — пропорційно кількості днів і кількості тварин, що утримувалися в даному таборі.

Для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах, призначено ра­хунок 39 «Витрати майбутніх періодів». Цей рахунок активний, балансовий, опе­раційний, збірно-розподільний. За дебетом відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом — їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами.

Розглянемо на умовних числових прикладах порядок відображення в бухгал­терському обліку операцій, пов'язаних з витратами майбутніх періодів.

Приклад 1. Підприємство орендує складське приміщення для зберігання готової продукції, яке належить іншій юридичній особі — платнику ПДВ. 1 лю­того 2004 р. орендодавцеві перераховано орендну плату за 6 місяців із розрахунку 300 грн. (з ПДВ) за місяць.

Згадані операції відображаються в обліку наступними записами (табл. 12.39).

Таблиця 12.39

Облік сплачених авансом орендних платежів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за оренду приміщення (300 грн. х 6 міс.)

377

311

1800

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

377

300

3

Відображено витрати на оренду за лютий

92

377

250

4

Визнано витратами майбутніх періодів сплачені авансом орендні платежі

39

377

1250

5

Відображено витрати на оренду за березень

92

39

250

788

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Таблиця 12.40

Облік витрат на спорудження літнього табори для тварин

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Списано на будівництво літнього табору для худоби:

• вартість будівельних матеріалів

• вартість послуг власного автотранспорту

• вартість спеціальних інструментів

• вартість інших матеріалів

• вартість послуг залученого автокрана (без ПДВ)

39 39 39 39 39

205 234 22 201 631

12 000 900 150 50 500

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

100

3

Нараховано заробітну плату робітникам

39

661

2400

4

Нараховано відрахування на соціальні заходи

39

65

880

5

Перераховано грошові кошти за послуги автокрана

631

311

600

6

Віднесено витрати на продукцію вирощування молодняку великої рогатої худоби в перший рік експлуатації літнього табору (16 880 : 4)

232

39

4220

Приклад 2. Сільськогосподарське підприємство у квітні поточного року збу­дувало тимчасовий літній табір для утримання молодняку великої рогатої худоби. Витрати на будівництво табору склали:

  • вартість будівельних матеріалів — 12 000 грн.;

  • вартість послуг власного автотранспорту — 900 грн.;

  • нараховано заробітну плату робітникам — 2400 грн.;

  • вартість спеціальних інструментів — 150 грн.;

  • вартість інших матеріалів — 50 грн.

  • вартість послуг залученого автокрана з урахуванням ПДВ — 600 грн. Термін експлуатації літнього табору підприємством встановлено у 4 роки.

Протягом цього періоду витрати відносять на собівартість продукції вирощування молодняку великої рогатої худоби рівномірно.

Зазначені операції в обліку відображаються наступними бухгалтерськими за­писами (табл. 12.40).

На рахунку 39 можна обліковувати нараховані суми відпускних, що припада­ють на місяці, наступні за тими, у яких виплачують відпускні. Ця операція відобра­жається за дебетом рахунка 39 і кредиту субрахунка 661 «Розрахунки за заробітною платою». Крім того, за дебетом рахунка 39 будуть нараховані відрахування на соці­альні заходи на такі самі суми. А після настання місяця, за який працівник одержав відпускні, їх відповідна частина з кредиту рахунка 39 потрапить у дебет рахунків 23

789

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

«Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати» та ін. (залежно від того, яку роботу виконує працівник).

Ліцензія — документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на про­вадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного терміну за умови виконання ліцензійних умов. Перелік видів діяльності, які підляга­ють ліцензуванню, згідно із Законом України «Про ліцензування певних видів госпо­дарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-ІИ, налічує 57 позицій. Це банківська і зовнішньоекономічна діяльність, страхова діяльність, канали мовлення, сфера інтелектуальної власності, надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів заліз­ничним транспортом, виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, виробництво і ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів до неї та ін. Для підприємств АПК підлягає ліцензуванню культивування, використання рослин, що містять нар­котичні засоби, для промислових цілей, а також оптова торгівля насінням.

Ліцензії бувають декількох типів: виняткова, одиночна, невиняткова. Ліцензія може бути оформлена окремим документом або ж бути складовою ліцензійного до­говору. Ліцензія і ліцензійний договір мають форму письмового документа.

Термін дії ліцензії — 3 роки (є й винятки). Вартість ліцензії оплачується за весь термін її дії, тобто за три роки, і становить:

  • 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо органом ліцензуван­ня є центральний орган виконавчої влади;

  • 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо органом ліцензуван­ня є місцевий орган виконавчої влади.

Для одержання ліцензії подають такі документи: заяву про видачу ліцензії; копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (засвідчену нотаріально або органом, який видав оригінал до­кумента); та ін.

Наведемо кореспонденцію рахунків з відображення в бухгалтерському обліку плати за ліцензію та сплати штрафу, якщо її немає (табл. 12.41).

Таблиця. 12.41

Облік одержаної ліцензії

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за видачу ліцензії

39

311

2

Списано на витрати частину вартості ліцензії, що припадає на звітний рік

231 (90)

39

3

Сплачено штраф за провадження діяльності без ліцензії

948

311

4

Списано суму штрафу на фінансові результати

791

948

790

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦ ТВА

На рахунку 39 обліковують також витрати на ремонт орендованих об'єктів основних засобів, який згідно з угодою виконується орендарем до початку оренди. Такі витрати потім списують прямо на витрати виробництва або через орендну пла­ту протягом терміну оренди.

Крім зазначених операцій, рахунок 39 кореспондує з іншими рахунками (табл. 12.42).

За журнально-ордерною формою обліку дані про витрати майбутніх періо­дів з первинних і зведених документів (рахунки-фактури, звіти про рух матері­альних цінностей, відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, зведена відомість нарахування й розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку і т. ін.) накопичуються у виробничо­му звіті ф. № 10.36 с.-г. та у зведеній відомості ф. № ІО.Зд с.-г. до Журнал-ордера ф. № 10.3 с.-г. Синтетичний облік ведеться в Журнал-ордері ф. № 10.3 с.-г.

Таблиця 12.42

Облік витрат майбутніх періодів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нарахувано знос (амортизацію) основних засобів, що використовуються на будівництві тимчасових споруд, освоєнні нових виробництв

39

131

2

Списано МШП, матеріали на освоєння нових виробництв і агрегатів

39

22,20

3

Оплачено готівкою з каси вартість робіт, пов'язаних

з освоєнням нових виробництв і агрегатів, сплачено авансом

орендну плату, передплачено періодичні видання

39

301

4

Сплачено авансом орендну плату з поточного рахунка в банку, передплачено періодичні видання

39

311

5

Списано вартість передплати на періодичні видання, проведену через підзвітну особу

39

372

6

Створено резерв для оплати відпусток робітникам, які освоюють нові виробництва і агрегати

39

471

7

Нараховано податки і платежі, які відносяться до витрат у майбутньому періоді

39

64

8

Відображено вартість послуг інших організацій, пов'язаних з освоєнням нових виробництв

39

63, 685

791

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 12.42

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

9

Віднесено на орендодавців витрати на поліпшення, капітальний ремонт орендованих основних засобів

15

39

10

Списано витрати на освоєння нового виду продукції у собівартість виробництва звітного періоду при переході до її серійного випуску

23

39

11

Списано вартість торгового патента у зменшення заборгованості з податку на прибуток

641

39(641)

12

Списано витрати майбутніх періодів в рахунок розрахунків з іншими дебіторами (повернення надмірно сплаченої суми орендної плати)

377

39

13

Списано витрати майбутніх періодів на загальновиробничі витрати за настання терміну, до якого вони відносяться (сума передплатних видань для ферм, бригад)

91

39

14

Списано витрати майбутніх періодів на адміністративні витрати за настання терміну, до якого вони відносяться (сума передплатних видань для керівника підприємства, бухгалтерії)

92

39

15

Віднесено до витрат на збут вартість передплачених довідників з адресою фірм - імовірних покупців

93

39

16

Списано витрати майбутніх періодів на інші операційні витрати

84,94

39

17

Списано витрати майбутніх періодів на надзвичайні витрати після настання надзвичайної події (витрати на будівництво літнього табору для утримання худоби, зруйнованого стихією, тощо)

992

39

792

ЩШ ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

Розділ 13 ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ