Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

1.5 Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності визначає Закон України «Про бухгалтерський об­лік та фінансову звітність в Україні». Цей Закон поширюється на всіх юридичних

23

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організацій­но-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Укра­їні здійснюється з метою:

  • створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фі­нансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів;

  • удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. На створення єдиної системи обліку та статистики на всій території України

та її узгодження з міжнародними стандартами і методологією спрямована державна-політика в галузі статистики. Загальне керівництво обліком і статистикою доруче-но Державному комітету статистики України при Кабінеті Міністрів України, ді­яльність якого здійснюється з метою отримання всебічної та об'єктивної статистич-ної інформації щодо економічної, соціальної, демографічної та екологічної ситуації в Україні та її регіонах.

Держкомстат України розробляє систему показників, у розрізі яких ведеться облік, уніфікує форми звітності, розробляє й затверджує типові форми первинного' обліку, здійснює загальне керівництво ним.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звіт­ності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в банках встановлюється Національним банком України, а в бюджетних устано­вах — Державним казначейством України.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у межах своє компетенції відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі націо­нальних положень (стандартів) бухгалтерського обліку методичні рекомендації щодо їх застосування.

Як дорадчий орган при Міністерстві фінансів України діє Методологічна рад: з бухгалтерського обліку. Головними завданнями Методологічної ради є:

  • організація розробки та розгляду проектів національних положень (стандар-тів) бухгалтерського обліку, інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;

  • удосконалення організаційних форм і методів бухгалтерського обліку в Україні

  • методологічне забезпечення впровадження сучасної технології збору та оброб-ки обліково-економічної інформації;

  • розробка рекомендацій щодо вдосконалення системи підготовки, перепідго-товки та підвищення кваліфікації бухгалтерів.

24

ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

До складу Методологічної ради входять висококваліфіковані науковці, спеці­алісти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, представники громадських організацій бухгалтерів та аудиторів України.

Методологічна рада з бухгалтерського обліку діє на підставі Положення про Методологічну раду з бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.10.97 р. № 230. У цьому Положенні визначені: мета ство­рення, організаційна структура Методологічної ради, порядок створення керівних органів та призначення голови, а також вимоги до членів ради Методологічної ради, їх права та обов'язки.