Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

24. Викладіть історичні особливості меркантилізму в Англії і в Франції.

Англія і Франція. Взагалі, в Англії (Томас Мен, Джон Локк, Річард Кантільон, Джон Ло) зокрема, концепція Пізнього м-зму була орієнтована цілком на практику госп.життя - в основному на сферу обігу. Вплив меркантелістів на інші сфери ек-ки не завжди був адекватним. Прикладом цього може бути Франція, де найбільш активним провідником політики протекціонізму в 17ст вважався міністр фінансів Ж-Б.Кольбер, тому фр.м-зм називається колбертизм. Робились спроби подолати соц-ек.відсталість, передбачалось розширення зовн.експансії Франції.

Значення ідей меркантелізму. М-ти першими поставили завдання "раціонального господарювання" як найважливішу проблему ек.науки. Зробили перші кроки і в пізнанні законів руху і внутр.механізму ринкової ек-ки. Великого значення в ек.розвитку надавали еластичності грош.с-ми. М-зм характеризують чк епоху зародження ПЕ.

28. В чому відмінність між "природною ціною" і "дійсною ринковою ціною" в теорії вартості У. Петгі?

Вартість товару створюється працею, витраченою на видобуток срібла, є його “природною ціною”. Вартість же товарів визначена прирівнюванням до вартості срібла і є їх дійсною ринковою ціною.

29. Як трактує У. Петті гроші і їх функції?

Петті трактує гроші як особливий товар, що виконує функції загального еквівалнта. Вартість його як і всіх товарів створюється працею, а мінова вартість кількісно визначається розмірами трудових затрат у добуванні дорогоцінних металів порівняно з витратами в інших сферах вир-ва.

30.Як виділяє ціноутворювальні фактори У. Петті?

Петті називає ціноутворювальні фактори, з якими доводиться рахуватися сучасним економістам і плановікам - це вплив товарів-замінників, товарів-новинок, мод, традицій споживання.

31. З чого виходить У. Петті стверджуючи, що рівень заробітної плати робітників має мінімальну величину?

Петті вважав, що заробітну плату треба звести до мінімуму засобів існування, бо якщо працівнику платити більше, то він починає працювати менше.

32. Назвіть основні напрями "системи" реформ П. Буагільбера.

П"єр Лепзан де Буагільбер - родоначальник ПЕ у Франції. Вважав за необхідне провести велику податкову реформу. Пропонував звільнити внутрішню торговлю від обмежень - скасувати митні застави. Вимагав ввести вільний ринок зерна і не стримувати природне підвищення цін на нього.

33. Чому У. Петті і П. Буагільбер негативно розглядали роль торгівлі і торгового капіталу у створенні національного багатства?

Вони вважали, що багатство кожної держави заключається головним чином в тій долі, котру вона має в зовнішній торгівлі. Виробництво товарів ьа ведення торгівлі сприяє накопиченню в державі золота, срібла, дорогоцінних каменів.

34. Як У. Петті і П. Буагільбером трактується теорія вартості?

Віддавая данину меркантелізму, Петті тим не менш найважливішим вважав питання про ціни товару. Однак він досліджував не випадкові ринкові ціни, а середню, чи естєствєнну, ціну. Розмірковує Петті наступним чином: якщо буханка хліба вимінюється на унцію срібла, то остання є естественной ціною буханки хліба. Пояснює це тим, що на виробництво цього хліба і срібла витрачено одна й таж кількість труда. Він зробив висновок, що товари рівні один одному, так як обумовлена однаковакількість труда. Різниця видів праці не має значення, вартість товару визначається робочим часом, що витрачений на їх виробництво, а величина вартості залежить від проізводітєльності праці.

Буагільбер казав проте, що “реальна вартість товару” визначається працею. А міра вартості є робочий час. Економічне життя суспільства здійснюється через обмін продуктами праці. Він вважав, що усі люди повинні жити у достатку за рахунок своєї праці, або праці своїх пращурів. Він втановив, що кожне ремесло повинно годувати свого майстра. Всі предмети і всі товари повинні постійно знаходитись в рівновазі, і зберігати ціну пропорційно відношенням між ними і відповідно витратами, котрі необхідно виробити для їх виробництва за теорією Б., розподіл праці між галузями повинен проходити в результаті вільної конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]