Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

80.Розкрийте механізм виникнення додаткової вартості по к. Марксу.

Джерелом додаткової вар­тості є тільки "неоплачена праця" продуктивних робітників, які продають свою робочу силу Причому механізм добування додаткової вартості у розумінні К Маркса — це данність, яка також проста і очевидна, протягом "необхідного часу", який завжди менший від фактично відпрацьованого часу, робітник відпрацьовує свою "необхідну працю", вартість своєї ро­бочої сили, щоб одержати її у формі заробітної плати, а протягом "додат­кового часу" має місце вже "додаткова праця", яка і створює бажану капі­талістам "додаткову вартість".

81, Які особливості теорії відтворення к, Маркса?

Теорія відтворення розкривається в 11-му томі “Капіталу”. Основне – це способи досягнення рівноваги, послідовне в формі економічного циклу, зростання екноміки і зростання суперечності капіталістичного виробництва. Він визначив пропорції обміну між двома підрозділами суспільного виробництва в умовах простого і розширеного відтворення. Основні умови такого відтворення:

  1. При простому I(V+m)=||c, тобто знову створена вартість в першому підрозділі дорівнює спожитим засобам виробництва в другому;

  2. При розширеному I(V+m)>||c, тобто знову створена вартість в 1-му підрозділі більше спожитих засобів виробництва в 2-му.

82. У чому суть теорії капіталістичних криз к.Маркса?

На основі різноманітних проявів закону тенденції норми прибутку до зниження К.Маркс висуває теорію циклічності ек.розвитку при капіталізмі, тобто явищ, які характеризуються ним як “ек.кризи”.

Центральна ідея цієї теорії, яка спрямована на виявлення особливостей відтворювального процесу в умовах економіки вільної конкуренції, полягає в тому, що досягненню макроек.рівноваги і послідовному ек. Росту перешкоджають внутрішні , властиві антагоністичному капіталістичному суспільству протиріччя. Створив основоположну схему, що показує взаємозв’язокміж галузями, які випускають засоби виробництва і предмети споживання. Складається із постійного та змішаного капіталу. Розкривається в умовах простого і розширеного відтворення. Значення його схеми, за якою економіка поділяється на два підрозділи, зводиться не стільки до відображення відмінностей між простим і розширеним типами відтворення, скільки до спроби остаточно переконати читача у фатальному характері “основного протиріччя капіталу” – виробляти не заради споживача, а заради прибутку. Суть одного з варіантів доктрини ек.кризи недоспоживання зводиться до твердження, що через низьку заробітну плату робітники, які становлять більшу частину споживачів, не в змозі купувати за вартістю, що складається, вироблену ними тов.продукцію. Отже, кризам можна запобігати. Інший варіант доктрини ек.кризи недоспоживання грунтується на припущенні, що сукупні доходи = сумі витрат на працю, капітал і землю, і на версії, що розрив, який може виникнути між рівнем доходів і споживання, може постійно усуватися інвестиціями.

84. Дайте загальну характеристику нової історичної школи. В чому ї заслуга?

Нова історична школа утворилась в Німеччині в 70-х рр..19 ст. Її представники заклали основи реформістських концепцій соціальної політики. Важливим своїм завданням ця школа вважала теоретичну і ідеологічну боротьбу з маржиналізмом. Як основною впливовою теією в робітничому русі Німеччини. Її засновником був професор Берлінського університету Густав Шмоллір. Теоретичні посилки, які визначали світогляд цієї школи були емпіризм, описовий підхід до вивчення економічних явищ і процесів, заперечення абстрактно-теоретичного методу пізнання дійсності, накопичення історичних фактів та статистичних даних для майбутнього раціонального мислення. Своє завдання – “поглиблення історичного методу” представники даної течії вбачали в написанні великих монографій з тематики господарського розвитку Німеччини, а саме, економіки, міст, торгових гільдій, ремісничих цехів та окремих підприємств, уникаючи при цьому аналізу проблем макроекономічного рівня.

Надавали переваги реформістському напряму суспільної перебудови.

Виступали проти радикальних насильницьких методів боротьби робітників з підприємцями, були прихильниками виключно мирних реформ.

Представники: Луї Брентано, Бернер Зомбарт, Рудольф Штамлєр, Рудольф Штальц.

85.Економічні дослідження нової історичної школи у Німеччині.

Прискореним розвитком ринкових відносин, поглибленням розподілу праці, розширенням кап.ринку, посиленням взаємозалежності суб’єктів економічної системи і конкурентною боротьбою між ними було зумовлено виникнення нового напрямку – маржиналізму.

Основна його ідея – це дослідження граничних економічних величин як взаємопов’язаних явищ економічної системи на рівні окремої фірми чи галузі. Провідним принципом иаржиналістів був суб’єктивно-психологічний підхід до аналізу економічних явищ. Вони розглядали економіку очима ізольованого господарського суб’єкта і стверджували, що участь в економічних процесах повністю зумовлена його психологічними оцінками особистих вигод і втрат. Суть їх теорій зводилась до того, щоб на основі подібних оцінок пояснити різні економічні явища: ціну, попит, пропозицію... В методології спиралися на принцип раціональної економічної поведінки особи в умовах вільного підприємства. Відповідно до цього ринкова економіка уявлялась сукупністю раціонально мислячих господарюючих суб’єктів, поведінка яких спрямована на максимізацію власної вигоди. Важливе місце в їх методології займає принцип рідкісності. В основу більшості їх теорій закладено припущення про обмеженість, фіксовану величину пропозиції певного ресурсу, а тому цінність життєвих благ знаходиться у вертикальній залежності від попиту на них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]