Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

52. Як формулює д. Рікардо головну задачу політичної економії?

Вже у передумові книги Рікардо висловив розуміння двох ключових проблем ек.теорії. По-перше, як і Сміт він виділив 3 основні класи (власники землі, власники грошей і капіталу, робітників) і 3 види доходів (ренту, прибуток, заробітну плату). По-друге, дав своє трактування головного завдання ПЕ, яке полягає в тому, щоб визначити закони, які керують розподілом доходів. Вважав вільну конкуренцію найбільш доцільною і такою, що відповідає інтересам нації, бо при ній збігаються інтереси індивіда і цілого.

59. В чому сутність "закону Сея"?

Жан-Б. Сей став продовжувачем і послідовником творчих надбань Сміта у першій третині 19ст у Франції. Його положення про реалізацію сусп.продукту пізніше отримало назву "Закону ринків" або "Закону Сея". Це визнавали всі видатні економісти. Основні ідеї Сея упродовж більш ніж 100 років залишалися для теорії практики світового госп-ва достатньо переконливими. Така тривала життєдіяльність концепції Сея пояснюється далекоглядністю концепцій. Отже, квінтесенція закону Сея в тому, що при досягненні і дотриманні сусп-вом усіх принципів ек.лібералізму вир-во (пропозиція) буде забезпечувати адекватне споживання (попит), тобто вир-во товарів і послуг в умовах "природного порядку" Сміта обов"язково породжує доходи, на які ці товари і послуги вільно реалізуються. Продукти платяться за продукти у внутрішній торгівлі так само, як у зовнішній - у цьому суть закону ринків Сея.

53. Приведіть судження д. Рікардо з приводу категорій "вартість" і "капітал", "доходів основних класів суспільства" і "грошей".

Категорію "капітал" Рикардо охарактеризував як "частину багатства країни, яка використовується у вир-ві і складається з їжі, одягу, інструментів, сировини та іншого, що потрбіне для приведення в рух праці. Ця теза відрізняється Від думки Сміта, який відносив до капіталу нагромаджену працю, втілену у знаряддях вир-ва. Рікардо зумів показати, що через нерівність прибутку на вкладений капітал останній "переміщується із однієї діяльності в іншу. Щодо вартості: вартість товару або кількості якогось іншого товару, на який він обмінюється, залежить від власної кількості праці, яка необхідна для його виробництва, а не від більшої чи меншої винагороди, яка сплачується за цю працю. Категорії "вартість" і "ціна" використовуються фактично як синоніми. Говорить, що на рівень цін товарів, разом і з затраченою живо працею, впливає й уречевлена праця, тобто праця, затрачена на знаряддя праці, інструменти і будівлі,..

Суть ренти - рента завжди платиться за користування землею, оскільки її кількість небезмежна, якість - неоднакова, а із зростанням населення починають оброблятися нові ділянки землі, гірші за своєю якістю і розміщенням, що потребують більших витрат праці, за якими визначається вартість с\г продуктів. Рентоутворюючі фактори: неоднаковий природний потенціал ділянок(родючість), різна відділеність їх від ринків, де може бути реалізована отримана з них товарна продукція.

Був прихільником кількісної теорії грошей, пов"язуючи зміну їх вартості з їх кількістю в обігу. Не бачив принципової різниці між паперовими і золотими\срібними грошима. Вбачав у грошах тільки засіб обігу і не враховуючи всієї складності і багатогранності функцій.

Прибуток залежить від високої чи низької зарплати, а зарплата - від ціни предметів життєвої необхідності. Прибуток має природну тенденцію падати, тому що з прогресом сусп-ва і зростанням населення, яке потребує додаткової кількості їжі, члени сусп-ва отримують зарплату при затратах все більшої праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]