Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

45. В чому сутність понять а. Сміта "економічної людини" і "невидимої руки"?

Сутність поняття"економічна людина" розкрита в 2 главі "Багатства народів": "вона скоріше досягне своєї мети, якщо звернеться до егоїзму своїх ближніх і зуміє показати їм, що в їх власних інтересах зробити для неї те, що вона вимагає від них. Кожний, хто пропонує іншому угоду будь-якого роду, пропонує зробити саме це. Дай мені те, що мені потрібно, і ти отримаєш те, що потрібно тобі". Дбаючи про свої власні інтереси, людина часто більш дійовим чином служить інтересам сусп-ва, ніж тоді, коли свідомо намагається робити це.

Концепція "невидимої руки" Сміта. Суть полягає в пропаганді таких сусп.прав та умов, за яких завдяки вільній конкуренції підприємців і через їх власні інтереси ринкова ек-ка буде якнайкраще вирішувати сусп.завдання і приведе до гармонії власну і колективну волю з максимально можливою користю для всіх і кожного. кожен індивід намагється використати свій капітал з максимальною користю для себе і не має наміру забезпечувати супільні інтереси і не знає, наскільки він їх забезпечує. Він дбає лише про власну користь, і в цьому ним керує невидима рука аби досягти мети, яка не є частиною його намірів. Дбаючи про свої власні інтереси, він часто забезпечує інтереси сусп-ва ефективніше, ніж коли він має намір насправді їх забезпечити. Іншими словами, "невидима рука" незалежно від волі і намірів "економічної людини" направляє її до більш високих цілей сусп-ва, ніби виправдовуючи прагнення людини-егоїста ставити власний інтерес вище суспільного. Звідси ринковий механізм господарювання завдяки "невимій руці" завжди буде автоматиччно зрівноважуватися. Державі ж для досягнення правових і інституціональних гарантій і визначення меж свого невтручання зостаються 3 обов"язки: витрати на сусп.роботи; витрати на військову безпеки; витрати на правосуддя і охорону прав власності. Неодмінною умовою дії ек.законів є вільна конкуренція. Сміт каже, що тільки вона в змозі позбавити учасників ринку влади над ціною. Роль конкуренції полягає в тому, що завдяки їй на ринку виникає і підтримується спонтанний порядок, який не залежить від чиєїсь волі, бажання і намірів. Коли має місце недосконала конкуренція, то суспільство рухається всередину межі виробничих можливостей. За досконалої конкуренції, без невдач ринку, ринки витискують з доступних ресурсів максимум товарів і послуг. А коли сили монополій або збитки від забруднення середовища чи інші невдачі ринку стають надто поширеними, ці чудові властивості "невидимої руки" зникають.

47. Які класи в суспільстві виділяє а. Сміт? Порівняйте його позицію з фізиократичною.

Сміт виділив 3 основні класи (власники землі, власники грошей і капіталу, робітників) і 3 види доходів (ренту, прибуток, заробітну плату).

Фізіократи поділяли націю на 3 класи: виробники(зайняті в с\г), власники(землевласники, король і духовенство) і некорисний клас(всі зайняті поза землеробством).

46. Які основні положення обґрунтовує а. Сміт в своїй теорії поділу праці?

Поділ праці. На перше місце ставить внутрішню торгвлю, на друге - зовнішню, а на третє - транзитну. Окреслював плюси спецалізації праці. Виникнення спецалізації сприяло розвитку складної мережі торг.зв"язків між людьми і країнами, яку спостерігаємо сьогодні. Але Сміт не зміг вирішити проблему різниці між поділом праці всередині мануфактури і всусп-ві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]