Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

177. Поширення і розвиток в Україні Марксистського ек-ного вчення (м. Зібер, г. Цихановецький, м. Косовський).

Відмітною рисою розвитку та викладання ПЕ в університетах України було те, що воно грунтувалось на вищих досягненнях світової ек.думки. Для переважної більшості укр.політекономів клас.періоду характерним було різко критичне відношення до ек.теорії марксизму (Бунге, Піхно, Антонович та ін). Разом з тим, окремі представники ек.науки (Зібер, Коссовський та ін) докладно аналізували теорії вартості та інші теорії класичної ПЕ марксизму, досить прихильно ставились до ек.теорії Маркса і популяризували її. Неможна обминути М.Зібера і його праці. Був прихильником марксизму, цінною є його програме проведення стат.досліджень, яка вважалося тоді однією з кращих. Спираючись на "Капітал" Зібер робить дослідження, розпочинаючи з розгляду вартості та її елементів, капіталу, його виникнення і збереження. Регулятором ек.процесів і явищ вважав працю. Маркс визнав в особі Зібера вченого європейського масштабу, підтвердив, що метою Зібера не було просто коментування і популярізація "Капіталу". Завдання вченого полягало в доведенні еволюції, конкретизації та поглибленні трудової теорії, підвалини якої заклали представники наукової школи Сміта-Рікардо, адже він залишався вірним класичній школі Сміта-Рікардо, хоча чимало зусиль і віддав засвоєнню та пропаганді його ек.доктрин.

178.Розвиток ідей марженалізму у дослідженнях укр.Ек-стів (м. Туган-Барановський, р. Орженцький, е. Слуцький).

Маржиналістські ідеї в Україні найкраще представлені у працях Туган-Барановського і його учні В.Тимошенко, М.Кондрат"єв і Є.Слуцький. Учений не був суворим послідовником ні австрійської, ні будь-якої школи. Проаналізувавши розвиток теорії граничної корисності від її витоків до більш пізніх учень вчений дійшов висновку про доцільність використанні в ек.дослідженнях теорії кор-сті. Досліджував причини криз, пояснював їх неправильністю розподілу нац.вир-ва, а не лише порушеннями в окремих галузях. Вводить функцію інвестування у пояснення циклічності розвитку пром-ті. Він, по суті, заклав підвалини сучасної інвестиційної теорії циклів. Каже, що кап.цикл складається з 3 фаз: пром.піднесення, кризи і пром.застою. Причини криз: робітник - простий засіб вир-ва; воно має тенденцію до необмеженого розширення; воно у цілому є неорганізованим. Чітко визначив 2 основні фактори залежності зарплати: від зростання прод-сті сусп.праці (економічний фактор) і від соціальної сили роб.класу (соц.фактор). Рента - результат природних стійких відмінностей у продуктивності праці у різних пунктах вир-ва і визначав її як нетрудовий доход, що випливає з користування стійкими корисними властивостями землі. Розробив теорію кооперації.

Економічні коливання Тугана-Б. продовжував досліджувати Тимошенко. Він опублікував низку цінних праць, присвячених особливостям циклічності в аграній сфері США. Досліджував сучачну йому Велику дипресію 1929-33рр. Він розкрив роль цін, зростання пром.вир-ва, зв"язок с\г з пром-тю. На базі досліджень Кондратьва була розроблена динаміка "довгих ек.хвиль", математичне забезпечення якої здійснював укр.економіст-математик Слуцький. Останній взагалі вважається творцем нац.ек-математичної школи світового масштабу. Найважливішим дослідженням була праця "До теорії збалансованого бюджету споживача", яка в методологічному відношенні грунтується на концепції гр.корисності. Вчений розвинув власне розуміння ф-її корисності, розглянув принципи, на яких побудавана теорія бюджету споживача, досліджував корисність і її функції. Розробив поняття осн.рівня вартості, який показує, як зміна ціни товару впливає на попит індивіда на інший товар. Цей вплив називається ефектом доходу і відповідно ефектом заміщення, що отримав назву "Ефект Слуцького".

1 79.Ек-ні погляди Михайла Туган-Барановського.

На початку століття Туган Барановський відійшов від марксизму і звернувся до соціалізму. Розглядав причини ек.спадів, монополій, циклічність економіки. Концепція соціалізму українського вченого була близькою до соціал-реформістської. Він виклав її в своїх останніх працях. Як кінцевий соціальний ідеал виділив анархічний комунізм – лад повністю вільних людей, в якому відсутнє придушення меншості більшістю. Тому його соц-зм немає нічого спільного з ленінсько-сталинським. Обґрунтував переваги централізованого держ.рег-ня економікою в поєднанні із свободою кооперативної форми орг-ї вир-ва. Маржиналістські ідеї в Україні найкраще представлені у ранніх працях Тугана-Барановського. Проаналізувавши розвиток теорії гр..корисності від її витоків до більш пізніх учень у своїх працях, дійшов висновку про доцільність вик-ня в ек.дослідженнях теорії корисності. Розглядав теореми цінності, теорії вартості, ринків і криз, підвалини інвестиційної теорії циклів, ренту, кооперації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]