Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

170. В чорму сутність теорії “раціон-них очікувань”?

Роберт Лукас – засновник школи ПЕ, яка в 70-х роках поставила під сумнів вірність багатьох положень кейнсіанської та монетаристської доктрини. Теорія раціональних чекань: намагається встановити зв‘язок між макро- і мікрорівнями; прагне з‘ясувати чому інфляція і безробіття можуть існувати водночас і через суб‘єктивні дії людей вирішити проблему. Важлива ознака нового напряму – твердження про те, що будь-яка ек.політика втручання, крім випадків, коли держава свідомо регулює структуру виробництва або підтримує вільно ринкові відносини, наносить шкоду розвитку. Теорія раціональних чекань заперечує політику держ.рег-ня, наводячи кілька аргументів. Один з них – недоцільність, другий – що ця політика породжує саме через раціональні чекання результати, протилежні прогнозованим. Узагальнюючий висновок полягає в тому, що найкраще дати ринковій економіці свободу, але вже на основі нових аналітичних методів

173. Ек-на думка Украъни доби середньовіччя (Руська правда, Повість скоромінущіх літ).

Ек.думка в Україні раннього періоду Середньовіччя найбільш широко відображена в літ.пам"ятці періоду К.Русі - "Руській правді"(11ст). законом охоронялася прив.власність, визначалася міра покарання за зазіхання на неї. Князі і бояри мали виключне і спадкоємне право на землю, ніхто їх не міг цього позбавити. "Р.п." дає уявлення про с-му грош.одиниць та їх функцію обігу та нагромадження. На відміну від Зах.Європи, в К.Русі законодавчо регулювалось лихварство. Кодекс законів затверджував порядок забезпечення майнгових інтересів кредитора, їх охорону, умови, за яких вимога щодо повернення позички має юр.силу, порядок стягнення боргів, тощо. "Р.п." по суті не обмежувала розмір процента. "Повість времєнних літ"(11-12ст) стверджує, що джерелом всякого багатства є праця. Визнається природним поділ праці на розумову і фізичну. У документах пізнього Середньовіччя зафіксовано значне поширення в Україні вотчинної форми власності на землю, давалося тлумачення її як такої, що надавалася у спадкове володіння з дозволом обміну, дарування, продажу(маєтку). Дійшли документи, позичкові грамоти, які свідчать, що кредитні операції здійснювалися під заставу майна, в тому числі зем.володінь. Таким чином, земля стає товаром.

175. Особливості економічної думки України у першій половині XIX століття (в. Каразін, д. Журавскій).

В розвитку ідей класичної школи в Україні у ершій половині 19 ст. переважали фізіократські спрямування. Укр. вчений В. Каразін вирішував питання про звязок народного добробуту, підприємницства та управління. Він підкреслював, що народна розкіш лише породжує і підтримує рух промисловості в державах. Каразім розрізняв матеріальний, моральний і політичний добробут народу, ставив його в пряму залежність від зростання народонаселення, а також від способу управління.

176. Розвиток ідей класичної школи в українській політичній економіці (Іван Вернадський, Микола Бунге, Афіноген Антонович).

Ек-ні закони, за Вернадським є природними зак-ми вир-ва, що: 1. Довічні і не потребують втручання влади; 2. Виявляються всюди, де є праця і обмін; 3. Вступають у протидію з протекціонізмом, який їм суперечить.

Капітали мають кілька особливих властивостей: 1. Зєднують виробничі сили; 2. розподіляють працю; 3. утворюють машинне вир-во.

Праця є головним та єдиним джерелом багатства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]