Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

180. Розкрийте суть теорії цінності м. Туган-Барановського.

М. Туган-Баран. сформулював з-н (“теорема цінності”), згідно з яким граничні корисності господарських благ, що вільно відтворюються, прямо пропорційні їх трудовим вартостям. При всій умовності цього з-ну сама ідея про необхідність дослідження категорії цінності з точки зору об’єктивних і суб’єктивних факторів була надзвичайно плідною, підносила його праці у цій галузі на рівень найновіших на той час здобутків світової екон-ної думки. У своїй “теоремі цінності” Т.-Баран. залишає співвідношення “гранична корисність – витрати праці”, і замість аналізу функціональних залежностей намагається безпосередньо порівняти ці несумісні категорії.

181. Розкрийте зміст теорії кооперації м. Туган-Барановського.

Вчений вважає, що кооперація, як продукт свідомої творчості, спрямованої на перетворення існуючого ладу, з’явилася в результаті впливу на капіталістичне сусп-во соціалістичного ідеалу. Т.-Баран. переконливо доводить, що розуміння кооперації як можливої форми сусп-но-ек-х організацій трудящих, спрямованої на захист їх економічних інтересів господарськими методами, пов’язане з розвитком саме капіталістичної стадії вир-ва та ек-х відносин капіталізму, з наростанням протесту проти утиску та безмежної експлуатації праці капіталом, що супроводжували бурхливий розвиток капіталізму в передових країнах Західної Європи.

Кооперацію в галузі обміну він вважав своєрідною господарською організацією, яка стоїть на грунті приватної власності і дбає про приватногосподарські вигоди для своїх членів, тобто є свого роду складовою організму капіталістичного господарства.

182. Які джерела виникнення земельної ренти виділяв м. Туган-Барановського?

Вчений розглядав ренту, як результат природно стійких відмінностей у продуктивності праці у різних пунктах вир-ва і визначив її як нетрудовий доход, що випливає з користування стійкими корисними властивостями землі.

Він розрізняв три джерела виникнення земельної ренти:

  1. відмінність земельних ділянок за місцем їх розташування;

  2. дія з-ну спадної продуктивності землеробської праці або спадної продуктивності наступних витрат у землеробстві;

  3. відмінність земельних ділянокза родючістю.

183 У чому сутність предмета політичної економії по м. Туган-Барановському?

Уявлення Т.-Баран. про господарство як безперервну взаємодію людини (суб’єкта) з природою (об’єктом) і зумовили його висновок про значення психологічного аспекту вивчення господарського процесу. Вчений був переконаний, що з розвитком суспільства, з його прогресом, роль стихійних, матеріальних факторів у суспільному житті знижуватиметься, а роль психологічних факторів суспільної свідомості зростатиме.Отож, з врахуванням цих моментів у визначенні предмета політ. економії, предметом політичної економії він вважає вивчення суспільних відносин людей у межах їх господарської діяльності усфері вільного мінового господарства, що історично розвивається.

184. У чому суть теорій циклів та криз м. Туган-Барановського?

Учений не був суворим послідовником ні авст­рійської, ні будь-якої школи. Проаналізувавши розвиток теорії граничної корисності від її вито­ків до більш пізніх учень вчений дійшов виснов­ку про доцільність використанні в ек дослідженнях теорії кор-сті. Досліджував причини криз, пояснював їх неправильністю розподілу нац. вир-ва, а не лише порушеннями в окремих галузях.

Вводить функцію інвестування у пояснення циклічності розвитку пром-ті. Він, по суті, заклав підвалини сучасної інвестиційної теорії циклів.

Каже, що кап. цикл складається з 3 фаз: пром. піднесення, кризи і пром. застої. При­чини криз: робітник - простий засіб вир-ва; воно має тенденцію до необмеженого розширення; воно у цілому є неорганізованим.

185. Які категорії на думку М. Бунге має розглядати політична економія?

На думку Бунге, політ економія має розглядати такі категорії: 1. Потреби; 2. Засоби для задоволення потреб; 3. Виробництво і продуктивні сили; 4. Розподіл та поєднання занять і праці; 5. Обмін, цінність, ціна; 6. Доходи; 7. Власність і споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]