Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

165. В чому сутність сучасного монетаризму і як він впливає на сучасні ек.Процеси?

Суч.монетаризм (М) виник на теорії грощей, яка стверджує, що вартість грошей визначається їх кількістю в обігу. Монетарна теорія модифікувала цю теорію. Центральне місце в ній належало рів-ню обміну Фішера: MV=PQ де M- грошова маса ;V- швидкість грошей в обігу ; P- рівень цін; Q- об”єм вир-ва. Таким чином головний ел-нт монетарної моделі- грошова маса. Кіль-ть грошей в обігу має вирішальне значення для нормального функціонування ек-ки. На думку Фрідмена грошова проп-ія це єдиний важливий фактор, який впливає на об”єм вир-ва, рівень зайнятості і цін.Оскільки її розширення стимулює попит на всі реальні фінансові активи, результатом чого є зростання цін і об”єма вир-ва. Швидкість обігу грошей монетаристи вважають стабільною в тому розумінні, що вони на змінюються, або змінюються дуже повільно в залежності від грошової проп-ції. Виходячи з цього можна зробити висновок про можлтвість прогнозування впливу грошової проп-ції на рівень і динаміку нац.доходу.

169. Як може впливати податкова політика країни на ек.Розвиток?

У 80-ті рр. у багатьох країнах світу податкова політика стала головним інструментом стимулювання ек.розвитку. Хар-ною особливістю була лібералізація ставок оподаткування. У ринк.ек-ці стимулювання ек.розвитку податковою сис-ою можливо не приведе до втрати доходів держ.бюджету; втрати держ.бюджету можливі, але в короткостроковому періоді. В довгостроковому періоді лібералізація ставок, податків збільшує надходження в бюджет, скорочує його дефіцит.

167.Які осн. Моменти можна виділити в монетаризмі м.Фрідмена.

Найбільш переконливою і обґрунтованою монетарною теорією 19-20ст була теорія чиказької школи на чолі з Фрідменом. Основну увагу він зосереджує на проблемі грошової маси, розмірів, темпів зростання та її складових. Циклічність розвитку пояснює відштовхуючись від “рівняння обміну”, відповідно до якого заг.ціна створеного в межах країни продукту повинна дорівнювати величині грошової маси помноженої на швидкість обороту. Недостатня кількість грошей в обігу, на думку Фрідмена, веде до кризи вир-ва, а надлишкова – до інфляції. Першопричиною інфляції вважав емісію грошей, яка ініціює процес самозростання. Причину безробіття пов‘язує з існуванням “об‘єктивного” попиту на робочу силу, зумовленого обсягами вир-ва, і якщо стимулювати цей попит за допомогою штучного впливу, то відповіддю стане зростання цін. Негативно ставився до державного рег-ня валютного курсу. В цілому, Фрідмен розповсюджує висновки своєї неокласичної доктрини на всі складові ек.розвитку, доводячи, що закон грошового обігу діють на всьому ринковому просторі.

168. В чому заключається ефект а. Лаффера?

Лаффер вважає, що низькі ставки податків можуть дати вагоміші податкові надходження в бюджет, ніж високі ставки. Він проілюстрував це на графіку

К рива Лаффера ілюструє лише довгострокову залежність між податковими ставками і податковими надходженнями. Припустимо, що max об”єм податкових надходжень у бюджет можливий при ставці податків 40%, якщо % податку знижується до 20%, то в короткостроковому періоді об”єм податкових надходжень в бюджет зменшується, але в довгостроковій перспективі, в наслідок зниження ставки податку, прибутки громадян і підпр-ців зростають, зростають заощадження і інвестиції. Це сприяє зростанню об”єма вир-ва і зайнятості, що збільшить держ.бюджет. Якщо ж ставку податків (t) Збільшити до 80% , то в короткостроковому періоді податкові надходження зростуть, але в довгостроковій перспективі це знищить підприємську активність і податкові надходження, бюджет зменшиться. Ефект Лаффера проявляється не завжди. Для того щоб він став реальністю необхідні розвинуті ринк.відносини: вільні перетворення заощаджень в інвестиції, надійний контроль над інформацією, вдосконалена податкова система і добре організована податкова служба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]