Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

77. Дайте пояснення висловлювання к.Маркса „робоча сила виступає як товар”.

Ха­рактерною особливістю капіталістичної епохи є той факт, що робоча сила для самого робітника набирає форми товару, що йому належить". "Як і всі інші товари, він має вартість Чим визначається остання/ Вартість ро­бочої сили ... визначається робочим часом, який необхідний для вироб­ництва, а отже, і відтворення цього специфічного предмета торгівлі". Ще в одному вислові К. Маркса "власник робочої сили" харакгеризується як "людина, яка продала свою власну шкуру і тому не бачить у майбутньому ніякої перспективи, крім однієї: що цю шкуру будуть вичиняти" Таким чином, за Марксом, оскільки робітник продає робочу силу, а не працю, то не залишається сумнівів у тому, що "неоплачена праця", яку можна виявити і виміряти, до заробітної плати відношення не має, а "не оплачена робоча сила" не може бути зафіксована, бо "угода" здійснюється в обмін на вартість цілісної робочої сили робігника.

78. Як трактує к. Маркс категорії "вартість", "ціна виробництва", "додаткова вартість", "продуктивна сила"?

Ціна виробництва – обгрунтовується як вторинна категорія по відношенню до первинної категорії – вартість. Ціна виробництва оголошується завжди такою, що співвідноситься з купівельною ціною.

Вартість обгрунтовується тезою про принцип обміну товарів відповідно до вартості і пропорційно кількості праці, яка потрібна для їх виробництва.

Додаткова вартість виступає як надлишок вартості над вартістю робочої сили створеною над найманими працівниками і безоплатно привласнена власниками капіталу. За концепцією Маркса додаткова вартість створюється лише живою працею найманих працівників і привласнюється власниками капіталу. Найманий робітник отримує за свою роботу зарплату. Зарплата оплачує не працю, а специфічнеий товар – “продуктивну силу”. Особливість продуктивної сили полягає в тому, що вона має властивість створювати продукт вартість якого вище самої робочої сили.

79. У чому сутність теорії ренти к.Маркса, порівняйте її з теорією д. Рікардо.

Теорія ренти в "Капіталі" майже аналогічна теорії ренти Д. Рікар­до. Різниця полягає в доповненні, зробленому К. Марксом про існування разом з "диференційованою" рентою ренти "абсолютної" Виникнен­ня останньої автор "Капіталу" пов'язує зі специфічно низькою в сільському господарстві органічною будовою капіталу із приватною власністю на землю Внаслідок дії першого фактора, вважає він, вартість сільськогосподарської продукції завжди вища від її "ціни виробництва", а через другий фактор у сільському господарстві не може працювати механізм "переливання капіталу", який довів би норму прибутку тут до середнього показника У результаті власник землі отримує можливість вимагати з фермера орендаря орендну плату, яка перевищує природний рівень ренти, тобто отримувати надприбуток, аналогічно тому, що приносить за інших однакових умов краща якість (родючість) землі або менша віддаленість земельних ділянок від ринків збуту Залишається тільки додати, що "марксова теорія абсолютної ренти не має ніякої сили за межами його георії додаткової вартості і необхідності перетворення вартості в ціну", яка випливає з цієї теорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]