Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

127. Теорія монополістичної конкуренції Чемберлена.

Американець Є.Чемберлін - гарвардський професор. Книга "Теорія мон.конкуренції". Одне з її головних теоретичних положень в тому, що основною умовою володіння ринком, або суттю монополії є контроль над пропозицією, а отже над ціною, який досягається взаємозаміною конкуруючих товарів, тобто "диференціацією продукції". Виходячи з цього, вважає, що про становище всіх продавців правомірно говорити як про конкуруючих монополістів в умовах монополістичної конкуренції. Дійшов висновку, що еволюція конкурентної боротьби підвищує якість товарів. Введене ним поняття "мон.конкуренція" стало альтернативним поняттю "чиста конкуренція". Внесок Чемберліна в ек-ку - дуже великий. З урахуванням його теорії прихильники монополістичної конкуренції пристосовують її для нашого часу. Висунуте положення про збереження конкуренції при груповій монополіїї, яка передбачає розподіл сфер впливу на ринку між партнерами-конкурентами з метою реалізації диференційованої товарної продукції без зниження ціни до рівня обмежених витрат. Іншою рисою сучасної редакції теоретичних положень Чемберлена є розгляд поряд з диф-цією продукту, тобто його виключною ознакою, додаткових нецінових умов посилення монополістичної конкуренції, таких як: технічне вдосконалення, досягнуте окремим товаровиробником; особливе обслуговування покупців, які створюють фірмі респектабельну репутацію, тощо.

128. Як характеризує е. Чемберлін сутність монополії?

Разом з диференціацією продукції зявляється монополія, і в міру посилення диференціації, елементи монополії стають білбш значущими. Скрізь, де певною мірою існує диференціація, кожний продавець має абсолютну монополію на власний продукт, але разом с тим зазнає конкуренції з боку більш або менш недосконалих замінників. Виходячи з цього він вважає, що про становище всіх продавців правомірно говорити як про конкуруючих монополістів в умовах “монополістичної конкуренції”. (Смотрю у вікно, люді ідут на работу, а я ещё спать нє ложился, а очень хочется, веришь? А ещё мне глубоко насрать на Чемберлена и его характеристики монополии...)

129. Визначте внесок Шумпетера в сучасне трактування теорії підприємництва.

Висунуті Шумпетером на перший план найважливіші категорії відрізняються від концептуальних положень неокласиків. Іновації, нововведення підприємництво у теорії Шумпетера відіграють важливу роль. Він проводить чітку різницю між статичною рівновагою системи і її динамічним розвитком, який перетворює стр-ру, взаємозвязки між “новим” і “старим” вир-вом. Звичайний кругообіг порушується діями підприємця-новатора. Для здійснення іновацій беруться кредити у старих фірм і компаній. Інвестиції направляються у нові галузі, поступово залучаючи у процес нову хвилю учасників.

130. У чому зміст теорії недоск. Конкур. Д. Робінсона?

Джоан Вайолет Робінсон закінчила Кембрідж, стала одним із найвизначніших продовжувачів Маршалла. "Ек.теорія недосконалої конкуренції", осн.ідея книги грунтується на вивченні ринк.аспектів функціонування монополій, конкуренція між якими через порушення рівноваги в економіці є, на її погляд, недосконалою. В книзі суть монополії розглядається як фактор, що дестабілізує соц-економічні відносини ринк.середовища. В умовах доск.конкуренції, на думку Робінсон, підприємці менше зацікавлені в монополізаціїї вир-ва, ніж в умовах недоск.ринку, в якому окремі фірми функціонують неефективно, і тому монополія має зиогу не тільки підвищити ціни на свою продукцію, обмежуючи її випуск, але й зменшити витрати ивр-ва шляхом удосконалення орг-ції вир-ва в галузі. Розглядає варіант багатьох продавців і одного об"єднання покупців. Цю ситуації концентрації попиту, коли на ринку діє маса дрібних продавців і єдиний покупець, вона називала монопсонією, тобто монополією покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]