Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

70. У чому сутність теорії національної економіки та протекціонізму г. Ч. Кері?

В праці ”основи соціальної науки” він підав гострій критиці теорію вільної торгівлі класичної школи і економічну політику фритредерства в Англії, яка й ґрунтувалась на економічних принципах. Кері вважав, що вільна торгівля дає вигоду лише окремим націям, які виробляють дешеві продукти, і гальмує розвиток інших. Кері заперечував необхідність у стосунках між США та іншими. Замість міжнародного поділу праці американський теоретик пропонував застосувати комплексний агропромисловий розвиток економіки, як запорука економічної незалежності нації.

72. У чому сутність методології дослідження к.Маркса?

За визнанням самого К. Маркса, методологічно він вихо-дослідження лив одночасно з трьох наукових джерел: англійської класичної політичної економії Сміта—Рікардо, німецької класичної філософії Гегеля—Фейєрбаха і французького утопічного соціа­лізму. У перших він запозичив та розвинув серед багатьох інших трудову теорію вартості, положення закону тенденції норми прибутку до знижен­ня, продуктивної праці тощо, у других — ідеї діалектики і матеріалізму, у третіх — поняття класової боротьби, елементи соціального устрою су­спільства. Проте центральне місце в методології досліджень К. Маркса займає його концепція про базис і надбудову. Між іншим, у концепції про базис і надбудову зроблена спроба дати еко­номічну інтерпретацію історії, враховуючи діалектику продуктивних сил і виробничих відносин, яка підказує, на думку К. Маркса, необхідність переходу від капіталізму до соціалізму, тому що "буржуазною суспільною формацією завершується передісторія людського су­спільства". За Марксом, недіалектичний підхід і необгрунтоване визнан­ня законів капіталістичної економіки універсальними не дозволили зро­зуміти представникам класичної політичної економії, які, власне, їх відкрили, що ці закони мають специфічний і перехідний характер. Звертаючись до суті концепції К. Маркса, треба зауважити, що ідея аналізу суспільного розвитку як чергування типів базису і надбудови складна у вживанні. Наприклад, продуктивні сили залежать одночасно від технічного оснащення і від організації спільної праці, яка в свою чергу за­лежить від законів власності. Останні належать до юридичної сфери. Але право — це частина держави, а вона належить до надбудови. Ми знову зу­стрічаємось з труднощами відділення базису від надбудови. Але незважа­ючи на те, відтоді і нині для марксиста економічний підхід означає, що організація виробництва відіграє вирішальну роль, визначаючи соціаль­ну і політичну структуру і роблячи наголос на матеріальних благах, цілях і процесах, на конфлікті між робітниками і капіталістами і загальному підкоренні одного класу іншому.

73. Визначте структуру головної праці к. Маркса "Капітал".

Основна праця “Капітал” складається з 4-х томів:

В першому й другому йдеться про процес виробничого циклу, товар і гроші, перетворення грошей, виробництво абсолютної і відносної додаткової вартості, зарплату, процес нагромадження капітала.

В третьму та четвертому йдеться про процес виробництва і обігу капіталу взятий в цілому, перетворення додаткової вартості в прибуток, норми амортизаційних відрахуваннь в норми прибутку, закон тенденції, норми прибутку до зниження, перетворення товарного і грошового капіталу в товарно-торгівельний і грошово-торгівельний капіал, розподіл прибутку на відсотки і підприємницький дохід, капітал, що приносить відсоток, перетворення надлишку прибутку в земельну ренту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]