Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

131. Як розрізняє Дж. Робінсон умови недосконалої та досконалої конкуренції?

В теорії недосконалої конкуренції, суть монополії розглядається як фактор, що дестабілізує соц-но-ек-ні відносини ринкового середовища. В умовах досконалої конкуренції, підприємці менше зацікавлені в монополізації вир-ва, ніж в умовах недосконалого ринку, в якому окремі фірми не можуть досягти оптим-х розмірів, функціонують неефективно і монополіст має змогу не тільки підвищити ціну на свою продукцію, обмежуючи її випуск, але і зменшить витрати вир-ва шляхом удосконалення організації вир-ва в галузі.

132. Які негативні признаки властиві, на думку Дж. Робінсона, фірмі-монополісту?

В умовах досконалої конкуренції, підприємці менше зацікавлені в монополізації вир-ва, ніж в умовах недосконалого ринку, в якому окремі фірми не можуть досягти оптим-х розмірів, функціонують неефективно. Крім того, монополія вимагає відокремлення продукції від “товарів-субститутів”, інакше кажучи – диференціації. Виникає тенденція до експлуатації факторів вир-ва, яка посилюється завдяки виникненню великих обєднань, які поглинають багато конкуруючих фірм, що характеризується несправедливістю в розподілі багатства.

134. Що становить методологічну основу теорії ек. Розвитку неокласиків.

Методологічну основу теорії ек. росту становлять основні постулати неокласиків. Насамперед – це теорія факторів виробництва, яка проголошує працю, капітал і землю ек. самостійним фактором утворення суспільного продукту. При цьому під капіталом, як правило, розуміють лише основний капітал, точніше основні засоби виробництва.

133. Що називає Дж. Робінсон монополією?

Джоан Робінсон закінчила Кембрідж, стала одним із найвизначніших продовжувачів Маршалла. "Ек.теорія недосконалої конкурен­ції", осн. ідея книги грунтується на вивченні ринк аспектів функціонування монополій, кон­куренція між якими ч/з порушенні рівноваги в економіці є, на її погляд, недосконалою. В кни­зі суть монополії розглядається як фактор, що дестабілізує соц-економічні відносини ринк. середовища. В умовах доск. конкуренції, на думку Робінсон, підприємці менше зацікавлені в монополізацій вир-ва, ніж в умовах не-доск. ринку, в якому окремі фірми функціонують неефективно, і тому монополія має змогу не тільки підвищити ціни на свою продукцію, об­межуючи її випуск, але й зменшити витрати вир-ва шляхом удосконалення орг-ції вир-ва в галузі.

135. У чому зміст виробничої функції Коба-Дугласа?

За допомогою функції К-Д були отримані розрахункові індекси росту обсягів виробництва в обробній промисловості США за 1899-1922 рр., які виявилися досить близькими до фактичного росту пр-ції. Модернізований варіант функції К-Д: Y = K + L +, де Y – середньорічний темп росту нац. доходу , K – середньорічний темп росту капіталу, L – середньорічний темп росту праці,  і  - відповідно частки капіталу і праці в НД,  - темп технічного прогресу. Згідно з цією формулою  дорівнює сумі темпів росту праці і капіталу, визначених за часткою їх витрат у НД, плюс темп технічного прогресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]