Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IЕВ(проблемные).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

54. Що покладено в основу визначення вартості д. Рікардо?

Щодо вартості: вартість товару або кількості якогось іншого товару, на який він обмінюється, залежить від власної кількості праці, яка необхідна для його виробництва, а не від більшої чи меншої винагороди, яка сплачується за цю працю. Категорії "вартість" і "ціна" використовуються фактично як синоніми. Говорить, що на рівень цін товарів, разом і з затраченою живо працею, впливає й уречевлена праця, тобто праця, затрачена на знаряддя праці, інструменти і будівлі.

55. Які рентоутворюючі фактори виділив д. Рікардо? Як він обґрунтував процес утворення ренти?

Суть ренти - рента завжди платиться за користування землею, оскільки її кількість небезмежна, якість - неоднакова, а із зростанням населення починають оброблятися нові ділянки землі, гірші за своєю якістю і розміщенням, що потребують більших витрат праці, за якими визначається вартість с\г продуктів. Рентоутворюючі фактори: неоднаковий природний потенціал ділянок(родючість), різна відділеність їх від ринків, де може бути реалізована отримана з них товарна продукція.

56. У чому суть принципу порівняльних переваг д. Рікарда у зовнішній торгівлі?

Якщо у країні нагромаджується надто багато золота, то в ній підвищуються ціни, стає вигідним ввозити товари з-за кордону, створюється дефіцит. Золото починає відтікати з країни, ціни знижуються, приплив чужих товарів зменшується і встановлюється рівновага. Так діє автоматичний механізм, який вирівнює торг.баланс і розподіляє золото між країнами. Отже, Рікардо робить висновок на користь вільної торговлі: при с-мі вільної торгівлі кожна країна, природно, витрачає свій капітал і працю на такі галузі пром-ті, які дають найбільші вигоди. Стимулюються ділові якості людей, максимально вик-ся сили природи, цей принцип приводить до найбільш ефективного поділу праці і збільшує загальну масу продукції і благополуччя, зв"язує нації між собою. Незважаючи на те, що принцип порівняльних переваг Рікардо враховує лише 1 фактор вир-ва - працю, завдяки чому набув особливої ясності, простоти і переконливості. Отже, аналіз Рікардо порівняльної переваги свідчить про те, що коли починається торгівля і кожна країна зосереджує зусилля у своїй сфері порівняльної переваги, то всі мають вигоду.

58. Які головні положення теорії "трьох факторів" ж. Б. Сея і у чому її відмінність від трудової теорії вартості?

Сей висуває теорію 3 факторів вир-ва: капіталу, праці і землі. Вартість вир-ва складається з витрат власника-підприємця у процесі виробництва на засоби вир-ва (фактор "капітал"), на зарплату (фактор "праця") і на ренту (фактор "земля"). Триєдина формула, що випливає з теорії 3 факторів Сея, згідно з якою праця породжує зарплату як доход робітника, капітал породжує прибуток як доход капіталістів, а земля - ренту як доход землевласників, по суті своїй була своєрідною інтерпритацією поглядів Сміта. Сей підтвердив, що ці фактори мають самостійне значення у створення доходів робітників, капіталістів і землевласників. Доходи підприємця - винагорода за його виробничі здібності, талант, діяльність, дух порядку і керівництво. Вважав, що у випадку прийняття принципів вільності ринків, ціноутворення, фритредерства, необмеженої вільної конкуренції економічні кризи (перевиробництвр і недоспоживання) стають просто неможливими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]