Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ADMIN_PROTsYeSS_33_33_33_MODUL_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
267.45 Кб
Скачать

97.Особливості провадження щодо митних адміністративних справ

Провадження у справах про адміністративні правопорушення, підвідомчі митним органам, за своїм змістом і призначенням займає досить важливе місце серед інших видів діяльності Державної митної служби України. Дане положення ґрунтується на змісті адміністративної діяльності митних органів як специфічній, виконавчо-розпорядчій, підзаконній, державно-владній  діяльності по контролю за порядком переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів; митним регулюванням, пов’язаним з встановленням та справлянням податків і зборів; дотриманням процедури митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України; здійсненням боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, а також на існуючій в науці загальноприйнятій думці про те, що як самостійний вид процесуальної діяльності поряд з кримінальним та цивільним процесами існує процес адміністративний [185, с.56], складовою частиною якого і є адміністративні провадження.

Провадження у справах про порушення митних правил можна визначити як сукупність послідовних дій уповноважених посадових осіб митних органів, спрямованих на виконання завдань, що стоять перед провадженням. Діяльність посадових осіб складається з системи взаємопов’язаних між собою процесуальних дій. Вся система процесуальних дій і окремі дії здійснюються у передбаченому Митним кодексом України процесуальному порядку, обов’язковому для усіх суб’єктів провадження. Провадження у справах про адміністративні порушення митних правил - це правовий інститут, у рамках якого регулюються процесуальні адміністративно-деліктні відносини і забезпечується вирішення зазначених справ, а також попередження адміністративних порушень митних правил. У запропонованому визначенні немає згадки про норми - основний елемент механізму правового регулювання, однак, поняття правового інституту і регулювання адміністративно-деліктних відносин нічого, крім регулюючої функції норм, не припускає. Адміністративно-процесуальні норми, що входять до інституту провадження в справах про адміністративні порушення митних правил, регулюють порядок реалізації відповідних матеріальних норм, процедури їх застосування, процес здійснення примусового впливу на винних за допомогою адміністративних стягнень. Іншими словами, вони регламентують комплекс адміністративно-деліктних відносин. Однак, в чинному адміністративно-процесуальному законодавстві, а також у Митному кодексі України відсутня норма права, в якій була б виражена потенційна правова характеристика провадження в справах про адміністративні правопорушення, різновидом якого і є провадження, що розглядається. У зв’язку з цим в науковій юридичній літературі воно визначається як процесуальне правовідношення, що виникає з приводу притягнення до адміністративної відповідальності і ототожнюється із системою адміністративно-процесуальних норм, які регулюють діяльність певних суб’єктів щодо порушення та розгляду справ про адміністративні проступки [72, с.30-37].

Дійсно, у зв’язку з притягненням до адміністративної відповідальності осіб виникають адміністративні правовідносини, реалізація яких протікає в процесуальній формі, тобто в рамках зазначеного провадження. А оскільки діяльність щодо порушення та розгляду справ про адміністративні правопорушення урегульована системою норм адміністративно-процесуального права, то їх сукупність складає це саме провадження. Його процесуальна регламентація є частиною адміністративно-процесуального права. Адміністративне провадження у справах про порушення митних правил, як адміністративно-процесуальна діяльність митних органів, здійснюється на основі норм адміністративно-процесуального права. Основним законодавчим актом, що регламентує здійснення провадження у справах про порушення митних правил є Митний кодекс України, в якому знайшли відображення майже всі основні питання пов’язані з  діяльністю як посадових осіб митних органів щодо порушення справ, їх розслідування, розгляду та виконання винесених постанов про застосування примусових заходів, так і інших суб’єктів провадження. Однак необхідно мати на увазі, що в МК України не визначені завдання провадження, обставини, що виключають провадження, принципи провадження, доказування по справі та деякі інші процесуальні норми, що мають важливе значення для здійснення митними органами своїх адміністративно-юрисдикційних повноважень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]