Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ADMIN_PROTsYeSS_33_33_33_MODUL_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
267.45 Кб
Скачать

91.Поняття,правова основа і задачі паспортної системи України

Для охорони громадського порядку важливе значення має паспортна система.

Паспортна система - це сукупність правових норм, визначаючих видачу паспортів, засвідчуючих особистість громадян України, їх прописку, виписку і реєстрацію з метою обліку населення, впорядкування переміщення його по території країни, реалізацію конституційних прав та виконання обов'язків громадян, сприяючих охороні громадського порядку та державної

безпеки. Паспортною системою здійснюється загальне регулювання відносин з приводу отримання паспортів, прописки і виписки громадян, встановлюються суб'єкти цих відносин, їхні права і обов'язки, відповідальність за порушення правових норм.

Правова основа: Постановою ВРУ від 23 лютого 2007 «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтва про народження»,Указ Президента Укр.»Про паспорт громадянина Укр.. для виїзду за кордон»- що посвідчує особу громадянина України під час перетинання державного кордону України та перебування за кордоном.

Задачі: Облік населення. Для наукового планування та ефективної діяльності народного господарства, а також будівництва житла, торгівельних і комунально-господарських підприємств, шкіл, забезпечення населення товарами. Органи державної статистики використовують інформацію паспортної служби органів внутрішніх справ про кількість прибулих на проживання і вибувших в інші місцевості, як вихідний матеріал для наступного узагальнення і обробки. Норми паспортної системи є важливим правовим засобом контролю за переміщенням населення в Україні. Вони упорядковують право громадян на свободу пересування обов'язком виписки, прописки або реєстрації по новому місцю проживання.

92. Основні функції і повноваження щодо здійснення паспортної системи

93. Перелік документів необхідних для отримання паспорта громадянина України

Для оформлення паспорта особа подає: Основні документи: заяву про видачу паспорта.Заява заповнюється особисто заявником від руки.Допускається заповнення заяви іншими особами за осіб з фізичними вадами, психічно хворих тощо, про що вноситься відповідна відмітка в графу «службові відмітки» заяви.Заява і документи, оформлені неналежним чином, до розгляду не приймаються і повертаються заявникові;

свідоцтво про народження;

дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

  Фотокартки, що подаються для оформлення паспорта, мають бути виконані з одного негатива, із зображенням обличчя виключно анфас, без головного убору, виготовлені на тонкому білому або кольоровому фотопапері без кутка. Для громадян, які постійно носять окуляри, обов'язкове фотографування в окулярах;квитанцію про сплату державного мита або оригінал і копію документа про звільнення від сплати державного мита.

Додаткові документи (у разі необхідності):довідку про реєстрацію особи громадянином України або свідоцтво про належність до громадянства України;довідку про повернення особи на проживання в Україну з відповідною відміткою в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, видану працівниками територіального органу служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб головних управлінь, , або паспорт громадянина України для виїзду за кордон — для громадян України, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх на проживання в Україну;довідку про звільнення з установи виконання покарань, якщо до засудження особа не мала паспорта або паспорт у неї не вилучався і до особової справи долучений не був; посвідчення про поставлення на облік, видане відповідним спеціалізованим закладом, який здійснює облік бездомних громадян (для бездомних громадян).Оригінали документів повертаються особі разом з оформленим паспортом.Заява та інші документи, необхідні для оформлення або обміну паспорта, як правило, подаються до уповноважених осіб відповідних житлово-комунальних підприємств органів місцевого самоврядування, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, житлово-будівельних кооперативів, об'єднань співвласників багатоквартирного будинку та молодіжних житлових комплексів, що самостійно здійснюють обслуговування будинків, уповноважених осіб у сільських, селищних радах, житлово-комунальних органах, що обслуговують відомчий житловий фонд, у тому числі військові містечка, інші об'єкти і території (далі — житлово-комунальні підприємства).Громадяни, які проживають у будинках, квартирах, що належать їм на праві особистої власності, що не обслуговуються житлово-комунальними підприємствами, подають документи безпосередньо до територіальних підрозділів. Особи, засуджені до позбавлення волі або обмеження волі, подають заяви через адміністрацію відповідної установи виконання покарань.Документи для оформлення або обміну паспортів громадянам, які визнані недієздатними, оформляються на підставі заяви опікуна (піклувальника).Під час прийняття заяви та інших документів уповноважені особи житлово-комунальних підприємств або працівники територіальних підрозділів перевіряють правильність заповнення заяви та її відповідність наданим документам, про що ними вчиняється відповідний запис у графі 9 заяви.Документи для оформлення паспортів та вклеювання фотокарток подаються житлово-комунальними підприємствами до територіальних підрозділів протягом трьох днів.Заяви про видачу паспорта розглядають працівники територіальних підрозділів. Під час їх розгляду в разі необхідності з'ясовується належність особи до громадянства України. За результатами розгляду приймається відповідне рішення, про що робиться запис у відповідній графі заяви.

94.Адміністративна відповідальність за порушення паспортних правил,види реєстрації та їх характеристика

Органам внутрішніх справ (міліції) надано право розглядати справи стосовно, правил паспортної системи,тобто правопорушення, які посягають на громадянський порядок та громадську безпеку (ст.222 КпАП). Юрисдикційними повноваженнями в міліції наділено багатьох посадових осіб: начальників та заступників начальників відділів (управлінь) внутрішніх справ, начальників та заступників начальників органів внутрішніх справ на транспорті, інших органів внутрішніх справ, прирівнених до відділів (управлінь) внутрішніх справ, начальників лінійних пунктів міліції, а також інших працівників транспортної міліції, які здійснюють нагляд за додержанням відповідних правил, начальників відділень міліції, що є в системі органів внутрішніх справ, дільничних інспекторів (старших дільничних інспекторів) міліції, начальників та заступників начальників відділень (відділів, управлінь, Головного управління) Державної автомобільної інспекції, командирів та заступників командирів окремих підрозділів дорожньо-патрульної служби, інші працівники Державної автомобільної інспекції, які мають спеціальні звання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]