Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ADMIN_PROTsYeSS_33_33_33_MODUL_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
267.45 Кб
Скачать

95.Правова основа,підстави та порядок видачі посвідчень моряка

Посвідчення особи моряка видається громадянинові України, що займає будь-яку посаду на борту судна /крім військового судна/, зареєстрованого на території України чи інших держав - учасниць Конвенції 1958 року про посвідчення особи моряків і звичайно використовуваного для морського плавання.

Посвідчення особи моряка може бути також видано моряку іншої держави, який несе службу на борту судна, зареєстрованого на території україни, або який зареєстрований в Україні у службі зайнятості. Заповнення посвідчення особи моряка здійснюється українською та англійською мовами.

Посвідчення особи моряка видаються капітанами морських, річкових портів України за зверненням моряка чи керівників підприємств, установ і організацій, які уклали трудовий договір з моряком.

Оформлення посвідчень особи моряка здійснюється в спеціально обладнаному для цього приміщенні. Посвідчення особи моряка заповнюється особливими чорнилами.

. Фотокартка власника посвідчення особи моряка повинна бути розміром 35х45мм і виконана на світлому фоні на матовому папері. Особа, яка зображена на знімку, повинна бути без головного убору, чоловіки - з краваткою. Фотокартка приклеюється у посвідчення особи моряка спецклеєм. Підпис посадової особи на першій сторінці посвідчення засвідчується гербовою печаткою. ( Зміни внесено згідно з Наказом Мінтранспорту ( z0097-94 ) N 126 від 16.03.94).

. Видача посвідчень особи моряка з поправками та помарками забороняється, зіпсовані посвідчення знищуються та списуються, про що робиться відмітка в журналі видачі посвідчень особи моряка (додаток N 2).

Посвідчення особи моряка вручається власнику під розписку в в журналі видачі посвідчень особи моряка (додаток N 2). При врученні посвідчення його власнику роз'яснюється призначення цього документа та необхідність його дбайливого зберігання.

Посвідчення особи моряка видається строком до п'яти років. Строк дії посвідчення може бути продовжений один раз – до п'яти років, після закінчення якого посвідчення підлягає заміні.

Продовження строку дії посвідчення здійснюється капітаном морського, річкового порту України на підставі записки судновласника (додаток N 3). Продовження строку дії посвідчення також дозволяється за запискою капітана судна, що знаходиться поза базовим портом, про що повідомляється капітан морського, річкового порту України, який видав посвідчення особи моряка.

Особам, які оформлені для тимчасової роботи на суднах, посвідчення особи моряка видається на строк їх роботи, але не більше, як на п'ять років. У цьому разі продовження строку дії посвідчення здійснюється при умові відповідного оформлення власника посвідчення для подальшої роботи на суднах.

У разі списання з судна власник посвідчення особи моряка повинен здати останнє за місцем його отримання, де воно зберігається протягом 5 років. Одержання посвідчення особи моряка після його тимчасового здавання здійснюється на підставі відношення (додаток N 4).

При переміщенні членів екіпажу з одного судна на інше, а також при зміні службового становища відмітки в посвідченні особи моряка робляться капітанами морських і річкових портів України на підставі письмового розпорядження судновласника.

При переміщенні членів екіпажу під час рейсу з одного судна на інше відмітки в посвідчення особи моряка вносяться капітанами суден, на які переміщені моряки, за письмовим розпорядженням судновласників; по посаді в межах одного й того ж судна вказані відмітки робляться в такому ж порядку.

Облік посвідчення особи моряка та звітність. Посвідчення особи моряка та їх бланки підлягають обліку як документи суворої звітності.

В Міністерстві транспорту України ведеться облік надходження і видачі чистих бланків посвідчень особи моряка

(додаток N 5). У морських і річкових портах України ведеться облік:

а) надходження і видачі бланків посвідчення особи моряка;

б) виданих на руки посвідчень особи моряка;

в) зіпсованих, загублених та знищених посвідчень особи моряка.

Облік за підпунктом "а" ведеться в журналі обліку надходження і видачі бланків посвідчень особи моряка (додаток N 5).

Облік зіпсованих, загублених та знищених посвідчень особи моряка ведеться по журналу (додаток N 6).

Про знищення посвідчень особи моряка робиться відмітка в журналі обліку видачі посвідчень особи моряка.

. Морські і річкові порти України, що займаються видачею посвідчень особи моряка, подають Міністерству транспорту України річний звіт (додаток N 7) про надходження, видачу та залишок бланків посвідчень особи моряка за станом на 1 січня кожного року.

IV. Оформлення втрати посвідчення особи моряка та знищення посвідчень. Власник посвідчення особи моряка повинен бережно ставитись до посвідчення і завжди мати його з собою.

У випадку втрати посвідчення його власник повинен негайно повідомити про це капітану свого судна або капітану морського, річкового порту України, в якому видано посвідчення. Про кожне втрачене посвідчення особи моряка на території України капітан судна або капітан морського, річкового порту України негайно повідомляє Держкомкордон України, а про втрату посвідчення за кордоном - найближчу дипломатичну чи консульську установу України, з зазначенням номера посвідчення, прізвища, ім'я та по батькові, посади власника посвідчення, дати видачі та дати закінчення строку чинності посвідчення і назви органу, що його видав.(Інструкція №про порядок видачі посвідчення моряка»)

96. Правова основа та порядок надання громадянства України Закон "Про громадянство України” закріплює єдиний порядок набуття громадянства. Головне при цьому – надати інституту громадянства стабілізуючого характеру, що проявляється у відмові як від спрощених, так і від ускладнених юридичних процедур. Громадянство України набувається: за народженням; за територіальним походженням; внаслідок прийняття до громадянства; внаслідок поновлення у громадянстві; внаслідок усиновлення; внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування; внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки; у зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини; внаслідок встановлення батьківства; за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України. Цей перелік підстав для набуття громадянства є вичерпним. Головною постійно діючою підставою поповнення числа громадян є набуття громадянства за народженням (філіація).У вирішенні питань, пов'язаних з громадянством України, беруть участь: Президент України; Комісія при Президентові України з питань громадянства; спеціально уповноважений центральний орган з питань громадянства і підпорядковані йому органи; Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва та консульські установи України. Найбільш вагомі повноваження у цій сфері належать Президенту України, оскільки він остаточно приймає рішення про надання громадянства України, його припинення, про надання притулку в Україні іноземним громадянам і особам без громадянства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]