Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 1. Завдання та правові засади діяльності Служби безпеки України

Чинне законодавство України до переліку правоохоронних органів відносить також Службу безпеки України. Обов’яз­ковою умовою ефективного функціонування правоохоронних органів, у тому числі і Служ­би безпеки, є виконання ними покладених на них законом функцій, дотримання посадовими і службовими особами цих органів законності, забезпечення реалізації прав та свобод людини і громадянина.

Діяльність Служби безпеки регламентується Законом від 25 березня 1992 р. «Про Службу безпеки Украї­ни», у якому визначені завдання, правові засади, си­стема й повноваження цього правоохоронного органу.

Цим же Законом визначені основні її завдання: здійснювати захист: а) державного суверенітету України; б) її конституційного ладу й територіальної цілісності; в) економічного, науково­технічного й оборонного потенціалу України; законних інтересів держави та прав громадян — від розвідувально­підрив­ної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб.

До завдань Служби безпеки України також входить попередження, виявлення, припинення й розкриття злочинів проти миру й безпеки людства, тероризму, корупції й організованої злочинної діяльності у сфері управління й економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам держави (ст. 2 вказаного Закону). Саме вказані повноваження й є підставою для віднесення Служби безпеки України до правоохоронних органів.

Органи Служби безпеки становлять собою централізовану систему, очолювану Головою Служби безпеки України, який підпорядкований Президенту України. Єдність і централізація цього органу зумовлені єдиною законністю, спільністю завдань, а також єдиноначальністю в системі.

Правові підвалини діяльності Служби безпеки України становлять Конституція, закони України («Про оперативно­розшукову діяльність»; «Про контррозвідувальну діяльність», «Про організаційно­пра­вові основи боротьби з організованою злочинністю»), Кримінальний, Кримінально­процесуальний кодек­си України та інші нормативні акти, відомчі накази, положення й інструкції, які регламентують діяльність підрозділів цього правоохоронного органу.

В окремих випадках органи Служби безпеки у ме­жах своєї компетенції вирішують проблеми, пов’я­зані з нормами міжнародного права. Ці норми охоплюються, зокрема, такими міжнародно­правовими актами, як Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадські та політичні права та ін. Крім того, у своїй діяльності ці органи вирішують питання, що ґрунтуються на міждержавних угодах, укладених Україною.

§ 2. Основні напрямки діяльності й повноваження органів Служби безпеки України

Правове положення Служби безпеки України визначено Законом «Про Службу безпеки України», відповідно до вимог якого в роботі цих органів вирізняють такі основні напрямки, як контррозвідувальна діяльність і боротьба зі злочинністю.

Боротьба зі злочинністю відповідно до законодавства України ведеться стосовно виявлення, попере­дження, припинення і розкриття терористичної діяльності, організованої злочинності, корупції, незаконного обігу зброї й наркотичних засобів, контрабанди та інших злочинів органами дізнання й досудового слідства Служби безпеки. Крім того, провадиться робота з виявлення, попередження і припинення і розкриття діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, злочинних організацій, окремих осіб і громадянських об’єднань, які ставлять за мету зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Обов’язки, якими наділені органи Служби безпеки, дозволяють у повному обсязі виконувати завдання щодо захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, на­уково­технічного та оборонного потенціалу держави, її законних інтересів та прав громадян від розвіду­вально­підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, у тому числі виявляти, припиняти й розкривати злочини, розслідування яких віднесено законодавством до компетенції цих органів, а також провадити дізнання й досудове слідство у цих справах і розшукувати осіб, які переховуються у зв’язку з учиненням зазначених злочинів.

Перелік прав органів Служби безпеки України та їх завдань визначено в Законі «Про Службу безпеки України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]